Efter negativt besked om simhall: "Jag ger inte upp"
Frågan flyter upp till ytan då och då. Ylva Malmsten skrev ett medborgarförslag om att bygga en simhall i Mörbylånga. Malmsten var inbjuden till en tio minuter lång dragning vid kommunfullmäktige men förslaget fick rött ljus med hänvisning till att det inte finns någon hållbar ekonomisk lösning för ett bygge av en simhall.
Men Mörbylånga kommun öppnar samtidigt en annan dörr på glänt. Kommunen ställer sig positiv till om en privat aktör skulle vilja bygga och driva en simhall.
Och Ylva Malmsten, läraren från Mörbylånga, kommer fortsätta att höja rösten för en simhall i kommunen.
– Jag ger inte upp nu. Det här har grott i mitt huvud länge och för två år sedan startade vi upp en grupp på nätet. Vi har också pratat om det i min klass, läst insändare och till slut skrev vi också ihop en insändare som vi skickade till Ölandsbladet, säger Ylva Malmsten och fortsätter:
– Jag tycker bara att en kommun på en ö bör ha en simhall för sina invånare. För det första är det en fråga om säkerhet, vi bor på en ö och då tycker jag att det ska finnas en simhall där barn kan lära sig att simma året runt. För det andra handlar det om hälsan, människor i alla åldrar kan dra nytta av att simma och förbättra folkhälsan. Och det handlar också om jämlikhet, alla, oavsett bakgrund, ska ges en möjlighet att lära sig simma, alla kan nyttja en simhall – från bebissim till träning och rehab. Allt det här är så viktigt. Under sommaren har vi kunnat läsa om flera drunkningstillbud i Färjestadens hamn, till exempel.
Vi träffar Ylva Malmsten vid det gamla sockerbruket i Mörbylånga. Det är just här hon vill se en framtida simhall.
– Det är klart att jag inte blir ledsen om en simhall hamnar i Färjestaden, bara det så småningom finns en simhall, men det behövs en här i Mörbylånga. Politikerna pratar ofta om att hela södra Öland ska leva och då får man också satsa på något som inte bara får folk att stanna på orten utan också få folk att flytta in. En simhall här skulle ge orten nytt självförtroende och skänka framtidstro.
Kommunen öppnar upp för en privat aktör, dina tankar där?
– Jag har inget emot det, absolut inte, men jag hoppas kommunen tar tag i det, tittar på alternativ. Jag skulle vilja gräva i finansieringen men är det min sak?
Det finns simhallar i Kalmar och Borgholm, räcker inte det?
– Ta skolan, till exempel, det är svårt med tider i Kalmar och det kostar dessutom mycket pengar att hyra bussarna. Det kräver tid, folk och planering, jag avundas inte idrottslärarna som måste göra det här själva. Det är mer eller mindre meningslöst. Så, nej, jag tycker inte att det räcker med simhallarna i Borgholm och Kalmar, säger Ylva Malmsten.
”Jag tycker bara att en kommun på en ö bör ha en simhall för sina invånare. För det första är det en fråga om säkerhet, vi bor på en ö och då tycker jag att det ska finnas en simhall där barn kan lära sig att simma året runt. För det andra handlar det om hälsan, människor i alla åldrar kan dra nytta av att simma och förbättra folkhälsan.”Ylva Malmsten i Mörbylånga