Annons

Nio överläkare kritiska till IVA-neddragningar

De planerade neddragningarna vid IVA kritiseras hårt av både enskilda landstingsanställda och hela personalgrupper. Nio överläkare vid medicinkliniken var till exempel kritiska . Även från fackligt håll väcktes oro över sjukhusets framtid.
Oskarshamn • Publicerad 24 januari 2019
I flera av yttrandena kring IVA:s framtid riktades kritik mot förändringar och neddragningar.
I flera av yttrandena kring IVA:s framtid riktades kritik mot förändringar och neddragningar.Foto: Roger Carlsson

Det framgår av de yttranden som lämnades in till sjukhusledningen under tiden som utredningen om IVA:s framtid pågick.

Utredningen presenterades på Oskarshamns sjukhus den 9 januari. Det framgick då att såväl landstings-som sjukhusledningen, verksamhetscheferna och den politiska ledningen ställde sig bakom utredningen som kom fram till att de två respiratorplatserna vid IVA ska avvecklas.

Annons

Men inom flera personalgrupper är man mycket kritiska. OT har tidigare berättat om den kritik som framförts av IVA:s personal. Bland specialistsjuksköterskan anser man till exempel att neddragningarna är att betrakta som en nedläggning av hela avdelningen.

En genomgång av de yttranden och analyser som lämnades in till sjukhusledningen visar att många fler är kritiska. Nio överläkare vid medicinkliniken uttryckte till exempel farhågor över vilka konsekvenserna blir om neddragningarna blir verklighet:

”Enligt vår mening vore en avveckling av IVA synnerligen beklaglig, inte minst ur patientsäkerhetsperspektiv. Skulle det ändå gå därhän, vill vi dels peka på konsekvenserna för medicinklinikens verksamhet, dels på vilka förutsättningar som i så fall krävs för en fortsatt säker och högkvalitativ vård”, skriver överläkarna vid medicinkliniken.

Läkarförbundet ställde i sin inlaga till regionledningen flera frågor kring hur flera läkargrupper kommer påverkas när IVA inte längre kan ta emot vissa patientgrupper. Läkarförbundet tog även upp frågorna som kommer dyka upp när patienter ska skickas till andra sjukhus.

”Vem bestämmer om patienten ska skickas till Kalmar eller Västervik”, skrev bland annat läkarförbundet.

Vårdförbundet tog i sin analys upp att flera av specialistsjukskötersketjänsterna väntas bli vakanta under våren 2019.

”Vårdförbundet har upprepade gånger påtalat det ohållbara i bemanningssituationen. Tyvärr har inte arbetsgivaren i tid genomfört kraftfulla insatser beträffande villkor och arbetsmiljö, för att kunna behålla de specialistutbildade sjuksköterskorna”.

Regionstyrelsens ordförande Anders Henriksson (S) säger i en kommentar att han tagit del av alla yttranden som kommit in angående IVA:s framtid.

– Vi har gått igenom de noga och konstaterar att det som exempelvis framförs av överläkarna vid medicinmottagningen är sådant som vi tagit hänsyn till genom att övervakningsplatserna faktiskt blir kvar, säger han.

Johan WinsellSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons