Efter konkursen: Möte ikväll om Ica-butiken
– Det betyder mycket för en by att ha en skola och en butik. Det är tyvärr en nedåtgående spiral vi upplever, säger Eva Hansson Törngren, ordförande i Södra Möckleby sockenförening.
Efter onsdagens besked om konkurs för Södra Möcklebys matbutik började invånarna mobilisera. Sockenföreningen bjuder in till öppet möte på torsdagskvällen i Folkets hus för att diskutera vad som kan göras.
Vad kan lokalbefolkningen göra?
– Allt handlar om pengar. Man kan tänka sig att någon närbutik kan leverera matkassar som man beställer, eller en digital självbetjäningsaffär. Representanter från kommunen och Kraftsamling Sydöland kommer också på mötet.
Samhällets kräftgång har pågått länge och nedläggningen av cementtillverkningen på största arbetsgivaren Cementa i våras är senaste slaget mot bygden.
– Jag lägger inte skulden på Cementa. Det har varit bekymmersamt länge. Att uppställningsplatsen för husbilar försvann har också spelat roll. Egentligen började det redan för tio år sedan när kommunen la ner ålderdomshemmet. Och vi har inte haft någon stor inflyttning. Vi är så många äldre också. Det är mycket som spelar roll, säger Eva Hansson Törngren.
Nu finns närmaste mat-affärer i Mörbylånga och Grönhögen.
– Till Mörbylånga är det 2,5 mil. Till Grönhögen är det inte så långt om man har bil, men det går ingen buss åt det hållet. Och många som bor här är äldre och kan varken åka bil eller buss, menar Eva Hansson Törngren.
– Nu kan man inte längre ta sin kasse och promenera bort till affären och handla. För många har det varit dagens promenad.
Hon framhåller att butiken som även varit postombud, ombud för Systembolaget, spelombud och haft en del apoteksvaror har varit en viktig samlingspunkt.
– Hotellet har ingen matservering längre och ligger ute till försäljning. Och nu blir det ensamt på gatan. Blomsteraffären är kvar men jag vet inte hur den påverkas av att matbutiken lägger ner. Det är tur att vi har biblioteket kvar, säger hon.
Torbjörn Arvidsson som drivit Ica-butiken i Södra Möckleby i 19 år berättar för Ölandsbladet att det varit tufft länge med ett försäljningstapp senaste året.
– När kommunen lade ner Alungården var det likadant, det är samma mönster som jag har sett i år efter Cementas neddragning, säger Torbjörn Arvidsson till Ölandsbladet.
Där berättar han även att beslutet kom nu eftersom han inte har råd att investera i nya kylar för att klara hårdare miljölagstiftning efter årsskiftet med stopp för freongas.
– Kan man inte lägga undan pengar för investeringar kommer man till vägs ände där man får bestämma sig. Antingen hänga kvar med risk att man får slita ännu hårdare, med mindre personal eller att lägga ner, säger han också till tidningen.