Segdragen kamp om mark för planerad storanstalt
Redan 2018 visade Johan Persson (S) marken i Halltorp för representanter från Kriminalvården. Året därpå beslutade kommunen att köpa marken och ingick en överenskommelse om fastighetsreglering med markägaren. Markägaren skulle få 14 miljoner kronor för 47 hektar.
Men sedan började byråkratin sätta käppar i hjulet för kommunen. Ärendet har gått via länsstyrelsen, Jordbruksverket och förvaltningsrätten i Jönköping. Kommunen har nekats av samtliga instanser att förvärva fastigheten.
Anledningen är att det inte står i nuvarande översiktsplan att skogsfastigheten ska användas som verksamhetsområde. Det finns heller inget som säger att köpet av fastigheten krävs för det angivna ändamålet.
Flera turer kring marken för det tänkta storfängelset
April 2019: Kommunfullmäktige beslutar att köpa fastigheten för 14 miljoner kronor.
Juni 2019: Kommunen ingår överenskommelse om fastighetsreglering med markägaren. 47 hektar för 14 miljoner kronor.
September 2019: Kommunen ansöker om förvärvstillstånd av marken hos länsstyrelsen. Länsstyrelsen tar inte beslut utan skickar vidare till Jordbruksverket.
Oktober 2019: Jordbruksverket avslår kommunens ansökan om förvärvstillstånd. Det saknas en översiktsplan som pekar ut området för det angivna ändamålet.
November 2019: Kommunen överklagar till förvaltningsrätten i Jönköping.
Maj 2020: Förvaltningsrätten avslår överklagandet.
Juli 2020: Kalmar kommun tecknar en ny överenskommelse om fastighetsreglering med fastighetsägaren. Den här gången köper man 25 hektar för 7,4 miljoner kronor.
Sommaren 2020 var det tänkt att kommunens nya översiktsplan skulle ut på samråd, men så blev det inte. Hela planarbetet fick starta om och pågår just nu.
Samtidigt har processen med Kriminalvården kommit allt längre. Nyligen tog Kriminalvården ett inriktningsbeslut om att förlägga storanstalten i Kalmar kommun, samt att bygga ett nytt häkte.
Kommunen gör nu ett nytt försök att komma över marken. Man har tecknat ett nytt avtal med markägaren om att köpa 25 hektar av skogsområdet för cirka 7,4 miljoner kronor.
– Vi testar att köpa ett mindre område. Köper vi för mycket kanske vi får på fingrarna för det också. Vi har kollat vad Kriminalvården behöver som minst för att kunna gå vidare med sina planer. De behöver minst 20 hektar för att bygga en anstalt i den klassen, säger Mats Begnert, handläggare på kommunen.
En sak som talar för kommunen är att marken betecknas som ett riksintresse nu när Kriminalvården är med på resan, vilket gör det lättare för länsstyrelsen att säga ja. Ärendet ligger hos Lantmäteriet som inväntar besked från länsstyrelsen inom några veckor.
Markägaren berättar att han aldrig varit ute efter att sälja marken, utan att det var kommunen som kontaktade honom.
– Jag är en aktiv lantbrukare, tvärtom vill jag utöka min verksamhet. Jag blir inte ledsen om jag får behålla marken, men jag har inte ändrat mig om att sälja. Jag tror att det kan bli ett lyft för Södermöre och samhället i stort, säger markägaren.