Läs dig runt länet: Här får du nio boktips
”Nattsångaren” av Johanna Mo
Förlag: Romanus och Selling (2020).
Antal sidor: 432.
För 16 år sedan lämnade Hanna Duncker barndomens Öland efter att hennes pappa dömts för mord. Nu har hon köpt hus på ön och ska börja arbeta hos Kalmarpolisen. Hon hinner inte ens landa ordentligt förrän en 15-årig pojke hittas död vid Möckelmossens rastplats. När det visar sig att han är son till Hannas bästa barndomskompis vaknar en hel del gamla minnen till liv.
Johanna Mo är prisbelönt deckarförfattare som är uppvuxen i Kalmar, men bor i Stockholm. ”Nattsångaren” är första delen i hennes nya spänningsserie ”Ölandsbrotten”.
”En sista vinter” av Håkan Norebäck
Förlag: Forum (2020).
Antal sidor: 271.
Jonny återvänder hem till Hultsfred för att fira jul med sin sjuka pappa, sin mamma och sin bror. Efter några struliga år ska familjen svetsas ihop igen och allt ska bli bra. Men när pappan plötsligt dör måste Jonny hjälpa sin bror att rädda familjeföretaget. Och trots att han egentligen inte vill dras han in i de smutsiga affärerna.
Samtidigt uppskattas inte Jonnys hemkomst av ortsborna, hans närvaro påminner dem om något hemskt som hände för många år sedan. Men hur inblandad var egentligen Jonny?
Författaren Håkan Norebäck är uppvuxen i Hultsfred men bor numera i Stockholm.
”I oxögat” av Ida Andersen
Förlag: Polaris (2019)
Antal sidor: 388.
1741 börjar Kosta glasbruk byggas – det första glasbruket i Småland. Drängen Eskil får tack vare sin erfarenhet av att timra jobb på byggarbetsplatsen och är med och bygger upp det nya samhället. Samtidigt får man följa hans fru Sissel och hennes tuffa liv som gravid piga och nybliven mamma.
Historien om glasbrukets tillkomst är sann, medan Sissel och Eskil är fiktiva personer. Men författaren Ida Andersen har gjort mycket research och boken är nominerad till priset Årets bok 2020.
”På stort alvar: Noveller” av Johan Theorin
Förlag: Wahlström & Widstrand (2012).
Antal sidor: 262.
Johan Theorin är mest känd för sin prisade Ölandsserie som börjar med ”Skumtimmen” och fortsätter med ”Nattfåk”, ”Blodläge” och ”Rörgast”. Men han har även skrivit ”På stort alvar: Noveller” som består av skrönor och spökhistorier från Öland.
Här finns 15 historier om nakna ålfiskare, rädda turistguider och mordiska svanar. Men man känner även igen sig från de tidigare böckerna, bland annat genom skepparen Gerlof Davidsson.
”Hennes ord” av Tove Folkesson
Förlag: Albert Bonniers förlag (2019).
Antal sidor: 420.
”Hennes ord” är en självbiografisk roman där Tove Folkesson längtar efter barn, men eftersom hon lever tillsammans med en kvinna behöver de sjukvårdens hjälp, vilket är en omständlig procedur. Som kontrast till denna obändiga vilja till nytt liv finns närheten till döden: Toves mormor sitter i köket på släktgården och väntar långsamt på slutet; morbrodern Arne får ett cancerbesked. Men ”Hennes ord” är lika mycket en berättelse om Öland och arvet.
Tove Folkesson slog igenom med romanen ”Kalmars jägarinnor” 2012, en bok som hon prisats för flertalet gånger. Den följdes upp av ”Sund” och ”Ölandssången”.
”Sista jouren” av Karin Wahlberg
Förlag: Wahlström & Widstrand (2001).
Antal sidor: 363.
Kalmarbördiga Karin Wahlbergs populära deckare utspelar sig till en början i Oskarshamn. Återkommande karaktärer är kriminalkommissarie Claes Claesson vid Oskarshamnspolisen och hans fru Veronika Lundborg, överläkare på Oskarshamns lasarett.
Serien börjar med ”Sista jouren” där Veronika hittar kirurgkollegan Maria död i personalduschen. Den stora frågan är om hennes död är en olycka, eller om något annat ligger bakom?
I senaste boken ”De drabbade”, den nionde om Oskarshamnsparet, har Claes och Veronika dock flyttat till Lund, där även Karin Wahlberg själv numera bor.
”I grenverket” av Lennart Sjögren
Förlag: Albert Bonniers förlag (2019).
Antal sidor: 43.
De flesta av Lennart Sjögrens diktsamlingar rör sig i det öländska landskapet, så även denna. I såväl överblickar som detaljbilder bjuds läsaren in till den norra delen av ön, där dödsrädslan i livets slutskede varvas med en hyllning till extasen.
För den som ännu inte gjort en djupdykning i Lennart Sjögrens poesi finns ett helt livsverk av Ölandsskildringar att ta del av.
”Mannen i skogen” av Jens Liljestrand
Förlag: Albert Bonniers förlag (2018)
Antal sidor: 731.
Många av Vilhelm Mobergs romaner utspelar sig i Småland, men eftersom många redan känner till böcker som ”Utvandrarna”, ”Din stund på jorden” och ”Raskens” är det helt enkelt roligare att tipsa om den här biografin över författaren till de klassiska böckerna.
Som läsare får man följa med från den tuffa uppväxten i Moshultamåla, genom framgångar och motgångar, ända fram till morgonen 1973 när Moberg inte längre orkar.
Jens Liljestrand skildrar en komplex person, med återkommande perioder av depressioner. Han tecknar en bild av författaren som inte riktigt är den Moberg själv ville förmedla – i sina egna mer självbiografiska texter tvättade han bort det jobbiga och ångesten.
”Regalskeppet Kronan: Historia och arkeologi ur djupet” av Lars Einarsson
Förlag: Historiska media (2016)
Antal sidor: 335
Den 1 juni 1676 förliser regalskeppet Kronan utanför Hulterstad på sydöstra Öland. Sedan skeppet hittades 1981 har Kalmar läns museum haft huvudansvaret för utforskningen. Sedan dess har över 35 000 föremål bärgats.
Lars Einarssons – som själv varit med i projektet sedan 1983– bok är diger och innehåller det mesta man kan tänkas vilja veta om Kronan. Men också om det svenska samhället under Kronans tid. Förutom hur många och stora kanoner skeppet hade får vi även läsa om vilka människorna ombord var, hur man botade de allvarliga sjukdomar som kunde drabba männen till havs samt se bilder av de många saker som bärgats.