Rejäl höjning av vattentaxan på gång
På tisdagen ska kommunstyrelsen fatta beslut i frågan, som slutligen avgörs av politikerna i kommunfullmäktige.
– Vi har sagt att vi höjer 10 procent på den rörliga delen och 5 procent på den fasta. För en normalfamilj innebär det höjning på ungefär 50-60 kronor i månaden, säger Mörbylånga kommuns va-chef Jens Olsén.
Ändringen ska i så fall börja gälla den 1 september.
Han berättar att höjningen ska täcka den va-utbyggnad som pågått under några år, men även investeringen i ett nytt vattenverk i Mörbylånga för att producera dricksvatten av bräckt vatten från Kalmarsund och från processvatten från Guldfågelns kycklingindustri. Utbyggnaden av det kommunala ledningsnätet har kommit en bit på väg men det finns en hel del kvar att göra.
– Det kommer att bli en stegvis höjning av va-taxan.
Hur ligger Mörbylånga jämfört med andra kommuner?
– Kommunen låg runt plats 50, men många andra kommuner kommer också att behöva höja framledes. Egentligen är det fel att jämföra med andra kommuner. Man kan inte jämföra oss med Stockholm eller andra tätbebyggda kommuner, där kanske det går 50 personer på en ledning, vi kanske har två, säger Jens Olsén.
Han betonar att kommunen inte ska gå med vinst på vatten och avlopp utan va-kollektivet som nyttjar tjänsterna ska finansiera dem. Alla med kommunalt vatten betalar, även fritidshusägarna. Avgiften baseras på nyttjande som mäts med vattenmätare.
Ur beslutsunderlag till revidering av va-taxa
”VA-planens genomförande innefattar ledningsdragning samt nybyggnad av vattenverk och pumpstationer. Utöver genomförandet av VA-planen har ett nytt avsaltningsverk byggts färdigt för invigning den 12 juli 2019. Åtgärderna har inneburit att kommunens produktionskostnader har ökat totalt sett.
En bebyggd fastighet betalar en brukningsavgift där förslaget om höjning innebär att kostnaden ökar från 1 940 kronor till 2 037 kronor. Avgiften per kubikmeter levererat vatten ökar genom förslaget från 24.80 kronor till 27.28 kronor.”