Viltälskande Lucas Eriksson räddades av vegetarisk utmaning
Först blev han en av de tolv som gick vidare till att tävla i mästerkocksköken i Stockholm. Nu är han i topp tio.
I det första avsnittet från Stockholm seglade han med sitt sedvanliga lugn genom tävlingen. Men i det senaste avsnittet av får Lucas Eriksson för första gången uppleva att hamna i eliminering. Den första uppgiften var att laga mat med hetta, men hans jalapeñodressing i hamburgerrätten han lagade var inte tillräckligt stark för juryn.
– Jag äter sällan stark mat så det var svårt med smakrefensen, berättar han på telefon från jobbet i Mönsterås.
Hela fem tävlande hamnade i elimineringen och utmaningen var något som viltälskaren Lucas Eriksson hade fasat lite för, en delvis vegetarisk uppgift.
Det gällde att förena hälften köttfärs med hälften vegetarisk färs och skapa en rätt. Och det började med besvikelse.
– Jag ville ha viltfärs men det fanns inte. Juryn ville att vi skulle laga vegetariskt för klimatets skull, men att inte ha viltfärs från svenska djur som köttalternativ var konstigt tycker jag. Man vet ju inte hur långt en sojafärs flugit över jorden.
Lucas Eriksson valde fläskfärs som sitt köttalternativ istället, vilket han var ensam om. Och det imponerade på juryns Tommy Myllymäki:
– Jag tror att det var ett genidrag att han valde fläskfärsen för den är rätt saftig, sa Myllymäki under tävlingen.
Och det visade sig att Lucas Eriksson imponerade på juryn med både uppläggning och smak. ”Du var absolut bäst – överlägsen”, sa juryns Tom Sjöstedt.
Nu är han med i tävlingens topp tio men det fanns ändå lite smolk i glädjebägaren – hemlängtan och att 67-åriga Stefan Hassnert åkte ur tävlingen.
– Det är jätteroligt att jag gick vidare men jag saknade hemmet mycket då, och det var tråkigt att det var Stefan som åkte ut, han är en bra gubbe. Min mentala ålder är som hans ålder ungefär.
Har du alltid känt dig äldre än vad du är?
– Ja, jag satt hellre och drack whisky med mina kompisars föräldrar än med mina kompisar när jag var yngre.
Med sitt orubbliga lugn har Lucas Eriksson nu blivit en tittarfavorit med många hyllningar på sociala medier. Något som gläder honom.
– Det har varit så många fina kommentarer. Och om det kommer någon halvtråkig kommentar så kliver andra in och försvarar mig. Det är jäkla fint.
Än så länge har han inte upplevts stressad alls under tävlingarna, och han har en teori om att det kan bero på arbetet i hans mammas och systers konditori i Gullringen.
– Det här med att jobba på bageri, att man måste han en plan. Jag är van vid att köra ett race och veta att detta ska fram till klockan tio. Jag tror att det hjälper mig undermedvetet när vi lagar mat på tid.
Nu har du haft en utmaning som oroade dig lite, att tänka vegetariskt. Hur blir det om ni ska laga fisk till exempel?
– Det går bra du. Min farmor och farfar har sommarställe i Loftahammar. Jag är uppvuxen med mycket båt och mycket fisk.