Fastighetsägare vill hjälpa – men avvaktar
Många restauranger, butiker, hotell och kontor har upplevt en osedvanlig nedgång senaste veckorna. Trycket har därmed ökat på fastighetsägarna att agera under krisen med anstånd eller sänkta hyror.
Fastighetsägarna centralt har flaggat för att åtgärder är på gång, och nyligen lanserade regeringen ett stödpaket på fem miljarder för att underlätta för fastighetsägare att sänka hyror under coronakrisen.
Men oklarheten kring paketets utformning får många fastighetsägare att avvakta, även om akuta åtgärder redan görs.
– Vi tittar i varje enskilt fall vad vi kan göra med anstånd och liknande, men vi kan inte ta något beslut om att efterskänka några hyror eftersom vi ännu inte vet riktigt vad som, gäller med det stödpaket som regeringen utlovat. Troligen är det en fråga som ska upp på EU-nivå och då kan beslutet dröja ganska länge, säger LW Fastigheters verksamhetschef Caroline Turkowitch.
LW Fastigheter är en av Kalmars största fastighetsägare med omkring 400 kommersiella hyresgäster. Av dem bedöms ett 20-tal i dagsläget ha akuta problem.
En annan stor fastighetsägare i Kalmar är P&E fastighetspartner som bedömer att ett 30-tal hyresgäster är direkt drabbade av krisen.
– Vi för individuella samtal med de som är berörda och de friska företag som drabbats hårt vill vi göra allt för att hjälpa, men exakt hur vi gör är en uppgörelse mellan oss och hyresgästen. Vi avvaktar också de direktiv som regeringen håller på att utforma, säger retailchefen Jan-Christer Nilsson.
Wollin Förvaltning förvaltar ett 30-tal kommersiella lokaler på Kvarnholmen i Kalmar. Hos dem pågår en kartläggning av varje enskild näringsidkares situation.
– Vi har kontaktat samtliga hyresgäster och bett dem skicka in en resultatjämförelse mot mars förra året. Utifrån det kommer vi sedan se vad vi kan göra i varje enskilt fall. Det skiljer sig ganska mycket åt mellan olika hyresgäster, säger Anita Wollin.
Många har akuta problem, hinner ni vänta?
– Det är viktigt att vi känner av hur läget är innan vi fattar beslut om åtgärder och vi vill också gå igenom vad den enskilde hyresgästen själv har gjort för åtgärder i enlighet med de rekommendationer som finns, säger hon.
Molins Förvaltning i Kalmar har hittills inte behövt vidta några åtgärder eftersom de inte har särskilt många kommersiella fastighetslokaler.
– De vi har på Västra Sjögatan innefattar bank, apotek och sådana verksamheter som hittills inte märkt av krisen lika mycket. Men vi följer givetvis utvecklingen, säger Marcus Molin.
Michael Nilsson, regionchef för Samhällsbyggnadsbolaget i region syd med fastigheter i bland annat Oskarshamn. Ett 30-tal näringsidkare har fått problem till följd av corona.
– Vi är välvilligt inställda till att hjälpa till, vi lyssnar på varje näringsidkare och gör en individuell prövning. Men vi kan inte ge generellt hyresfritt, det har vi inte råd med, säger Michael Nilsson.
Han vill också avvakta regeringens kommande förslag. Ännu har ingen sagt upp sitt hyreskontrakt men någon enstaka har sagt att de kommer att göra det.
Be-GE Fastigheter är en annan fastighetsägare i Oskarshamns kommun, de har däremot ännu inte märkt något.
– Det är inga stora bekymmer, vi har inga restauranger som hyresgäster så för tillfället har vi inga bekymmer, säger Håkan Hjalmarsson, vd för Be-Ge-koncernen där Be-Ge fastigheter ingår.
Det kommunala bostadsbolaget Byggebo har fört ett resonemang med några hyresgäster.
– Vi tar den diskussionen med respektive hyresgäst, alla påverkas inte på samma sätt. Vi försöker hjälpa till så långt det är möjligt, säger Benoni Ingelsjö, vd.
Armin Avdic är vd för Mönsterås bostäder i grannkommunen, har fört samtal med tre hyresgäster i restaurangbranschen.
– De har inte haft likviditetsproblem nu men har velat höra sig för om möjligheterna att få sänkt hyra. Vi hade konstruktiva samtal, vi är medvetna om att det är tomt i restaurangerna, säger han.
Regeringens stödpaket
5 miljarder kronor har regeringen avsatt för ett krispaket med ett hyresstöd till lokalhyresgäster inom utsatta branscher, som hotell, restaurang, besöksnäring och sällanköpshandel.
Den hyresvärd som sänkt hyran under perioden 1 april till 30 juni kommer att kunna söka stöd för att kompensera en del av nedsättningen. Maximalt 50 procent av den nedsatta hyran, dock maximalt 25 procent av den ursprungliga hyran.
Systemet ska bygga på frivillighet, hyresvärdarna är inte skyldiga att nyttja stödet.
Det är ännu inte klart exakt hur stödet kommer att utformas. Statsstödet måste godkännas av EU innan det kan börja gälla. Regeringen hoppas att allt ska vara klart den 8 april.
Källa: Fastighetsägarna