Annons

Lars Wellins aktion låg rätt i tiden

I höstas hade Lars Wellin en aktion på sociala medier för att väcka frågan om alla de fornfynd som nu bara finns på fastlandet. Han är glad att det har väckts liv i frågan från flera håll nu.
Borgholm • Publicerad 10 januari 2020

Det är en förvånad Lars Wellin som uttalar sig om skrivelsen som nu skickats iväg till Statens Historiska Museer.

– Jag hade en grej på Facebook, där jag visade bilder på olika fornfynd som nu bara finns att se på fastlandet. Det skapade lite debatt. Om det har haft någon effekt vet jag inte men det kan också vara ett sammanträffande tidsmässigt att kommunerna och länsstyrelsen nu agerar, säger Lars Wellin.

Lars Wellin på Fornverkstan, är glad att frågan om ett museum på Öland, har tagit fart.Foto: Maria Alåsen
Annons

Med anledning av Lars Wellins aktion på sociala medier publicerade Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström en ledare om att Ölands fornfynd borde tas hem till Öland igen.

– Detta är ju en fråga som har diskuterats i många år men aldrig riktigt tagit fart. Det sista landshövding, Sven Lindgren gjorde innan han slutade var att starta en utredning om ett museum till Öland, säger Lars Wellin.

Frågan togs sedan över av de efterföljande landshövdingarna men det har under det senaste året varit tyst om frågan om ett museum på Öland.

– Det var från Skäftekärr bland annat som förslaget kom om en placering av museet i Ekerum. Det ses som en lämplig plats eftersom man kan utgå därifrån till alla aktuella platser som Eketorp, Skäftekärr och alla andra.

En året runt verksamhet som ett museum skulle betyda mycket för Öland säger Lars Wellin.

– Ja, det betyder ju att expertis från de olika områdena skulle finnas här lokalt och Ölands historia kan betraktas och skapa nyfikenhet här.Det betyder fler besökare men även ett viktigt steg för landsbygden.

Öland skulle få en större tyngd som samarbetspartner med andra öar runt om i Östersjön.

– Det finns museer på Åland, Gotland och Bornholm men inte på Öland. Det är märkligt.

Tidigt på 2000-talet var det meningen att en större utredning skulle startas lokalt för att se om ett museum kunde etableras.

– Vi var entusiastiska och väl förberedda men det fanns tyvärr inga medel att få till arbetet med en utredning.

Annons

Att länsstyrelsen i Kalmar nu engagerat sig och tagit tag i frågan är han väldigt glad för.

– Det skulle betyda mycket att få har Ölands historiska berättelse med fornfynden här på plats för att visa upp. Hela öns kulturarv på en plats.

Landsbygdsdirektör Karin Bergman på länsstyrelsen förklarar att det handlar om en slump tidsmässigt.

– Vi hade ett möte i höstas med alla inblandade aktörer och resultatet av det blev skrivelsen som nu skickats iväg. Men det har ingenting med några upprop att göra.

Att det väckts opinion i frågan på Öland är bra säger hon.

– Ja, det är bra. Men vi har haft frågan vilande något år och nu väcktes den i höstas igen eftersom den är hopkopplad med Ekerums byggplaner.

Lars Wellin på Fornverkstan Skäftekärr har haft en aktion på Facebook under hashtaggen #finnspåfastlandet. Där kan man se bilder på olika fornfynd som kanske kan tas tillbaka till Öland om ett museum byggs.

Maria AlåsenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons