Annons

Kockyrket tog Leopold från Österrike till Domus i Kalmar

Det var snabba ryck när Leopold Nusko blev restaurangchef på Domus i Kalmar. 1969 flyttade den unge österrikaren hit med sin lilla familj och han bor kvar i samma lägenhet efter 60 år.
KALMAR • Publicerad 20 maj 2022
Leopold Nusko har många minne från sin tid som restaurangchef på Domus i Kalmar.
Leopold Nusko har många minne från sin tid som restaurangchef på Domus i Kalmar.

En spänstig man tar emot i dörren och visar in till matrummet. Leopold Nusko fyller 90 år till sommaren, men det kan man rakt inte tro. Han visar på två träningsväskor som står på golvet.

– Den ena är till gympan och den andra till simningen. Jag har tränat tre dagar i veckan i 50 år.

Annons

Leopold har tagit fram fotografier från tiden på Domus och vi bläddrar oss tillbaka till tidigt 1970-tal.

Från Österrike via Schweiz till Sverige. Leopold Nusko är Kalmar trogen sedan mer än 60 år. Han är en aktiv pensionär och har fyra barnbarn och sju barnbarnsbarn.
Från Österrike via Schweiz till Sverige. Leopold Nusko är Kalmar trogen sedan mer än 60 år. Han är en aktiv pensionär och har fyra barnbarn och sju barnbarnsbarn.Foto: Marit Ollander Hjort
Fakta

Leopold Nusko

Ålder: Fyller 90 år i juni.

Bor: I Djurängen, Kalmar.

Familj: Döttrarna Tina och Petra, fyra barnbarn och sju barnbarnsbarn. Änkeman sedan sex år.

Intressen: Kolonistugan i Berga, gympa i Funkaboskolan två dagar i veckan och simning en dag i veckan. ”Det har jag hållit på med i 50 år.”

Yrkesliv i Sverige: 13 år på Stadshotellet i Karlstad, sex år i Arvika, tio år på Domus restaurang i Kalmar och resten av åren som restaurangchef på Nordchoklad tills företaget köptes upp av Candelia.

Leopold ser tillbaka på glansdagarna med glädje. Han drev restaurangen på Domus övervåning mellan åren 1969 och 1978 och hade sin hustru Helga som anställd. Slumpen tog dem till Kalmar på samma sätt som de fann Sverige.

Som ung sökte sig Leopold från den fattiga hembyn Lilienfeld i Österrike, några mil väster om Wien. Det som lockade var kockskola och en förberedande yrkesskola i huvudstaden, kruxet var att han inte hade någonstans att bo.

– Jag fick extrajobb på en restaurang och fick bo gratis på övervåningen mot att jag arbetade. Det var tufft, jag gick i skolan 8 till 17 och sedan jobbade jag på restaurangen tills sista gästen gått, framåt halv ett på natten.

Efter tre år tog Leopold examen och jobbade ett tag i Schweiz när en kompis tipsade honom om ett jobb på Stadshotellet i Karlstad.

”I första mötet med kökspersonalen sa allihop att förra chefen lovat dem semester hela juli.”
Leopold Nusko
Leopold Nusko och hans fru Helga i Domus restaurang som låg på andra våningen i varuhuset. De var gifta i 63 år och fick två döttrar.
Leopold Nusko och hans fru Helga i Domus restaurang som låg på andra våningen i varuhuset. De var gifta i 63 år och fick två döttrar.Foto: Privat

– Om man jobbade i sex månader fick man resan dit betald. Efter ytterligare sex månader fick man en hemresa betald.

Leopold blev kvar och Leopold blev kär. 1952 sökte Sverige utländsk arbetskraft och när unga Helga kom från Berlin till Stadshotellet i Karlstad var hennes och Leopolds öde beseglat.

– Vi var gifta i 63 år, jag saknar henne varje dag, säger han om frun som gick bort för sex år sedan.

Den 1 juli 1969 behövdes en restaurangchef till Domus i Kalmar och det omedelbart.

– Jag tackade ja och åkte dit. I första mötet med kökspersonalen sa allihop att förra chefen lovat dem semester hela juli, berättar Leopold och skrattar.

Annons

– Vad skulle jag göra? Jag försökte ordna det och jag minns att några av de grekiska gästerna hade yngre släktingar som kunde hoppa in, så det löste sig!

Arbetsglädje och sammanhållning är två ord Leopold återkommer till när han ska beskriva åren på Domus i Kalmar. Han hade uppemot 15 anställda och några tillfälligt anställda ”brickflickor” som höll fint på borden.

– Vi hade servering på terrassen men det var stora problem med måsarna som älskade våra pommes frites, säger Leopold och skrattar.

Den maträtt som gick allra bäst var Filet Mignon Black and White; en bit oxfilé med brun sås och en bit fläskfilé med bearnaisesås. Den kostade 11.50, minns Leopold. Tvåa på listan var Tournedos på oxfilé, för 12 kronor jämnt.

Leopold minns så väl när Ölandstösen Britt-Inger Johansson vann Fröken Sverige-tävlingen i Kalmar 1970.

– Jo, hon var och åt på restaurangen och alla ville få en glimt av henne. Hon var rätt så snygg, säger han om den unga damen som senare blev fotomodell och Bondbrud med namnet Kristina Wayborn.

För Leopolds del var krögarlivet slut 1978 och han blev restaurangchef i Nordchoklads personalmatsal. Där fick han äntligen jobba dagtid och behövde inte missa döttrarnas avslutningar och annat han försakat under åren. Leopold var kvar i 16 år, fram till den pension han tog ut när Candelia köpte fabriken.

Berättelsen om Nordchoklad, det är också en historia i ett helt annat avsnitt av Retro, men den karamellen låter vi läsekretsen suga på ett tag till.

Fakta

Värt att veta

✓ Domus restaurang bytte namn till 4Kök i mitten av 1980-talet. ”Vi delade upp kösystemet i fyra sektioner för att korta köerna som ringlade långa. En kö gick till husmanskost, en för grill, en för sallad och en för pizza för att kunna korta köerna. Det var upphovet till 4Kök” berättar förre varuhuschefen Stig Åkerberg.

✓ 4Kök var kvar under kooperationens paraply fram till 1992 då det drevs i privat regi av Eje Ek följd av Claes Mattsson.

✓ 2011 togs 4Kök över av de anställda Peter Eriksson och Simon Johnsén. De flyttade verksamheten till Husängsvägen i augusti 2019. Ny på plats blev Anders Blomqvist med restaurang KökEtt som drevs fram till december 2021 när hyresavtalet gick ut och inte förnyades.

Här hittar du tidigare avsnitt i vår serie Retro:

Fakta

Det här är Retro

• Greppet är nytt, men det är det gamla som står i fokus. I vår serie Retro dyker vi ned i arkiven och hittar ögonblick från vår närhistoria – och ber om din hjälp att berätta om det ur ditt perspektiv. Kontakta oss gärna med tips och minnen från det aktuella ögonblicket. Mejla oss på retro@barometern.se eller sök upp oss via sociala medier. Vi finns både på Facebook och Instagram.

Marit Ollander HjortSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons