Kommunen inför anställningsstopp
Kommunen har under ett antal år fått ett allt sämre ekonomiskt läge. Detta går att spåra ungefär tio år tillbaka i tiden. Årsprognosen för i år visar på drygt 20 miljoner kronor minus och bokslutet för 2018 visade på en avvikelse på drygt 20 miljoner för nämnder och styrelser mot budget. Det som räddade kommunens ekonomi i fjol var ungefär 14 miljoner kronor från staten för kommunens bredbandssatsning.
Under tidigare år har underskott i bokslutet kunnat undvikas via utbetalningar av stora summor från staten som AFA-återbetalningar, extra integrationsstatsbidrag, LSS-utjämningsbidrag och så vidare. Nu finns det dock inga sådana utbetalningar i sikte och då måste kommunen vidta åtgärder, för om kommunen går back tre år i rad går staten in som förvaltare.
Kommunens likviditet är nu minus 11,5 miljoner kronor och fortsatta minusresultat kan allvarligt skada kommunens verksamheter.
Kommunfullmäktige beslöt på måndagskvällen att införa anställningsstopp. Det innebär att alla anställningar ska godkännas av kommunstyrelsens personalutskotts presidium. Presidiet kan dock delegera besluten i kommunorganisationen och kan också återta en given delegation.
Under mötet gjorde ordföranden i personalutskottet Sten-Olof Johansson (M) ett förtydligande:
– Personalutskottet kan dock delegera besluten, så att säga, nedåt i kommunorganisationen och kan också återta en given delegation. Viktigt är att alla beslut fattas enligt gällande delegationsordning, sade Johansson.
Under utarbetandet av detta förslag har Sverigedemokraterna yrkat på att sommarvikarier ska godkännas enligt gällande delegationsordning, vilket också tagits in i beslutet. Detsamma gäller för kortvariga vikariat, föräldraledighet och så vidare.
I beslutet ligger också att kommunstyrelsen både får upphäva och återinföra det beslut som fullmäktige nu har klubbat.