Annons

Gruvbolag får klartecken för metalljakt

Det brittiska bolag som sökt tillstånd att leta efter mineraler i bland annat Fagerhultstrakten och Skinberga har fått grönt ljus av myndigheten Bergsstaten. Detta trots att många avrått från ett tillstånd.
Högsby/Hultsfred • Publicerad 7 februari 2019

Det brittiska bolaget Rolling Road Resources ansökte i höstas om att få muta in nästan 50 000 hektar mark i hjärtat av Småland för att få undersöka om det går att bryta metaller. Bland annat vill bolaget se om det finns guld, kobolt, silver, koppar, zink bly eller nickel i området. Det har kommit in minst 25 protestbrev från markägare till myndigheten Bergsstaten, som har beslutanderätt över tillståndet. Flera av breven hänvisar till känsliga arter och kulturmiljöer där gruvbolaget vill undersöka marken.

Även Högsby kommun har avrått och hävdat att Bergsstaten bör vara restriktiv med att lämna undersökningstillstånd och hänvisar bland annat till skyddade objekt. Kommunen påpekar även att odlingslandskapet har höga naturvärden och att det finns värdefull kulturmiljö inte minst i Fagerhult.

Annons

Länsstyrelsen i Kalmar län konstaterar att det finns flera fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar.

Men trots detta säger nu Bergsstaten ja till det brittiska bolaget att undersöka ett område på drygt 14 500 hektar i Fagerhult i Högsby och Uppvidinge samt nästan 13 000 hektar mark i Skinberga som berör Högsby, Hultsfreds, Uppvidinge och Vetlanda kommuner.

Tillstånden gäller i tre år från och med nu och i beslutet står att sökanden ska ställa säkerhet för ersättning avseende skada eller intrång. Motiveringen till att säga ja är att minerallagen säger att ett tillstånd ska ges om det finns anledning att anta att undersökningar kan leda till fynd av koncessionsmineral. Det brittiska bolaget har redan betalat in undersökningsavgiften på 290 560 kronor.

Enligt Marcus Forss vid företaget Geopool som jobbat med ansökan åt det brittiska företaget blir det dock inga dramatiska ingrepp i inledningsskedet, som kan ligga i början av sommaren.

– Man kommer troligen bara att göra lite geofysiska mätningar av bergets densitet, borrning blir ett steg längre fram om man över huvud taget hittar något där det är värt att borra vilket är ganska dyrt.

Anders Svensson.
Anders Svensson.Foto: Eva Bergquist Andersson

En markägare, Anders Svensson i Träthult, kommenterar saken såhär:

– Jag är inte förvånad, eftersom jag har förstått att Bergsstaten nästan alltid ger tillstånd till den här typen av undersökningar. Men jag kan säga som så att jag tror det kommer att komma upp väldigt mycket vägbommar i den här trakten inom en snar framtid.

Eva Bergquist AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons