De har förverkligat drömmen om ett liv på vatten: ”Finns bara positivt att säga”
Bröderna tar emot på Varvsholmen för att visa upp deras senaste skapelser – två flytande sjövillor. Men allt tog sin början mycket längre tillbaka. Strax efter millennieskiftet påbörjades arbetet med Villa Näckros, det första av de tre husen.
– Vi var intresserade av att bygga ett flytande hus men det vi hade sett innan vår ju ombyggda båtar och annat. Vi ville inte ha några kompromisser på boendet, utrymmet och annat, säger Kristofer Svensson.
Efter att ha varit och kikat på sjövillorna i Pampas Marina i Stockholm föddes idén om att bygga nytt på vattnet.
– De villorna var nämligen också en kompromiss, för de vara bara fyra meter breda. Man byggde dem som ett fartyg så att man kunde lägga dem där fritidsbåtar låg. Då skapade vi idén att bygga från grunden i stället för att ta något annat, säger Kristofer Svensson.
BOSTAD:
Allt på temat bostad i länet har vi samlat på vår specialsajt: Du hittar den här.
Sagt och gjort. Ett lokalt byggbolag kontaktades. Efterhand involverades ytterligare personer. Planerna på en flytande villa tog fart.
– Gruppen bestod av sex personer. Det gjorde att vi fick en bra konstellation. För det var ju väldigt mycket projekterade eftersom vi bröt helt ny mark, säger Torbjörn Svensson.
Staffan Strindberg möter upp på kajen. Han är arkitekten bakom sjövillorna och involverades tidigt i projektet.
– Tricket har varit att försöka göra ett hus som flyter på vatten och ta hand om alla kvaliteter som är speciella just för boende på vattnet. Som till exempel att ta in ljuset och låta reflexer spela i taket, säger han.
Han beskriver projektet som oerhört spännande.
– Det har varit ett möte. Både Torbjörn och Kristofer är praktiker och jag är den enda teoretikern i gänget. Och vi hade väldigt högt i tak när vi diskuterade hur man skulle kunna bygga.
Villan stod färdig 2003 – och fick direkt enorm uppmärksamhet.
– Jag har varit i New York och haft samtal från Lake Michigan. Varit i England och diskuterat projekt på Cap Verde, haft kontakt med folk i Vancouver och San Francisco. Den har genererat oerhört mycket roliga händelser, som i slutändan inte lett till någonting, säger Staffan Strindberg.
I tio år hyrde Torbjörn och frun Susanne in sig i villan av brödernas gemensamma företag, innan den såldes. Samtidigt påbörjades arbetet med att förverkliga ytterligare två sjövillor bredvid Villa Näckros.
Men det skulle visa sig bli en lång process eftersom byggloven överklagades av grannar i bostadsrättsföreningen. De tyckte bland annat att villorna var för höga.
– Vi hade en liten fejd med våra grannar på grund av en väldigt luddig detaljplan. Eftersom Villa Näckros är tolv gånger tolv meter satt vi fast i det måttet. Vi kände att vi skulle behöva ett sovrum på taket. Sedan fick vi ett förhandsbesked från kommunen som gjorde det möjligt att ha en mindre byggnad, säger Torbjörn Svensson.
Vattenfastigheterna köptes sedan av Torbjörn och Kristoffer Svensson och efter att mark- och miljödomstolen gett grönt ljus kunde bygget av villorna ta fart på allvar. Även om de två nya husen inte skiljer sig utvändigt mot Villa Näckros finns det ändå stora skillnader.
– De här två villorna är byggda helt annorlunda. Villa Näckros har ett skrov som man rör sig i. När man kommer ner en en våning hamnar vattenytan i knähöjd. Och där finns flera olika halvplan. Här ligger allt i ett enda plan. Det är alltså inte ett skrov med luft i, utan en ponton, säger Torbjörn Svensson.
I framtagandet av de nya villorna har Staffan Strindberg återigen haft en central roll. Och det har, som han säger det, blivit väldigt många veckor räknande på deplacement.
– Man måste räkna varenda enhet som finns här. Susanne har till exempel ett hobbyrum. Det är tungt. Sedan måste man räkna bokhyllor, ja varenda grej i förhållande till en punkt i centrum, för att det ska bli hyfsat rätt.
De två nya husen är till det yttre helt identiska. Men inuti har de båda bröderna satt sin egen prägel.
– Vi har vi inrett som vi själva tyckt och känt. Som Kristoffer sa första gången, man kan inte gå fel. När man kommer in i husen är de väldigt olika, så man kan uttrycka sig åt vilket håll man vill, säger Torbjörn Svensson.
Efter tio år på Villa Näckros hade Torbjörn och Susanne också ett tydligt krav när de bytte villa.
– Vi sa en sak: att vi ska ha access från badet in till dusch och handdukar. Då tar man ett kvälls- eller morgondopp och sedan går man in helt naturligt.
Kristofer Svensson, som bland annat är logistikansvarig för Ironman Kalmar, valde en lite annorlunda badrumslösning.
– Jag och min fru kör mycket triathlon. Eftersom vi simmar mycket runt ön ville vi ha dubbeldusch. Och så har vi en infraröd bastu för återhämtning av muskler.
Det som båda villorna har gemensamt är planlösningen, med flera rum in mot Varvsholmen, och en öppen yta med ett kök i, mot Ängö.
– Det är den publika sidan som är ett enda stort rum och det är den norra sidan med alla rummen. All kommunikation är i det stora rummet, som har ett inställt kök, och det står ju fritt i rummet och delar upp det i en vardagsdel och i en matplats, säger Staffan Strindberg.
Båda bröderna med deras respektive familjer stortrivs med sina boenden.
– Det finns bara positivt att säga. Verkligheten är mycket bättre än alla ritningarna. Det blir ett sådant lugn när man kommer hem och blickar ut över vattnet, säger Kristofer Svensson.
Torbjörn Svensson uppskattar bland annat alla skiftningar på vattnet.
– Vissa saker går knappt att beskriva. Som när det är totalt bleke och spegelbilden över Ängö lägger sig. Det är magiska tillfällen.
Från varv till moderna bostäder
Varvsholmen har som namnet antyder en sjöhistorisk anknytning, men namnet är ett modernt påfund. Öns ursprungliga namn är Stora Knarrön, men har även benämnts som Skeppsholmen. Här har det byggts båtar sedan 1600-talet och kanske ännu längre tillbaka, då knarr var en benämning på en typ av handelsfartyg som har rötter ända till vikingatiden.
Båtbyggandet upphörde i mitten av 1980-talet och i ett avsnitt av Flanören i Barometern berättade Kenneth Ottosson att de sista fartygen som lämnade Varvsholmen var en räktrålare 1986 och året därpå en tankpråm. Lite senare började CA Fastigheter att exploatera ön, som sakta med säkert växte med hjälp av utfyllnadsmassor.
I december 1989 presenterades planerna för Varvsholmen som Kalmars största bostadsprojekt med uppemot 1 200 bostäder. Sedan dess har förvandlingen från öde industritomt till en stadsdel för moderna bostäder och företag pågått. Bland bostäderna finns radhus, lägenheter och flytande villor.
Källa: Flanören och Kalmar Lexikon