Neikters magasin - en 120 år gammal historia
Magasinet på Långgatan, som på den tiden hette Långasjövägen, uppfördes på den nuvarande platsen 1902 av den dynamiske handlaren och samhällsbyggaren Axel Neikter och hans legendariska diversehandel; sedermera känt som Neikter & Rosén.
Det finns uppgift om att magasinet flyttats till platsen från Löfsta glasbruk i Västra Stamphult, men det oklart huruvida det stämmer. Klart är i alla fall att magasinet till utseendet är mycket likt det gamla glasmagasinet på Johansfors glasbruk; ett magasin som var samtida med Löfsta.
Vid Neikters magasin arrangerades sedan Emmaboda marknad under många år och många hävdar att magasinet var ett nav för all handel i kommunen då det fanns ett stickspår från järnvägen som gick förbi lastbryggan. Här har således många varor lastats av och på och många Neikterskunder har genom åren fått hämta sina varor i magasinet.
Butiken Neikters heter numera Ahlsells och verksamheten har inte använt magasinet på många år. När miljöstationen Möjligheternas hus startades i början av 1990-talet förlades den hit. Det står alltjämt ”Kretsloppsmagasinet” på väggen, men efter nästan tio år lämnade verksamheten byggnaden till förmån för före detta Emmaboda möbelfabrik längre ner på Långgatan.
Sedan dess har det inte funnits något konkret användningsområde för magasinet.
För drygt tio år sedan beslöt teknik- och fritidsnämnden plötsligt att magasinet skulle rivas. Det uppstod då debatt och även då bildades det en stödförening. Frågan skrinlades och sedan har det varit tyst i ämnet i nästan tio år. Kommunen har fått pengar för att göra förbättringar och vissa insatser har gjorts med taket, men någon helrenovering har inte skett.
I höstas skrev Barometern en artikel om planerna för Emmaboda stationsområde, som debatterats flitigt under de senaste 15 åren, bland annat för att kommunen inte lyckats få köpa södra delen av området av Trafikverket.
Nu har det dock tecknats en avsiktsförklaring om att genomföra transaktionen mellan kommunen och Trafikverket.
En reaktion på Barometerns artikel kom från det tidigare kommunalrådet Lennart Gustavsson (C). Han menade, att byggnaden bör rivas för att ge plats för nya bostäder. Gustavssons utspel fick reaktioner och när kommunledningen därpå meddelade att man hade för avsikt att riva magasinet blev det ännu mer bränsle till diskussionsbrasan.
Ur engagemanget har Emmabodabygdens framtidsförening bildats och man har erbjudit sig att ta över och restaurera byggnaden. Kommunen har erbjudit föreningen 500 000 kronor för att ta över den och summan motsvarar kostnaden för rivning.
Föreningen lade fram ett förslag om användning som avslogs av kommunstyrelsens arbetsutskott och diskussionen mellan kommunen och föreningen har tagit en paus, men den lär säkerligen återupptas.