Folkomröstning – nästa steg i kampen att behålla äldreboendena
Efter en debatt med mer än 50 inlägg sade en majoritet av kommunfullmäktiges ledamöter på måndagskvällen ja till nedläggning av Ängsbacken och Charlottagården i Misterhult liksom Zafiren i Kristineberg. Detta efter röstsiffrorna 25-24.
Men än är ändå inte sista ordet sagt.
Eva Holm från Hela Sverige ska leva Oskarshamn har varit den starka rösten bland alla de som protesterat mot de nedläggningsplaner som nu gått till beslut.
Dagen efter var hon besviken, men samtidigt hoppfull och både rörd och tacksam över det stora engagemanget.
– Jag känner mig ganska tacksam att vi kommit så här långt. Alla besked är bra, även de dåliga, säger Eva Holm, som riktar störst kritik mot Moderaterna, som tillsammans med Socialdemokraterna fört fram förslaget om nedläggningarna i Misterhult.
– Våra moderata politiker har väldigt tydligt talat om att de är svaga. Det står jag för. De var inte vältaliga precis och de kommer heller inte att sitta kvar efter nästa val. Jag är övertygad om att de har tappat många röster, säger Eva Holm.
Socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) bemöter hennes kritik så här:
– Jag tycker snarare att vi är starka och tar ansvar för kommunen och kommunens ekonomi. Hon ser det lokalt, men jag måste se över hela kommunen, säger Rolf Lindström.
Vad säger du om planerna på en folkomröstning?
– Det är en demokratisk möjlighet de har. Men vad det får för påverkan för det fortsatta ärendet låter jag vara osagt.
Eva Holm säger att samhällsföreningarna i ytterområdena har blivit starka tillsammans. Det är också som representant i Misterhults samhällsförening som Eva Holm nu med flera andra har tagit initiativet till att genomföra en folkomröstning i hopp om att få behålla Ängsbacken och Charlottagården.
Tillsammans med samhällsföreningarna i Fårbo, Figeholm och Mörtfors samt PRO kommer de att stämma träff under nästa vecka.
– Då ska vi göra upp en plan hur vi ska gå vidare. Vi har god kompetens i gruppen, säger Eva Holm.
Målet är att påbörja en namninsamling så fort det bara är möjligt för att sedan lämna in namnunderskrifterna till kommunfullmäktige.
– Vi kommer att dela upp oss och gå runt med våra listor. Vad det sedan kommer leda till vet jag inte, men det har gått prestige i hela den här frågan. Det är väldigt tydligt, säger Eva Holm, som lovordar det stora engagemanget mot nedläggningarna.
– Vi har tagit fantastiska steg hela tiden. Jag är rörd och tacksam och förstår värdet av den stora sammanslutningen och engagemanget, säger Eva Holm.
Folkomröstning
För att få igenom en regelrätt folkomröstning behövs stöd av minst tio procent av de röstberättigade kommuninvånarna.
I Oskarshamns kommun krävs det 2 100 namnunderskrifter, som måste vara registrerade och diarieförda hos kommunen inom sex månader.
Folkinitiativet tas sedan upp i kommunfullmäktige, där det beslutas när en folkomröstning ska hållas. Om minst två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige avslår folkinitiativet blir det ingen folkomröstning.
Om en folkomröstning genomförs så blir den bara rådgivande.