Annons

Skolchefen: ”Bra att processen går fort”

Skolchef Magnus Sjöstedt har tagit del av Sveriges lärares skrivelse och säger att det finns svar på en del av frågorna medan andra frågor inte går att svara på i nuläget.
Mönsterås • Publicerad 10 september 2023
Mönsteråsgymnasiet
MönsteråsgymnasietFoto: Åsa Borefur

Magnus Sjöstedt delar bilden av det finns en stor oro bland personal och elever på Mönsteråsgymnasiet om vad som ska hända med skolan framöver.

– Det värsta som finns är när folk inte vet hur det kommer bli. Jag tycker att det är bra att processen går fort. Min uppfattning är att frågorna behöver hanteras fort.

Annons

– Flera av frågorna från personalen är sådana som vi också pekar på måste jobbas vidare med. Det får bli nästa steg ifall politikerna går vidare med en nedläggning.

Sveriges lärare pekar på att besparingsutredningar är oerhört forcerad. Finns det en risk att det går för fort?

– Även om det är ett utredningsuppdrag är detta en fråga som vi har lyft fram på tjänstepersonsnivå på barn- och utbildningsförvaltningen tidigare. Det är frågor som även har diskuterats i barn- och utbildningsnämnden. Frågan är inte helt ny och det är heller ingen nyhet för personalen att frågan har belysts tidigare. För alla är det viktigt att det kommer ett besked i den här frågan snart.

Magnus Sjöstedt, skolchef Mönsterås kommun.
Magnus Sjöstedt, skolchef Mönsterås kommun.Foto: Adam Wigren

De frågar sig även vad målet för skolväsendet i Mönsterås kommun är? Finns det något mål?

– Ja, det tycker jag absolut. Det är med stor sorg om gymnasiet läggs ned. Vi har haft förmånen att kunna jobba med barn och ungas lärande från förskola hela vägen till Komvux. Det skulle bli ett glapp om vi inte har någon gymnasieskola i kommunen.

Många är oroliga för att förlora jobbet. Vad har du att säga till dem?

– Två saker: Det ena att det är viktigt att ta ett beslut fort så personal får besked om sin framtid. Nummer två att det är en jätteviktig fråga för Mönsterås som arbetsgivare att ta hand om sin nuvarande personal så långt det är möjligt. Skulle det bli en övergång till gymnasieförbundet följer vi de särskilda övergångsreglerna som finns.

Magnus Sjöstedt säger att det är viktigt att lokalerna inte blir tomma utan verksamhet om det eventuellt blir en nedläggning av gymnasiet.

– Det är en av de finaste lokalbestånden inom barn- och utbildningsförvaltningen. Det är väldigt angeläget att den fortsätter att nyttjas. Vi har skrivit i utredningen att man behöver titta på vilka andra eller vilken verksamhet som skulle kunna flytta in.

Adam WigrenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons