Så blev ödehuset Lisas drömhus
I ett gult sekelskifteshus i den lilla byn Faggemåla utanför Lönneberga bor Lisa Petersson med sambon Gusten Lantz, dottern Lilly och taxen Sickan.
När Lisa och Gusten köpte huset för drygt fyra år sedan var det i stort renoveringsbehov, men idag har renoveringsobjektet blivit det drömhus Lisa och Gusten ville ha.
– Vi flyttade in vid valborg 2019 och det var jättekonstigt. Vi hade stått här och renoverat i två och ett halvt år och sedan skulle vi bo här! Men det var otroligt skönt att äntligen få flytta in. Fast allt var inte färdigt då och vi är inte klara än, vi håller fortfarande på med projekt, inga stora projekt utan mindre som till exempel skafferi och förvaring. Det har blivit ett intresse nu, berättar Lisa Petersson.
Släktingar till Lisas sambo Gusten hade tidigare bott i huset som låg på tomten som en gång var en skogsfastighet. Gustens pappa köpte skogsfastigheten för tio år sedan och styckade senare av tomten.
– Huset hade inte stått öde så länge, kanske bara fem år, men han som bodde här innan var ungkarl och använde bara kök, ett sovrum och tv-rummet, resten stod orört.
Gusten som länge drömt om att renovera ödehuset visade det för Lisa när de blev tillsammans, hon föll pladask när hon fick se huset och tillsammans började de drömma om att en dag kunna bo här. De köpte loss huset från skogsfastigheten och började renovera 2016.
– Allt var i behov av att göras om vi ville ha det beboeligt. Vi fick byta ut alla stora grejer, dra ny el, byta vatten- och avlopp och byta värmesystem.
Lisa och Gusten, som då i bodde i lägenhet i Hultsfred och arbetade heltid, la varenda ledig kväll, helg och alla semestrar på att renovera huset i Faggemåla.
”Jag kunde ingenting innan, jag hade knappt målat ens.”Lisa Petersson
– Vi hade en plan men mycket kom under tiden eftersom vi höll på så länge. Allt var fint bevarat i huset, som spegeldörrar, golv och kakelugnar och vi ville inte ändra huset och vi rev ingenting. Vi fick arbeta utifrån förutsättningarna som fanns.
De gjorde allt de fick göra själva och fick mycket hjälp av sina föräldrar och under resans gång lärde de sig mycket.
– Vi hade aldrig kunnat fixa det utan våra familjer! Jag kunde ingenting innan, jag hade knappt målat ens. Men min svärfar är jättehändig och vi har lärt oss massor av honom. Min sambo är också händig och jätteduktig och sedan har vi kollat på videos, läst på och tagit hjälp, man har helt enkelt fått lära sig.
Men det fanns stunder under arbetet som var tuffa erkänner Lisa.
– Det svåraste med allt var att vi satte resten av livet på paus. I slutet av renoveringen var jag dessutom gravid och ibland var man så trött. Nu förstår jag knappt hur vi orkade.
Efter två och ett halvt års renovering kunde de äntligen flytta in i drömhuset. Prislappen för huset slutade på mellan 3-3,5 miljoner kronor.
– Då har vi gjort i princip allt själva. Men vi har inte snålat, vi har valt bland material, lister, foder och tapeter som vi vill ha länge och som ska funka länge.
Vad är du mest nöjd med när det gäller ert hus idag?
– Oj, det är svårt...köket och glasverandan tror jag. Köket är platsbyggt av en lokal snickare och det är jag väldigt nöjd med. Fast jag är ganska nöjd med det mesta, ha, ha.
Huset i Faggemåla är 230 kvadratmeter stort och tomten 3 000 kvadratmeter. På tomten finns även två bodar.
– Vi har lite gamla fruktträd och har försökt att plantera nya. Vi har planterat land och gjort rosenrabatter och en grusgång som ramar in huset.
Hur skulle du beskriva stilen hemma hos er?
– En blandning av lantlig och klassisk design. Jag är väldigt intresserad av inredning och blandar mycket, men jag tänker noga innan jag köper något. Mycket möbler stod kvar i huset när vi köpte det och vi har inte jättemycket nya möbler.
När Lisa och Gusten började renoveringen av huset i Faggemåla startade Lisa Instagramkontot @faggemala1912 för att dokumentera arbetet och för att visa släkt och vänner hur arbetet fortskred. Med åren har följarna blivit fler och fler och idag har Lisas konto 30 000 följare.
”Mitt tips är att göra så mycket som möjligt ihop för man kommer närmare varandra då.”Lisa Petersson
– Många renoverar själva och tycker att det är kul att se hur det blev. Det är mycket folk som gillar före- och efterbilder och det är en nisch på Instagram som blivit lite trendig. Jag hittar själv all inspiration på Instagram. Dessutom var vi med i Leva & Bo i början på året och efter det har vi fått jättemycket uppmärksamhet.
Hur känns det att så många följer ditt Instagramkonto?
– Det är jättekul, men lite läskigt också! Jag börjar få scenskräck.
Vad har du för tips till andra som går i renoveringstankar?
– Många skriver och frågar hur man orkar och att renovera är väldigt jobbigt. Mitt tips är att göra så mycket som möjligt ihop för man kommer närmare varandra då. Det har stärkt oss. Skriv upp innan, gör en budget och ha en målbild. Fråga och be om hjälp. Instagram är ett bra forum, där är folk bjussiga och delar med sig.
Hur peppar du dig själv i coronatider?
– Det är svårt för jag tycker verkligen att det är jättejättejobbigt just nu. Vi håller hårt på restriktionerna och har inte träffat våra familjer på länge. Vi försöker att ägna tiden åt att göra klart projekt och hålla oss sysselsatta. Vi har i alla fall varandra och vår dotter och vi får vara tacksamma för det.
Lisa Petersson
Ålder: 28 år
Bor: Faggemåla, Silverdalen,
Familj: Sambon Gusten 29 år, dottern Lilly 2 år och taxen Sickan.
Gör: ”Jobbar på Högsby Sparbank och en del med mitt instagramkonto, @faggemala1912.”
Intressen: ”Renovering/inredning och umgås med familj och vänner (i icke coronatider).”
Lyssnar på: ”Allt möjligt, just nu mycket poddar som P3 dokumentär och P3historia.”
Läser: ”Mest barnböcker just nu för min dotter.”
Tittar på: ”De flesta dokumentärer som finns på SVT play.”
Tre ord om mig: ”Familjekär, kreativ och strukturerad.”