Annons

Kalmarbor i Spanien: ”Vi är inte oroliga – har det bara bra här”

De följer rapportering om Spaniens åtgärder för att stoppa coronaviruset noga. Men att resa hem är inte aktuellt, trots att spanska regeringen utlyst nationellt nödläge. Maj-Britt Eriksson och Anita Johansson från Kalmar är inte oroliga.
Nerja • Publicerad 15 mars 2020
Maj-Britt Eriksson och Anita Johansson från Kalmar är erfarna vinterbesökare i Andalusien och har inga planer på att resa hem.
Maj-Britt Eriksson och Anita Johansson från Kalmar är erfarna vinterbesökare i Andalusien och har inga planer på att resa hem.

– Vi känner snarare att vi är mer trygga här än vi skulle vara hemma i Kalmar, säger de. Vi mår inte alls dåligt, utan fortsätter att ha det bra. Det var ju därför vi reste hit.

Avspärrningarna blir många under nödläget.
Avspärrningarna blir många under nödläget.

De båda vännerna har varit i Nerja i södra Andalusien flera vintrar. Nu har de en hemresa bokad till den 31 mars. Och händer det inget oförutsett så är det detta datum som gäller.

Annons

– Vi har ju varit och fyllt på förråden lite, precis som alla andra. Inte för att vi tror att det behövs, alla livsmedelsbutiker ska ju hålla öppet. Det är till och med lag på det.

– Och vi har det ju så vidunderligt bra här. Klart att det är lite trist att inte få gå ut och titta på den vackra staden och äta på restaurang. Men vi har en väldigt bra lägenhet och en rejält tilltagen terrass.

Tuva Bojstedt och Timo Trolin från Figeholm, är sedan i höstas ägare till en svensk researrangör på solkusten. De berättar att en del gäster väljer att resa hem till Sverige, men det är också många som stannar.
Tuva Bojstedt och Timo Trolin från Figeholm, är sedan i höstas ägare till en svensk researrangör på solkusten. De berättar att en del gäster väljer att resa hem till Sverige, men det är också många som stannar.

Tuva Bojstedt och Timo Trolin från Figeholm blev i höstas ägare till ett mycket välrenomerat svenskt reseföretag i Nerja, Boka Nerja. Tuva har tidigare varit politiker i Högsby.

De har nu en mängd resenärer på spanska solkusten att ta hand om. Företaget är specialiserat på lite äldre resenärer så en hel del finns i de så kallade riskgrupperna.

– Några väljer att resa hem. Det håller vi på att ordna med nu. Just nu går ju flygen i stort sett som de ska, säger Timo Trolin.

– Men många väljer också att stanna kvar. Det handlar främst om dem som varit i den här staden många gånger tidigare och brukar ta långsemester. De känner sig trygga här och vi har ju också ett nära samarbete med ett sjukvårdsföretag som driver ett eget sjukhus.

Det har inte rapporterats några coronafall just i den här staden, men väl i en liten stad en halvtimmes resa bort. Det var en läkare från Madrid som kom till sjukhuset där och smittade fyra kollegor.

Just Madrid är mycket drabbat och de lokala borgmästarna i Solkustens småstäder gör nu sitt bästa för att Madridborna inte ska fly huvudstaden och söka skydd i sina sommarbostäder. En åtgärd har varit att spärra av alla stränder, för att göra det mindre attraktivt att resa söderut.

– För vår del följer vi förstås alla regler som regeringen beslutar om och vi hoppas att de ska få den effekt man hoppas på och att virusspridningen stoppas. Det är en trygghet för våra gäster att vi finns här på plats och personligen kan hjälpa både dem som väljer att resa hem och de som stannar kvar, säger Tuva Bojstedt.

– Oron just nu är, förutom själva sjukdomen, hur det ska gå för alla de små företagen här i stan, både butiker och restauranger. Nu gäller stängningen 14 dagar. Blir det längre kan det hända mycket.

Fakta

Spanska regeringens dekret om nationellt nödläge

Invånare och fordon får befinnas sig på allmänna vägar endast för att handla mat eller mediciner.

Det är tillåtet att besöka hälsocentraler.

Det är tillåtet att ta sig till arbetet.

Det är tillåtet att återvända till mantalsskrivningsadressen om man befinner sig på någon annan plats.

Alla butiker, förutom de som distribuerar livsmedel och mediciner hålls stängda.

Kaféer och restauranger hålls stängda.

Alla sammankomster förbjuds, museer, konserter och liknande förbjuds.

Begravningar kan tillåtas om det inte handlar om stora folksamlingar och om deltagarna håller ett avstånd på en meter från varandra.

Källa: spanska tidningen El Pais

Här saknas innehåll

Ulf CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons