Annons

Konstsatsning på Himmelsberga trots utebliven skördefest

Ingen skördefest, ingen konstnatt, men flera konstnärer kommer ändå att hålla sina ateljéer öppna den sista helgen i september.
Ölands museum Himmelsberga har samlat några av deras verk i konsthallen.
Publicerad 19 september 2020
Kristina Jeppsson: Song for freedom, John Leo-Carter. Glas.
Kristina Jeppsson: Song for freedom, John Leo-Carter. Glas.
Fakta

Utställningen

Var: Ölands Museum Himmelsberga.

När: 19-20 september samt 24-27 september.

Länge var det osäkert om Himmelsberga skulle arrangera den återkommande höstutställningen som normalt är kopplad till Skördefesten.

– Vi hörde oss för hos konstnärerna och fick relativt gott gensvar. Trots att festen är inställd kommer många av dem att ha sina ateljéer öppna under skördehelgen, förklarar Julius Winberg Sääf, verksamhetsansvarig på Himmelsberga.

Annons

Innan coronaviruset slog till fanns planer på att utveckla höstutställningen och få större uppslutning.

– Nu är det i första hand konstnärer på mellersta och norra Öland som skickar in sina verk. Vi vill ha med fler konstnärer från södra ön också. Förhoppningsvis kan vi arbeta vidare med det nästa år, säger Julius Winberg Sääf.

Tanken med utställningen är bland annat att den ska vara en utgångspunkt, en plats där publiken kan hitta konstnärer de gillar och sedan ta sig vidare till deras ateljéer.

Till skillnad från Himmelsbergas vårutställning är det inte en jury som har valt ut verken som visas i samband med skördehelgen. Alla som håller sin ateljé öppen har fått medverka. Högt och lågt, allt har varit välkommet. 64 konstnärer, varav de allra flesta har deltagit tidigare år, har bidragit med två alster var.

Marlene Lindmark: Babianer. Betong.
Marlene Lindmark: Babianer. Betong.Foto: Mikael Hagner

Resultatet är en bred och brokig utställning. Den domineras av traditionellt måleri, men bjuder även på fotografi, skulptur, textil och smide. Den är lättillgänglig, inga konstigheter, inga utmaningar.

De etablerade konstnärerna, bland andra Kristina Jeppsson, Monica Alskans, Marlene Lindmark, Jürgen Ewel, Elisabeth Hall och Göran Petersson sticker ut i mängden.

David Christensson: Avtryck – det jag har med mig i graven. Ringlat stengods.
David Christensson: Avtryck – det jag har med mig i graven. Ringlat stengods.Foto: Mikael Hagner

Det gör också David Christensson, som fyndigt har använt kommentarer som fällts om hans konst. På en urna kan man läsa: ”Du skulle kanske pröva att jobba mer kommersiellt”.

Mikael HagnerSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons