Lämnade jobbet med unga i Stockholm för nystart på Öland
Efter tre års arbete med unga i Upplands Väsby valde Simon Gren att flytta till Öland med sin familj. Nu har han uppdraget att starta upp och utveckla Hela Människans satsning på socialt arbete som riktar sig till barn och ungdomar.
– Vi bodde i andra hand i Stockholm och det var dags att flytta men bostadsfrågan är svår. Det finns inte mycket ledigt. Jag trivdes väldigt bra på mitt arbete men min fru och jag satte oss ned och funderade över hur vi vill leva, säger Simon Gren.
När en ledig tjänst på Hela Människan dök upp passade Simon på att söka.
– Jag har arbetat i Borgholm några år förut. Då arbetade jag på boendet för ensamkommande barn och det var väldigt givande. Det var då jag upptäckte att jag vill arbeta socialt med unga.
Valet föll på att läsa till socionom och väskan packades för studier i Stockholm. Simons fru ville också läsa till socionom.
– Det var rätt häftigt att vi studerade tillsammans. Hon arbetar med LSS frågor men nu är hon föräldraledig och vi väntar vårt andra barn i sommar. Så det blir som en nystart nu med flytten till Öland.
Att vara förälder ger Simon många frågeställningar som väckts i grunden av det arbete han hade i Stockholm.
– Jag har sett så mycket och träffat så många unga och jag har fått ta del av deras erfarenheter och situationer. Man kan säga att det jag lärt mig och bestämt mig för är att jag vara en närvarande, kärleksfull och tillgänglig förälder.
Just ordet tillgänglig är viktigt. Simon har träffat många unga som egentligen inte har haft någon tillgänglig vuxen hemma eller i sin närhet.
– En av de faktorer som kan locka unga in i gängkriminalitet är just längtan efter en tillhörighet, att bli uppmärksammad och ha någon slags trygghet. För en del unga kan gängen bli som en familj. Fast det tragiska i det är att de inte kan känna sig helt säkra eftersom ”familjen” plötsligt kan vända sig emot dem med tragiska konsekvenser.
Att det förekommer gängkriminalitet i Kalmartrakten är inget som förvånar Simon.
– På ett sätt så har jag blivit van vid att det händer. I Stockholm skedde det ganska ofta. Att det händer här är inte så konstigt eftersom sociala problem inte alltid är geografiskt bundna. Det är därför det förebyggande arbetet och satsningar på barn och unga är så viktigt.
Som fältare var arbetsuppgifterna ofta att vara ute bland unga och arbeta uppsökande.
– Vi fick närma oss dem och berätta att vi finns och bygga relationer. Nu hoppas jag kunna få vara med och bygga upp en verksamhet i Borgholm där unga som vill själva kan söka sig till vår verksamhet. Om vi kan skapa en trygg plats där det finns tillgängliga vuxna så kan det bli något bra.
Just nu håller han på att lära känna Borgholm och Hela Människans Verksamhet.
– Vi håller på att ta fram en projektplan för arbetet med unga. Syftet är att det ska byggas upp ett arbetssätt som blir långvarigt och stabilt, inte bara ett tillfälligt projekt.
Hans titel blir enhetschef för Hela Människans öppna verksamheter.
– Det omfattar förutom satsningen på unga, Grindstugan som är en social verksamhet för vuxna. En plats att äta frukost, fira helger och bryta ensamhet och isolering.
Simon berättar att de nyligen gjorde en utflykt till Ottenby på södra Öland.
– Det var de själva som ville åka ut och se något. En del av dem hade inte varit på Ottenby och vi hade det väldigt trevligt. Vi var 24 stycken som åkte. Förhoppningen är att vi ska kunna göra fler sådana saker.
Simon växte upp i en familj där socialt arbete är vanligt och självklart. Hans pappa Paul Gren arbetar med att ansvara för den secondhand butik som Ria Hela Människan har i Borgholm.
När den lediga tjänsten som socionom annonserades ut var det styrelsen som gick igenom de anonymiserade ansökningarna och skötte intervjuerna. De erfarenheter som Simon har som fältassistent i Stockholm och ungdomsutredare på socialförvaltningen gjorde att styrelsen fick upp intresset för honom.
– Jag tror att mitt arbete med unga på boendet i Borgholm för ensamkommande också var en del i att jag fick jobbet.
Simon berättar att han ofta saknar de unga som han träffade i sitt arbete i Stockholm.
– Det är klart att man gör och man önskar att man hade kunnat arbeta mer med några av de unga. Man saknar ju arbetskompisar och själva jobbet också. Men på Öland kan jag nu få prova på och se hur det är att jobba socialt utanför socialtjänsten.
Att kunna ge stöd, lära känna människor och arbeta förebyggande är viktigt för Simon.
– Det är därför jag trivs så mycket med den här anställningen. Förhoppningen är att kunna arbeta friare och mer förebyggande, att kunna stärka och finnas till som en vuxen trygghet och starta upp en trygg verksamhet för unga.
Han är ärlig när han beskriver hur arbetet med unga i svåra situationer påverkat honom inför rollen som förälder.
– Både jag och min fru känner att det kan vara bra att inte bo på en plats där man vet om allt som pågår eller har skett i området. Genom jobbet fick man ju vetskap om kriminaliteten och problemen. Det kan vara nyttigt som förälder att bo på en plats där man inte vet om allt som kan inträffa. Att få vara lite lyckligt ovetande kan vara bra ibland. Annars riskerar man att bli en mycket orolig och rädd förälder.
På Grindstugan har Simon redan hunnit etablera sig och knutit kontakter med de som brukar komma dit.
– Jag skulle aldrig kunna tänka mig ett annat arbete än socialt arbete. Det är givande att få lära känna människor och kanske vara ett stöd ibland. Många människor tror att sociala problem bara finns i socialt utsatta områden. Men svåra saker kan drabba vem som helst i livet. Och det är många svårigheter som inte syns utåt. Det gäller att vi ser varandra och är ett stöd för varandra.
Om Simon Gren
Ålder: 29 år
Familj: Maria (fru), Algot (2 år) och bebis på väg
Bor: Färjestaden
Intressen: Musik, dans, språk och TV-spel
Bästa arbetsminnet: Har många, men tänker på alla positiva möten jag fått med så många ungdomar
En person som är en förebild: Min lillasyster Johanna
”Många människor tror att sociala problem bara finns i socialt utsatta områden. Men svåra saker kan drabba vem som helst i livet. Och det är många svårigheter som inte syns utåt. Det gäller att vi ser varandra och är ett stöd för varandra.”Simon Gren