Annons

Budget och nytt oppositionsråd klubbat på fullmäktige

Nästa års budgetramar klubbades av kommunfullmäktige i Mörbylånga på måndagen. Majoriteten satsar på högre löner och mer personal i skolan. Oppositionen, som valde att inte delta i beslutet, ville istället diskutera väg 136 och en samlingslokal i Färjestaden.
Mörbylånga • Publicerad 21 juni 2021 • Uppdaterad 22 juni 2021
Anna-Kajsa Arnesson (C), Matilda Wärenfalk (S) och Anders Wassbäck (V) fick igenom sin preliminära budget för 2022 vid kommunfullmäktige i Mörbylånga kommun på måndagen. Oppositionen deltog inte i beslutet utan siktar på budgetdebatt i höst i stället.
Anna-Kajsa Arnesson (C), Matilda Wärenfalk (S) och Anders Wassbäck (V) fick igenom sin preliminära budget för 2022 vid kommunfullmäktige i Mörbylånga kommun på måndagen. Oppositionen deltog inte i beslutet utan siktar på budgetdebatt i höst i stället.Foto: Pia Olofsson

Den slutgiltiga budgeten för 2022 beslutas i november, men det är nu ramarna sätts. Majoritetspartierna S, C och V presenterade sitt förslag som antogs, medan oppositionen lämnar budgetreservation först i oktober.

– Vi vill lyfta fram jämställdhetsarbetet som stått tillbaka under coronapandemin och klimatsatsningar. Att vara en attraktiv arbetsplats är det viktigaste målet för oss, utan medarbetare har vi inte så mycket att erbjuda, inledde kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S).

Annons

Skattesatsen blir oförändrad. Matilda Wärenfalk lyfte fram höjt friskvårdsbidrag, att kommunen står för skor och arbetskläder, en höjd lönepott och att kommunen ska erbjuda möjlighet till utveckling och karriär. Införandet av fritidsbanken, busskort för skolelever även nästa sommar och en utredning av om kulturskolan ska bli avgiftsfri ska gynna unga.

Carl Dahlin (M) ifrågasatte dock satsningen på medarbetarna.

– Det dimper ner brev till politiker om människor som slutar hos oss. Det finns handlingsplaner och ditten och datten men det är samma gamla tänk som innan med härskartekniker och att man försöker tvåla till den som säger ifrån, sa han.

Kommunfullmäktige valde också Ulrik Brandén (M) till bland annat nytt oppositionsråd och 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen efter Henrik Yngvesson (M) som slutar flera uppdrag 1 september. Han blir kvar som fullmäktigeledamot. Henrik Yngvesson avtackades av bland annat Matilda Wärenfalk och sina oppositionskollegor efter många år i kommunledningen. Liv Stjärnlöf (M) valdes in som ordinarie ledamot i kommunstyrelsen.

Ulrik Brandén (M) har nu också formellt valts till ersättare för Henrik Yngvesson (M). Han blir nytt oppositionsråd och gruppledare för Moderaterna i Mörbylånga kommun från 1 september, då Henrik Yngvesson blir fysioterapeut.
Ulrik Brandén (M) har nu också formellt valts till ersättare för Henrik Yngvesson (M). Han blir nytt oppositionsråd och gruppledare för Moderaterna i Mörbylånga kommun från 1 september, då Henrik Yngvesson blir fysioterapeut.Foto: Daniel Bogefors

Den uppskjutna ombyggnaden av väg 136 vid Algutsrum var återigen uppe för livlig diskussion i en interpellationsdebatt.

Carl Dahlin och Henrik Yngvesson ifrågasätter varför Matilda Wärenfalk sagt att Trafikverket ska göra en ny åtgärdsvalsstudie trots att det inte säkert blir av. De hävdar att S, C och V ”prioriterat särintressen före folkviljan vad gäller trafiksäkerhet och framkomlighet” något som kan fördröja satsningarna på väg 136 i tio år.

– Vilka särintressen det skulle vara får oppositionen svara på i så fall. Kommunen har blivit kontaktade av invånare och markägare och beslutet stämmer väl överens med folkviljan, svarar hon och menar att Trafikverket, regionen och kommunen var överens om att ny åtgärdsvalsstudie med förslag som alla är nöjda med var bästa vägen framåt.

Oppositionspartierna M, L, KD och MP vill att majoriteten ändå skriver på avsiktsförklaringen. Men denna har ju fallit och är inte längre aktuell, svarar Matilda Wärenfalk.

Nina Åkesson Nylander (KD) berättar att hon varit med om en otäck situation i korsningen till Algutsrum, som hon vill byggs om så fort som möjligt. Liv Stjärnlöf (M) tar upp att barnfamiljer intill väg 136 med en osäker trafiksituation inte vill vänta på ombyggnad. Berne Klysing (L) som bor i Glömminge menar att ungefär hälften är för och hälften mot Trafikverkets förslag.

Anna-Kajsa Arnesson (C) hade gärna sett att Trafikverket tillåtit mindre ingrepp på väg 136 vid Algutsrum precis som Borgholms kommun fått göra i Rälla.

Annons

Diskussionerna om en samlingslokal i Ölands köpstad i Färjestaden fortsatte också. Moderaterna anser i en interpellation inte att frågan är tillräckligt utredd.

– Är det så att det här är en prestigefråga där man inte är öppen för att titta på de alternativ som finns. Färjehallen skulle också kunna vara mässhall eller liknande, sa Henrik Yngvesson (M).

– Att använda Jysklokalen känns som att vi ska gynna ägarna av Ölands köpstad, medan de som jobbar där är oroliga för att det inte kommer nya butiker, sa Eva Folkesdotter Paradis (M).

– Om ni tycker att vi kunde haft samlingslokalen i andra lokaler som Färjehallen, varför fick vi inte det när ni styrde, undrade Bength Andersson (S) som ifrågasatte varför varje fråga skulle debatteras av oppositionen.

– Ni har fortfarande inte accepterat valresultatet.

Ett uttalande som fick oppositionen att slå bakut, med hänvisning till att debatt och diskussion är viktig i en demokrati.

Svaret från Anna-Kajsa Arnesson och majoriteten är att en samlingslokal är efterfrågad. Den ska utredas mer innan den kommer upp för beslut i höst, då frågan blev återremitterad förra mötet.

Fakta

Budgetramar 2022

Kommunstyrelsen: + 1,9 miljoner kronor.

Högre medlemsbidrag till Ölands kommunalförbund och högre matpriser för kostenheten. (Totalt 99 miljoner)

Kultur- och tillväxtnämnden: + 2,4 miljoner.

Till högre hyror, fritidsbanken införs, rörelsesatsning i skolan, fler skolskjutsar – färre elever åker visserligen buss till Mörbylånga men fler åker från Glömminge/Saxnäs till Färjestaden. (Totalt 96,2 miljoner kronor).

Samhällsbyggnadsnämnden: + 2,2 miljoner kronor.

Ny halvtidstjänst hälsoskyddstillsyn. (Totalt 15,8 miljoner kronor).

Socialnämnden: + 7,8 miljoner.

Arbetsskor till vårdpersonal och två nya chefer i äldreomsorgen vilket förväntas leda till färre sjukskrivningar. (Totalt: 348,8 miljoner kronor).

Utbildningsnämnden: + 14 miljoner kronor.

5 miljoner till ökad personaltäthet vilket ska höja meritvärdena, arbetsskor till personal på fritids och förskola samt till fler lokaler. (Totalt 421,9 miljoner kronor).

Nya investeringar 2022-, urval:

• Ombyggnad Skansenskolan.

• inventarier till nytt särskilt boende som kommunen hyr..

• Föreningslokal för pensionärer.

• Renovering Östra kajen Mörbylånga hamn, muddring av inloppet.

• Förbifart Mörbylånga kyrkby.

• Toalett och kiosk Haga Park.

• Cykelväg Gårdby, och från Almérs till brandstationen.

'• Flytbryggor Färjestadens hamn, Södra piren

• Exploatering i Gårdby, Grönhögen och Färjestadens industriområde.

• Ombyggnad Brovägen i Färjestaden.

Källa: Mörbylånga kommun

”Beslutet stämmer väl överens med folkviljan.”
Matilda Wärenfalk (S) om väg 136
Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons