Annons

Så slår cementkrisen mot länet: ”Riskerar att bli ett dråpslag mot industrin”

Nästan hälften av företagen i Kalmar län är oroliga för att cementkrisen ska drabba dem negativt.
– Krisen är ett mycket större hot än vad många förstår. Löser vi inte det här kan vi mycket väl hamna i en lågkonjunktur, menar Ulrica Bennesved, regionchef för Svenskt Näringsliv i Kalmar län och Kronoberg.
Kalmar län • Publicerad 21 september 2021
När coronakrisen är på väg att ebba ut tornar en ny kris upp sig vilket bekymrar Ulrica Bennesved, regionchef för Svenskt Näringsliv i Kalmar län. ”Cementkrisen riskerar att bli ett dråpslag mot industrin och i förlängningen hela arbetsmarknaden samtidigt som nya investeringar tvingas läggas på is.”
När coronakrisen är på väg att ebba ut tornar en ny kris upp sig vilket bekymrar Ulrica Bennesved, regionchef för Svenskt Näringsliv i Kalmar län. ”Cementkrisen riskerar att bli ett dråpslag mot industrin och i förlängningen hela arbetsmarknaden samtidigt som nya investeringar tvingas läggas på is.”Foto: Johanna Eriksson

Organisationen genomför regelbundet enkäter bland sina medlemmar och den färskaste konjunkturrapporten visar att oron över att cement snart kan bli en bristvara är stor inom näringslivet i Kalmar län. Oron är som väntat störst inom byggbranschen, där befarar 80 procent av de tillfrågade att man står inför en nära förestående akut kris.

Men även inom andra branscher är farhågorna starka. Inom industrin i länet är det 47 procent som tror att de kommer att påverkas negativt om krisen blir ett faktum.

Annons

– Näringslivet hänger ihop och blir det en akut kris för byggsektorn så lär andra branscher följa efter. Det kan till exempel handla om transportbranschen men även tjänstesektorn och andra branscher lär påverkas, säger Ulrica Bennesved.

– Risken är också stor att byggandet av nya bostäder som nu tagit fart i länet tar tvärstopp.

”Slår krisen till och blir allvarlig kan utvecklingen snabbt vika rakt ner i källaren och den långtidsarbetslöshet som länet redan nu kämpar med skulle fördjupas avsevärt.”
Ulrica Bennesved, regionchef för Svenskt Näringsliv i Kalmar län och Kronoberg.

Bland de företag i länet som svarat på enkäten tror 23 procent att en cementkris kan leda till neddragningar i personalen.

– Näringslivet i länet har hämtat sig väl efter coronapandemin och det finns en god framtidstro bland företagarna. Men slår krisen till och blir allvarlig kan utvecklingen snabbt vika rakt ner i källaren och den långtidsarbetslöshet som länet redan nu kämpar med skulle fördjupas avsevärt, menar Ulrica Bennesved.

Om Cementas fabrik i Slite på Gotland slutar med sin produktion kan hälften av alla företag i Kalmar län påverkas på ett eller annat sätt. Det visar en ny enkät från Svenskt Näringsliv.
Om Cementas fabrik i Slite på Gotland slutar med sin produktion kan hälften av alla företag i Kalmar län påverkas på ett eller annat sätt. Det visar en ny enkät från Svenskt Näringsliv.Foto: Karl Melander

Bakgrunden till krisen är att företaget Cementa på Gotland, som står för 75 procent av landets cementtillverkning, får sitt brytningstillstånd indraget den 31 oktober i år. Ett tillfälligt tillstånd har dock utfärdats som gäller i åtta månader.

– Men åtta månader är alldeles för kort tid för att ställa om och hitta nya alternativ. En omställning tar flera år, särskilt med tanke på hur lång en tillståndsprocess kan ta. Det är inte bara att gå och handla in cement någon annanstans, säger Ulrica Bennesved.

Åsa A CederbomSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons