Annons

150-åring med fräscha smaker

26 november 1868 öppnade J Kluge ett konditori i Kalmar. 150 år senare går Kalmarborna fortfarande och fikar på det omtyckta caféet på Kvarnholmen.
Kalmar • Publicerad 21 november 2018 • Uppdaterad 29 november 2018

Här saknas innehåll

Det officiella jubileumsdatumet är på måndag, men Holmgrens konditori kommer att fira ett par dagar tidigare.

Annons

– Vi passar på att fira med våra kunder i samband med Black Friday och under lördagen. Det känns roligare, säger Mikael Keinvall som sedan 2014 driver konditoriet med sin fru Susanne.

Holmgrens konditori fyller 150 år. Kondiset drivs numera av Mikael Keinvall som själv bakar godsakerna i bageriet. Paret Keinvall är den nionde ägaren av företaget.
Holmgrens konditori fyller 150 år. Kondiset drivs numera av Mikael Keinvall som själv bakar godsakerna i bageriet. Paret Keinvall är den nionde ägaren av företaget.Foto: Mats Holmertz
1903 tog familjen Holmgren över och drev kondiset till 1967. Så här såg det ut 1903 när Frans Holmgren öppnade.
1903 tog familjen Holmgren över och drev kondiset till 1967. Så här såg det ut 1903 när Frans Holmgren öppnade.Foto: Mats Holmertz

Paret Keinvall är företagets nionde ägare sedan starten. Grundaren J Kluge sålde konditoriet redan efter sex är till Nils August Sahlin som flyttade rörelsen till nuvarande plats på Kaggensgatan och döpte butiken till Sahlins konditori. Under stora delar av 1900-talet hette kondiset Sahlins eftr trots att familjen Holmgren tagit över. Frans Holmgren köpte rörelsen 1903 och hans son Sven Holmgren tog över 1937 och drev det till 1967.

Förpackningslådor från tiden då telefonnumret endast bestod av två siffror.
Förpackningslådor från tiden då telefonnumret endast bestod av två siffror.Foto: Mats Holmertz

– Sven Holmgren var en guru bland konditorer. Han har lärt upp många människor i yrket, säger Mikael Keinvall.

Inte förrän 1972, då Birgitta Lindhe tar över konditoriet, fick det sitt nuvarande namn.

Historien finns ständigt närvarande i företaget.

– Det är speciellt. Holmgrens levererade exempelvis bakverk till kungen på Solliden fram till 1990 och delar av den gamla inredningen, från före 1940-talet, finns bevarad på länsmuséet, berättar Susanne Keinvall.

Är er historia avspeglad i era kunder?

– Delvis. Till oss kommer många medelålders som gärna har kommit hit förut och som vet vad man vill ha. Men vi är inte bara traditionella utan försöker hänga med i nya trender också.

Dagens butik har bevarat mycket av den gamla stilen. Rosie Weinesson (till höger) serverar kunder över disken.
Dagens butik har bevarat mycket av den gamla stilen. Rosie Weinesson (till höger) serverar kunder över disken.Foto: Mats Holmertz

I det egna bageriet bakar man allt själva. Specialiteterna är skumbullarna, den säregna tårtan Hallon-Boston och Holmgrensbakelserna.

– Jag har jobbat här sedan 1999 och fått med mig mycket av kunskapen. Recepten är inte så hemliga längre eftersom det mesta finns att hitta på nätet, säger Mikael Keinvall.

Annons

Kaffet som serveras är mörkrostat.

– Vi hade en omröstning bland kunderna och flest ville ha mörkrostat, säger Susanne Keinvall.

Konkurrensen om fikasugna Kalmarbor har emellertid hårdnat betänkligt de senaste åren. Nya fik har slagit upp portarna och tagit andelar av de etablerade.

– Jämför man med fem år tillbaka har mycket hänt. Det är fler på marknaden men alla har inte samma målgrupp, förklarar Susanne Keinvall.

Paret Keinvall äger också Café König vid Stortorget.

– Hade vi enbart haft Café König hade vi inte klarat oss. Folk har också valt köpcentrum i större utsträckning vilket slår mot oss i centrum, säger Mikael Keinvall.

Sven Holmgren (i svart) var en skicklig utbildare av konditorer i Kalmar.
Sven Holmgren (i svart) var en skicklig utbildare av konditorer i Kalmar.Foto: Mats Holmertz

Susanne Keinvall tror ändå på ett trendbrott.

– I USA går trenden mer mot att stadskärnorna vinner tillbaka kunderna. Förhoppningsvis blir det samma utveckling här, säger hon.

Hur kommer man märka att ni firar jubileum?

– Det blir 4-5 nyheter i butiken. Dessutom en del erbjudanden till våra kunder.

Jörgen StrömSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons