”Nytt fängelse en stor chans för Torsås” – kommunen bjuder in till möte
Det nya fängelset kommer visserligen att byggas i Kalmar kommun. Men det är bara fem kilometer från Torsås kommungräns och Söderåkra samhälle ligger bara ett par kilometer söder om gränsen.
Här saknas innehåll
– Det är faktiskt bara två minuters körväg mellan avfarten till Söderåkra och avfarten till Halltorp, säger Sofie Nyström.
Hon är kommunutvecklare, är projektledare för Torsås kommun när det gäller följderna av etableringen – och förberedelserna inför den.
Kommunen hoppas att etableringen ska leda till nya kommuninvånare, nya arbetstillfällen, ökat behov av service och tjänster från kommunala företag och efterfrågan på nya bostäder. Det är några år kvar tills den nya kriminalvårdsanstalten ska stå klar. Men kommunen har redan jobbat i ett år och har både handlingsplan och projektplan för vad som ska och bör hända innan fängelset står klart.
– Det här är en väldigt stor etablering som kommer att påverka oss på många sätt. Det är en jättestor chans för Torsås när det gäller möjligheter framåt. Det handlar förstås om arbetstillfällen, men vi måste också planera för markköp och bostadsförsörjning, säger Sofie Nyström.
– Egentligen handlar det om två olika projekt. Dels är det ett nytt häkte, som ska stå klart 2026. Dels är det fängelset, med plats för 336 klienter. Det räknar vi med ska vara färdigt att ta i bruk 2028, säger Therese Bjerker, kriminalvårdsinspektör på Kriminalvården.
Hon kommer att finnas på plats på Möre hotell i Söderåkra när Torsås kommun tillsammans med Kunskapsnavet och Kriminalvården bjuder in till två olika informationsmöten tisdag den 30 maj.
”När både fängelset och häktet är i drift kommer det att innebära omkring 350 nya arbetstillfällen”Therese Bjerker, kriminalvårdsinspektör
– När både fängelset och häktet är i drift kommer det att innebära omkring 350 nya arbetstillfällen, säger Therese Bjerker.
Det handlar inte bara om kriminalvårdare. Ett fängelse behöver personal inom många olika yrkesområden.
– Det är allt ifrån kockar, städ, trädgårdsarbetare, lokalförvaltning, service och underhåll till it-tekniker och administratörer, säger Therese Bjerker.
På eftermiddagen har man bjudit in det lokala näringslivet. Förutom att svara på frågor, ska representanter från Krimprod berätta om tjänster som kriminalvårdens arbetsdrift utför. Krimprod är en del av rehabiliteringen för fångarna. De jobbar bland annat med mekanisk industri, trä- och snickeri, plast, montering och förpackning. De erbjuder också tjänster inom tvätt och tryckeri.
Kommunens handlingsplan
Torsås har gjort en flerårig projektplan som ska ta tillvara utvecklingsmöjligheter med anledning av det nya fängelset i Halltorp.
I handlingsplanen för 2023 finns bland annat:
Att ha anstalten som en utgångspunkt i ett nytt bostadsförsörjningsprogram och för bostäder och verksamheter i översiktsplanen.
Arrangera informationsmöte för allmänheten.
Dialog med Klt om framtida kollektivtrafik mellan kommunen och anstalten.
Samarbete med Kunskapsnavet om utbildning och matchning av individer som kan gå utbildningen.
Stödja näringslivets utveckling.
Lokal utvecklingsplan för Söderåkra.
Ett par timmar senare samma dag vänder man sig främst till allmänheten.
Båda informationerna kommer att ske att ske på Möre hotell i Söderåkra.
– Då kommer vi att berätta om kriminalvården och prata om projektet, men också att svara på frågor, säger Therese Bjerker.
Kunskapsnavet ska också ge information om den nya förberedande utbildningen till kriminalvårdare som startar i Kalmar i september.
– Jag hoppas att det kommer riktigt många till informationsmötena, säger Sofie Nyström.