TV: Stora planer när Snurrom ska fortsätta att växa
Här saknas innehåll
Det är en stilla förmiddag i Snurrom. Tystnaden bryts bara av några glada skrik från förskolans lekplats och avlägsna hammarslag. Åke Wahlgren trotsar snålblåsten för en promenad i sina nya omgivningar.
– Jag är uppfödd på landsbygden men har bott i stan många år. När vi flyttade hit kom vi mycket närmare naturen och det uppskattar jag mest med att bo här, säger han.
Han saktar in stegen och pekar mot ett av de fyra sexvåningshus som prydligt står i rad på Snurroms högsta punkt.
– Jag bor där med frugan. Vi hade en bostadsrätt tidigare, men där var trappor och jag har så ont i mina ben. Här trivs vi jättebra, det är lugnt och skönt och vi går mycket i skogen.
Paret Wahlgren är två av de hundratalet människor som numera har Snurrom som fast adress. Det har gått ett år sedan Barometern i ett större reportage berättade om alla byggprojekt som startat i den nya stadsdelen. På kort tid skulle cirka 900 hyresrätter byggas som en del i Kalmar kommuns satsning på att minska bostadsbristen. I dag är flera av dem färdiga, några byggs fortfarande och ytterligare några är i startgroparna för att sätta igång.
I Snurroms sydöstra hörn pågår till exempel arbetet med att gjuta en bottenplatta till det som ska bli områdets stora signaturbyggnad. Ett 45 meter högt, rött hus i 14 våningar som byggs av LW fastigheter.
– Det kommer att bli en spännande byggnad med karaktär, konstaterar Josefine Blomlöf, exploateringsingenjör på kommunen.
Hon har varit med sedan den nya stadsdelen började planeras och småler när hon traskar fram på de nya kringlande gatorna i de, med Kalmarmått mätt, kuperade kvarteren.
– Det är himla kul att se i verkligheten det som tidigare bara var skisser. Det är flera olika byggherrar här men ändå harmonierar det så väl. Det är behagliga färger och smälter in bra i naturen. Jag tycker att det är spännande att åka ut hit och se hur området växer fram.
Nästa år ska de sista husen i etapp ett stå klara. Den befintliga detaljplanen, som ursprungligen togs fram för Fanerdunprojektet, sträcker sig norrut in i skogen och tanken är att fortsätta bygga Snurrom där. Exakt hur är inte helt klart, men visionerna är stora.
– Vi räknar på en stadsdel med 10 000 invånare på sikt, säger planchefen Lena Nordenlöw.
Hon är med och tar fram en utredning som ska slå fast riktlinjer för utvecklingen av Norra staden, området mellan centrum och Lindsdal. Det handlar bland annat om att få till vägnätet på ett bra sätt och planera för vilka områden som ska ha bebyggelse och vilka som ska sparas som naturmark.
– Det gäller att hitta en struktur där man inte bygger bort sig och exempelvis har satt ett hus där man senare vill ha en gata. När man hittat den strukturen kan man bygga ut området i etapper. När det gäller vägarna behöver vi också få till en koppling mot Norrliden och tänka till kring E 22-avfarten. Den som finns idag är inte lämpad för att ha så många invånare i området som vi planerar för. Så det är ganska stora frågor som ingår.
Kommunen tittar också på vad det ska bli av Fanerduntomten som ägs av CA fastigheter och en plätt väster om den vid Norra vägen som är kommunens. Utredningen, som blivit försenad, ska vara klar till årsskiftet. Men redan innan dess kan det komma att bli fler bostäder i Snurrom. Ett företag har redan fått markreservation för att bygga mellan 25 och 30 kedjehus i etapp två av detaljplanen.
– Det vi behöver få in är radhus, villor och bostadsrätter för att få en varierad bebyggelse och det kommer att komma i nästa etapp, säger Lena Nordenlöw.
Behövs det så många nya bostäder i Kalmar?
– Ja, det flyttar in ungefär 1 000 nya invånare till Kalmar varje år, så det gäller att ha lite framförhållning, säger hon.
Hittills har det inte varit svårt att hitta boende till de nya bostäderna i Snurrom. EA fastigheter som byggde huset med först inflyttning i stadsdelen uppger till exempel att alla lägenheter är uthyrda och att de aldrig stått med tomma bostäder i området.
– Vi har inte märkt av någon oro på bostadsmarknaden eller bland byggherrarna, allt har rullat på som planerat, säger Josefine Blomlöf.
Sedan Barometern besökte platsen för ett år sedan har den lilla skogsytan bredvid förskolan utrustats med några lekredskap och en grillplats. Men i en insändare som nyligen publicerades i tidningen menade en person att kommunen borde satsa mer på utemiljön i området. ”Det behövs i Snurrom som är ett hårt exploaterat bostadsområde. Vänta inte. En god utemiljö är viktig för alla och kommer att bidra aktivt till trivseln i området”, skrev han.
Lena Nordenlöw förstår kritiken.
– Om man tänker att det ska byggas för 10 000 invånare så innebär det att Snurrom blir en byggarbetsplats under långt tid och då måste man se till att de som bor där får bra service och en trevlig livsmiljö under tiden. Nu har det hänt mycket på kort tid, men vi kommer nog ikapp.
Redan nu planeras både en mountainbikebana, aktivitetspark och pumptrackbana i området.
Åke Wahlgren som bor i den nya stadsdelen säger sig inte sakna särskilt mycket, mer än en busshållplats inne i Snurrom och en liten affär. Det senare kan snart vara på gång. I det sista kvarteret som ska bebyggas – Tranbäret – finns byggrätt för en liten lokal. Byggherren Bolite uppger att det där ska bli en butik ”i syfte att tillgodose bostadsområdets behov av närservice.” I utredningen för Norra staden finns också planer på ett större centrum.
Åke Wahlgren har inte bråttom.
– Allt är nog på plats inom några år. Vissa saker tar lite tid, men det tycker jag att man får räkna med när man flyttar in i ett nytt område, säger han och promenerar vidare genom Snurrom.