Annons

20 år sen södra Öland blev världsarv: ”Häftigt att beslutet fattades samtidigt på andra sidan jorden”

Åsa ”Felix” Everbrand var en av hundratals förväntansfulla och huttrande människor som samlats i Mörbylånga kvällen den 1 december år 2000. De väntade på att Unesco skulle utse södra Ölands odlingslandskap till världsarv.
Mörbylånga • Publicerad 26 november 2020 • Uppdaterad 27 november 2020
Barometerns Ölandsredaktion publicerade massor av artiklar åren kring 2000, då södra Ölands odlingslandskap utsågs till ett världsarv av Unesco.
Barometerns Ölandsredaktion publicerade massor av artiklar åren kring 2000, då södra Ölands odlingslandskap utsågs till ett världsarv av Unesco.Foto: Pia Olofsson

Bakom låg en flera år lång process.

– Det var häftigt att beslutet fattades samtidigt på andra sidan jordklotet, i Australien. Och det var så mycket folk, vi firade med fyrverkerier, berättar hon.

”För 20 år sen gick vi in i världsarvet med lika stor glädje som jag känner idag. Men där emellan har det varit perioder då jag undrat om det verkligen är värt att ha ett världsarv ”, säger Åsa Felix Everbrand, som arbetade på LRF vid utnämningen för 20 år sedan.
”För 20 år sen gick vi in i världsarvet med lika stor glädje som jag känner idag. Men där emellan har det varit perioder då jag undrat om det verkligen är värt att ha ett världsarv ”, säger Åsa Felix Everbrand, som arbetade på LRF vid utnämningen för 20 år sedan.Foto: Mats Holmertz
Annons

Folket, som samlats vid kanten till Kalmarsund på Skansen, värmde sig med ärtsoppa och underhållning står det i Barometerns artikel från högtidligheten:

”I Mörbylånga gick man nästan man ur huse för att delta i festligheterna. Minst 300 personer samlades på torget för att lyssna på sång och musik och se och höra landshövding Anita Bråkenhielm hålla världsarvstalet. Med en förtrupp av fackelbärande barn och ungdomar anlände hon i sällskap med kommunfullmäktiges ordförande Bernt Andersson i hästekipage”.

– Vi står här i dimma och mörker och tar emot en utmärkelse som tagits i sol och värme. Öland är nu en del av världen. Vi bjuder in hela världen som kan få ta del av vårt landskap, sa Anita Bråkenhielm i tidningen.

Många samlades i Mörbylånga kvällen 1 december då Unesco samtidigt beslutade att utse södra Ölands odlingslandskap till världsarv i Australien på andra sidan jordklotet.
Många samlades i Mörbylånga kvällen 1 december då Unesco samtidigt beslutade att utse södra Ölands odlingslandskap till världsarv i Australien på andra sidan jordklotet.Foto: Anders Johansson

Firandet fortsatte året därpå och världsarvet invigdes av kung Carl XVI Gustaf på Bårby borg den 31 maj. I sitt invigningstal konstaterade han skämtsamt att han lämnade ett världsarv, Drottningholms slott, för att resa till ett annat

– Att bo i ett världsarv har sina sidor, säger en som vet. Det är inte bara att slå sig till ro och njuta av byggnaderna, miljön och den fina etiketten Världsarv. Det finns en ständig förpliktelse att vårda och bevara för framtiden, sa kungen också.

Kung Carl XVI Gustaf invigde världsarvet 31 maj 2001, här vid Bårby borg.
Kung Carl XVI Gustaf invigde världsarvet 31 maj 2001, här vid Bårby borg.Foto: Peter Tinnert

Då var ”Felix” Everbrand samordnare inom Lantbrukarnas riksförbund, LRF, som var en viktig spelare för att det skulle bli ett världsarv. Nu driver hon hotell och restaurang Magasin1 i Mörbylånga och ser världsarvet som viktigt som besöksmål och i sin marknadsföring.

– För 20 år sen gick vi in i världsarvet med lika stor glädje som jag känner idag. Det är väldigt bra att Mörbylånga kommun satsar på en världsarvssamordnare. Men där emellan har det varit perioder då jag undrat om det verkligen är värt att ha ett världsarv. Särskilt när Natura 2000-områden infördes med nya lagar om markanvändning och det fanns de som skyllde detta på världsarvet, men det infördes ju inte bara på Öland utan i hela EU.

Roger Gustavsson, ordförande LRF i Mörbylånga, har känt detsamma.

– Det är tyvärr en del utomstående som felaktigt påstått att världsarvet hindrar utveckling och utbyggnad av vindkraft och så, som tyvärr använder världsarvet som slagträ, men det stämmer ju inte. Det var väldigt tydligt från LRF:s sida när världsarvet bildades att det inte skulle hämma utvecklingen för företagen, det innebär ingen hämmande lagstiftning.

Som ordförande för LRF i Mörbylånga sitter Roger Gustavsson med som en av fyra parter i världsarvsrådet som träffas två gånger om året. Det är Mörbylånga kommun, LRF, Region Kalmar län och Länsstyrelsen Kalmar län som representeras där. Numera deltar även representanter från Kalmar läns museum och Linnéuniversitetet, berättar han.

Annons

Men han var inte med när beslutet om världsarv fattades.

– Då för 20 år sedan då processen var igång var jag en vanlig lantbrukare i området och inte inblandad i LRF-sfären. Det fanns de som var negativa då, men generellt har världsarvet inte varit något som har legat oss i fatet som lantbrukare. Snarare tvärtom, världsarvet har gett hjälp till lantbruket i kontakt med myndighetspersoner, säger han.

Ett exempel var när stödet till bönodling var hotat för ett tiotal år sedan, minns Roger Gustavsson.

– När vi kom till tjänstemännen i Stockholm spelade alla våra sakliga argument, som att bönor är en miljövänlig gröda, bra i växtföljden, inte alls lika stor roll för att bönstödet fick vara kvar som att odlingen skedde i världsarvet. Nu med de senaste årens torka skrev landshövdingen ett brev och lyfte oron från lantbrukare i världsarvet, säger han.

Häst betar i södra Ölands odlingslandskap, ett av Sveriges 15 världsarv.
Häst betar i södra Ölands odlingslandskap, ett av Sveriges 15 världsarv.Foto: Pia Olofsson

Det finns olika slags världsarv, antingen naturarv som Grand Canyon i USA eller Stora Barriärrevet i Australien, eller kulturarv som förändras av människan, som södra Ölands odlingslandskap.

– Med en konkret byggnad eller hällristning blir det väldigt tydligt vad som är ett världsarv som är värt att bevara för mänskligheten. Men ett odlingslandskap är svårare att ta på och lära känna. Vårt världsarv är inte alltid så lätt att kommunicera. Samtidigt är lantbrukarnas arbete och produktion av mat, artrikedom, djurens bete och stor biologisk mångfald vårt världsarvs styrka och som gör det så intressant,  menar ”Felix” Everbrand.

”Med en konkret byggnad eller hällristning blir det väldigt tydligt vad som är ett världsarv som är värt att bevara för mänskligheten. Men ett odlingslandskap är svårare att ta på och lära känna. Vårt världsarv är inte alltid så lätt att kommunicera.”
Åsa Felix” Everbrand
De flesta planer för att fira världsarvets 20-årsjubileum fick ställas in eller ställas om. ”Samtidigt har pandemin gjort att många utnyttjat världsarvets vandringsleder”, säger Emma Rydnér, Mörbylånga kommuns världsarvssamordnare sedan 2015.
De flesta planer för att fira världsarvets 20-årsjubileum fick ställas in eller ställas om. ”Samtidigt har pandemin gjort att många utnyttjat världsarvets vandringsleder”, säger Emma Rydnér, Mörbylånga kommuns världsarvssamordnare sedan 2015.Foto: Sofia Hedman

De flesta evenemang för att fira världsarvets 20-årsjubileum fick ställas in, skjutas fram eller ställas om på grund av att coronapandemin satte stopp för folksamlingar.

Men det blev utställningar om världsarvet i Eketorp, på Naturum, Himmelsberga och Kalmar läns museum. Eleverna på Alunskolan firade i september med litet tårtkalas utomhus på Ölands södra udde. En ny guide har producerats och alla kommunens företag har fått ett vykort med världsarvsinformation, berättar Emma Rydnér, Mörbylånga kommuns världsarvssamordnare sedan 2015.

– Samtidigt har pandemin gjort att många utnyttjat världsarvets vandringsleder. Alvaret är väldigt stort och det får rum många besökare innan det blir trångt, säger hon.

”Idag är södra Ölands odlingslandskap en central näring, och genom att idag använda betesmarkerna på samma sätt som förr kan öns karaktär bibehållas till framtida generationer jordbrukare”, skriver FN-organet Unesco på sin hemsida om södra Ölands odlingslandskap, som är ett av Sveriges 15 världsarv.

Fakta

Många turer innan beslut om världsarv

Våren 1995: Rolf Lövgren från Naturvårdsverket kontaktar länsstyrelsen och presenterar idén att Alvaret borde bli ett världsarv.

Hösten 1996: Nordiska ministerrådet presenterar i en rapport tre lämpliga världsarvs-kandidater, alvaret är en av dem.

18-20 september 1998: Henry Cleer, Unesco, besöker södra Öland. Han konstaterar att alvaret inte är orört och därför inte kan bli ett världsarv. Han imponeras däremot av det sydöländska kulturlandskapet och föreslår att hela södra Öland nomineras som världsarv.

Februari 1999: Debatt- och informationsmöten. Bönder på södra Öland ställer sig tveksamma till projektet.

16 mars 1999: Mörbylånga kommunstyrelse säger ja till en ansökan om världsarv.

23 mars 1999: Fyra av fem LRF-avdelningar säger ja till världsarv, Torslunda säger nej.

April 1999: Länsstyrelsen sänder en ansökan om att göra Södra Ölands odlingslandskap till världsarv till regeringen. De områden där bönderna sagt nej är bortplockade.

17 juni 1999: Regeringen beslutar att nominera Södra Ölands odlingslandskap till världsarvslistan.

1 december 2000: Unescos världsarvskommitté godkänner Södra Ölands odlingslandskap som världsarv.

31 maj 2001: Världsarvet invigs av kung Carl XVI Gustaf.

Källa: Barometern

Läs mer om världsarvet södra Ölands odlingslandskap här:

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons