Annons

Det hände sedan med Jeanssons byggnader

Publicerad 9 mars 2018

Ångkvarnen

Såldes till Axel Wenner-gren 1957. 1958 köpte SLR (Svenska Lantmännens Riksförbund) aktiemajoriteten i kvarnkoncernen och använde ett tag lokalerna som lager. 1966 såldes byggnaden till Kalmar stad. Efter att ha varit kontorslokaler till diverse verksamheter kom den 1987 att bli hemvist för Kalmar läns museum. 1990 invigdes kongress- och konserthallen Kalmarsalen.

Margarinbolaget Svea/Oljefabriken

Oljefabriken lades ner 1957. Margarintillverkningen upphörde 1962. Fastigheterna köptes av ett antal köpman som byggde om lokalerna till köpcenter. 1964 öppnades Kalmar Stormarknad. 1972 såldes den nya fastigheten till baron Gustaf de Geer som 1977 gav den namnet Baronen köpcentrum. I dag ägs fastigheten av Sveafastigheters och Tredje AP-fondens gemensamma dotterbolag Regio.

Nygärde Tegelbruk

Annons

Drabbades av en häftig brand i februari 1953 som gjorde att fabriken i praktiken brann ner till grunden. Efter övervägande beslöts att inte återuppbygga bruket och verksamheten avskaffades 1957.

Slottshotellet.
Slottshotellet.Foto: Mats Holmertz

Slottshotellet

Byggdes som bostadshus till Johan Jeansson och hans hustru Emma 1864. Paret flyttade till en större villa efter nionde barnet 1876. Rådman Sellgren var ny ägare. Stiftelsen Hemmet tog över huset 1909 och periodvis var det då sjukhem i villan. 1973 köptes fastigheten av Karin Plantin som då gjorde om byggnaden till hotell med 36 rum.

Svensknabben.
Svensknabben.Foto: Mats Holmertz

Villa Solbacken

Den pampiga direktörsvillan på Svensknabben övertogs av Kalmar kommun 1962. Kommunen hade därefter skiftande verksamhet i lokalerna. 1986 såldes fastigheten till dataföretaget Capitex som gjorde konferensanläggning av Solbacken. Ett antal företag har haft verksamhet i stallbyggnaden som nu byggs om till bostäder.

Villa Hertha.
Villa Hertha.Foto: Mats Holmertz

Villa Hertha

Byggd 1925 av Birger Jeansson och hans hustru som namngav villan. Efter ryttmästarens död 1985 tog dottern Martha Frick över huset på Kvarnholmen och ägde det fram till 2003 då den välkände näringslivsprofilen Ronny Nilsson köpte huset för sju miljoner kronor. Han och hustrun Annica bor kvar där än i dag.

Ljungnäsvillan.
Ljungnäsvillan.Foto: Mats Holmertz

Ljungnäsvillan

Byggdes 1939 av Birger Jeansson som sommarnöje. 1972 såldes villan till Kalmar kommun som elva år senare startade lägerskoleverksamhet i huset. 2015 togs driften över av sociala företaget Del-Ta Produktion som bland annat startat restaurang där.

Vill Talludden.
Vill Talludden.Foto: Mats Holmertz

Talludden

Patriciervilla som byggdes 1903 och var sommarbostad åt Ragnar Jeansson fram till 1933. Togs efter ombyggnad över av sonen Gösta och hans fru Ann-Marie som året runt-bostad. Köptes av HSB 1989 och har haft flera ägare sedan dess.

Bergagården

Byggdes som rekreations- och sommarbostad åt Ragnar och Tyra Jeansson 1931 i norra Djurängen. 1956 tog kommunen över huset och skapade ett konvalescenthem. En bit in på 2000-talet revs huset och gav plats åt ett nytt bostadsområde.

Villa Ängö

Byggdes som sommarhus av Möllarmästare Hugo Jeansson och hans fru Gussy. Huset såldes 1949 till bryggeridirektör Germanus Weiner som gjorde den till permanentbostad. Fastigheten såldes återigen på 1970-talet och tomten styckades upp och flera villor byggdes där.

Berga Udd

Sommarvilla för Helga och Ragnar G Jeansson (son till margarindirektören Ragnar L Jeansson). Var tidigt en bas för såväl ridsport som tennis och golf. Senare togs stället över av barnbarnet Elisabeth Flygt som startade Ridklubben Udden som numera är belägen norr om Rockneby. Elisabeth Flygt bor fortfarande kvar i villan tillsammans med sin man Rolf.

Jörgen StrömSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons