Annons

Skolfråga splittrar de politiska partierna i Nybro

De politiska partierna är djupt oense i skolfrågan. Den nyss tillsatta breda parlamentariska grupp som skulle hitta en gemensam lösning för högstadiets lokalproblem har spruckit.
Nybro • Publicerad 2 oktober 2019
Socialdemokraterna Tobias Fagergård och Martina Aronsson ingick i den breda parlamentariska grupp som skulle ta fram ett gemensamt förslag för att lösa skolans lokalproblem. Efter att gruppen spruckit presenterar nu (S) det förslag de själva förordar.
Socialdemokraterna Tobias Fagergård och Martina Aronsson ingick i den breda parlamentariska grupp som skulle ta fram ett gemensamt förslag för att lösa skolans lokalproblem. Efter att gruppen spruckit presenterar nu (S) det förslag de själva förordar.Foto: Jan Stenqvist

Nybro kommun har sedan 2015 varit medveten om att en lokallösning för högstadiet blir allt mer akut. Växande elevkullar kommer att på sikt skapa trångboddhet och en ohållbar skolsituation.

När den särskilda arbetsgrupp som utredde frågan lämnade sin slutrapport i början av juni i år angavs fyra alternativa lösningar - samtliga i ett kostnadsspann mellan 470 miljoner kronor och cirka 700 miljoner kronor.

Annons

Bara några veckor senare tillsattes en parlamentarisk grupp där samtliga partier i fullmäktige fanns representerade - detta i syfte att hitta en samförståndslösning. Efter bara två möten upplöstes gruppen. Splittringen var alltför stor.

Kommunalrådet Christina Davidson (C) tvingades konstatera att den breda parlamentariska gruppen som skulle hitta en samförståndslösning i skolfrågan inte kunde samsas.
Kommunalrådet Christina Davidson (C) tvingades konstatera att den breda parlamentariska gruppen som skulle hitta en samförståndslösning i skolfrågan inte kunde samsas.Foto: SUVAD MRKONJIC

– Jag beklagar detta, det var inte så här det var tänkt att bli. Som jag ser det är samtliga förslag alldeles för dyra; det finns ingen rimlig chans för kommunen att klara driftskostnaderna för någon av dessa. Vi behöver dessutom ha pengar till äldreomsorgen och ett nytt blåljushus. Bland annat, säger kommunalrådet Christina Davidson (C).

Socialdemokraternas representanter i den parlamentariska gruppen, Tobias Fagergård och Martina Aronsson, är inte förvånade över att gruppen sprack.

– Nej, det var väntat. Jag upplever att att det inte fanns någon kompromissvilja hos vissa av de övriga partierna, säger Martina Aronsson.

Skolutredningens förslag

Alternativ A: En ny gemensam högstadieskola på Sveavallen. Madesjöskolan och Paradisskolan renoveras och anpassas för f-6.Fagerslättskolan avvecklas. En ny förskola med åtta avdelningar byggs vid Västerängsskolan. Ny skola vid Västerängsskolan med 7 klasser. Totalkostnad cirka 700 miljoner kronor.

Alternativ B: Madesjöskolan och Paradisskolan utökas med två till tre klasser. Fagerslättskolan renoveras. Ny skola i Västeräng för 14 klasser, ny förskola med åtta avdelningar byggs vid Västerängsskolan. Totalkostnad cirka 540 miljoner kronor.

Alternativ C: Hanemålaskolan byggs till för ett högstadium med 9 klasser. Ny skola i Västeräng med 14 klasser, ny förskola med åtta avdelningar i Västeräng. Totalkostnad cirka 540 miljoner kronor.

Alternativ D: Ny centralt placerad f-6-skola. Fagerslättskolan och Västerängsskolan avvecklas. Utbyggd förskola i Västeräng med åtta avdelningar. Totalkostnad cirka 470 miljoner kronor.

På onsdagen bjöd Socialdemokraterna in till en pressträff för att ge sin syn på saken - och för att presentera det skolförslag de själva förordar, en ny centralt belägen skola för förskolaklass upp till årskurs 6, totalt 483 elever, utmed Grönvägen mellan Familjecentralen och Liljas Arena. I det alternativet kan Fagerslättsskolan och Västerängsskolan stängas, och de båda högstadieskolorna Madessjöskolan och Paradisskolan byggas om för att ge bättre plats för högstadiet.

– Den stora fördelen är att vi skulle få en skola med bättre blandning mellan svenska elever och invandrarelever. Som det ser ut i dag har vi en skolsegregation i framför allt Fagerslättskolan där andelen barn till invandrare är i stor övervikt. Vi vill absolut undvika skolsegregation - den hållningen tänker vi inte kompromissa om, säger Martina Aronsson.

– Det här skolalternativet är dessutom det billigaste av de alternativ som togs fram - det skulle totalt kosta 470 miljoner kronor. Å andra sidan skulle vi få en modern skola som skulle hålla i åtminstone 50 år framåt. Den skulle dessutom, menar vi, ge eleverna en bättre möjlighet till förbättrade skolresultat, säger Tobias Fagergård.

Skolfrågan kommer att tas upp i kommunstyrelsen i oktober eller november. Partierna får då, istället för att ha uppnått samförstånd, lägga fram sina förslag inför omröstning. Därefter får kommunfullmäktige avgöra frågan.

Jan StenqvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons