Hussam Salman: ”Är både förvirrad och arg just nu”
Turerna kring bygget av Matrosen 1 i Mörbylånga hamn går vidare. Hussam Salman som har ett köpekontrakt med kommunen för Matrosen 1 och flera andra fastigheter i hamnen begärde ett möte med kommunledningen efter att byggnadsnämnden beslutat att inte anta detaljplanen som krävs för ett bygge. Istället ska detaljplanen gå upp i planprogrammet för hela Mörbylånga kommun - vilket innebär att bygget skjuts flera år framåt i tiden.
På onsdagsförmiddagen träffade Hussam Salman politiker och tjänstemän i Mörbylånga kommun för att diskutera det omtvistade beslutet. Men Salman är inte nöjd efter mötet. Framför allt är han kritisk till att inte fler från kommunen närvarade på mötet.
– Jag hade faktiskt väntat mig något helt annat. Jag väntade mig att de som varit ansvariga och tagit beslut skulle vara där och vara väluppdaterade med beslutet. Och att de minst skulle ha ett skriftligt underlag av beslutet som de tagit. Men de var inte där. De gick till mötet med tomma händer och pratade om saker som inte har med projektet att göra, säger han.
– Socialdemokraternas gruppledare Matilda (Wärenfalk) var inte där, utan det var bara en centerledare och en blivande ordförande i miljö- och byggnadsnämnden (Per-Olof Johansson) där.
Hussam Salman tycker inte att kommunen verkar förstå allvaret i situationen.
– Vi har ju ett starkt avtal, ett köpeavtal, som vi har skrivit med kommunen. Deras åtagande är att fixa detaljplan så fort som möjligt. Och på ett effektivt och snabbt sätt, men genom att lägga det vilande så är det absolut ett avtalsbrott tycker jag.
Om det är ett avtalsbrott - är du beredd att dra det här vidare?
– Självklart. Det här är det största projektet i deras kommun och eftersom jag också har sagt att jag är en part i relationen så måste jag informeras om allt som händer med det här kontraktet på ett officiellt och normalt sätt. Om de vill ändra planerna borde de kalla mig till ett möte och diskutera läget, för vi vill ju tillsammans skapa ett bra projekt för orten och människorna som finns där. Men att bara ta ett beslut utan att vi vet någonting och sedan inte ens skicka en kopia av underlaget till oss, det är väldigt slarvigt tycker jag. Det här agerandet visar bara vilken ordning de har, säger han.
Salman säger att han inte ens har fått veta vem som skrivit under beslutet.
– Och jag vet inte om de har rätt att ta ett sådant beslut och jag vet inte om det är två stycken eller fyra stycken. Det är lite konstigt att ett så stort projekt i Mörbylånga på 700-800 miljoner kronor hanteras på ett sådant sätt, säger han.
– Det är lite många frågor som hänger i luften utan svar. Jag är både förvirrad och arg just nu.
Under onsdagens möte begärde Salman att få ett skriftligt underlag på beslutet från kommunen inom en vecka.
– Sedan vill jag ha svar från kommunen om de är villiga att sätta sig tillsammans med oss och försöka hitta en rimlig lösning så vi kan undvika en tvist och gå till domstol.
Från kommunens sida vill man fullfölja den dialog som man nu har inlett med Hussam Salman.
– Kommunen har inget behov av att höja tonläget i den här diskussionen, utan snarare tvärtom, säger en av deltagarna på onsdagens möte Per-Olof Johansson (S) som är vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.
– Vi ska svara Salman Invest skriftligt om hur kommunen ser på konsekvensen utav det beslut som Miljö- och byggnadsnämnden tog vid sitt förra sammanträde.
Han kallar beslutet för ett avtalsbrott - vad är din syn på det?
– Det är aldrig bra att kommunicera den typen av frågor i pressen, men det är klart att vi inte tycker att det här är ett avtalsbrott, utan vi har naturligtvis kollat det på vårt håll och sett att vi har möjlighet att göra det här. Så det får vi väl fortsätt diskutera.
Blir det fler möten med Salman?
– Det kommer det säkert bli, men det är inget vi har bokat just nu. Nu ska han få den här kommunikationen under de närmaste dagarna och sedan får väl han agera.