Annons

Trots stora problem med vildsvin - få bönder har sökt hjälp med vildsvinsjakt

I april startade Vildsvinshjälpen med syftet att jägare ska hjälpa lantbrukare med vildsvinsjakten.
– Vi måste få stopp på invasionen av grisar. Alla initiativ och medel för att få ner stammen är viktiga, berättar en anonym lantbrukare.
Nybro • Publicerad 31 maj 2019

Svenska Jägarförbundet är initiativtagare till Vildsvinshjälpen i landet. Vildsvinshjälpen är ett sätt att mobilisera jägare till att hjälpa lantbrukare och jägare och lantbrukare kan anmäla sig via förbundets hemsida. Bakgrunden är den växande vildsvinsstammen som ställer till det med skador på grödor och mark hos lantbrukare.

– När bönderna har registrerat sig har i många fall jägare varit på plats redan samma dag, berättar David Nilsson, aktiv i förbundet och jägare i Nybro kommun.

David Nilsson, jägare i Nybro kommun och aktiv i Vildsvinshjälpen.
David Nilsson, jägare i Nybro kommun och aktiv i Vildsvinshjälpen.
Annons

I Nybro kommun har intresset varit stort bland jägarna och för närvarande finns det sju stycken som är redo att åka ut på vildsvinsjakt. I länet finns är cirka 30 jägare anslutna till Vildsvinshjälpen.

– Av de jägare som anmäler sig väljer vi de som är lämpliga utifrån att vi vill ha en bra mix av jägare med olika kunskaper. Det stora intresset visar att vi jägare verkligen vill hjälpa lantbrukarna, säger David Nilsson.

Men han är lite förvånad över att intresset bland lantbrukarna hittills har varit svalt. I Nybro kommun har ett fåtal lantbrukare ansökt om hjälp och i Kalmar län har åtta lantbrukare anmält sig.

– Jag tror att fler kommer att höra av sig framöver. Vi går mot en tid när grisarna vill åt vetet på åkrarna, berättar David Nilsson.

Hittills har jägarna i Nybro skjutit ett vildsvin i kommunen. På ett ställe har en lantbrukare haft stora problem med uppbökad vall och förstörda staket.

– Vi är där en gång i veckan och tittar till markerna. Sedan vi var där första gången har det blivit lugnare. Grisarna har väl blivit skrämda, men kommer nog snart tillbaka igen, berättar David Nilsson.

Vildsvinshjälpen är gratis och jägarna ställer upp ideellt. I standardavtalet som skrivs mellan lantbrukare och jägare får jägarna rätten till viltet som fälls. Tanken är att jägarna hos Vildsvinshjälpen även ska kunna gå in på marker där det redan finns avtal med jägare.

– Det är inte alltid jägaren som har jakträtten hinner jaga, men det är viktigt att vi har ett godkännande från de befintliga jägarna. Vi bedriver bara skyddsjakt på åkrarna och ska fungera som ett extra stöd till lantbrukarna för att få ner vildsvinsstammen, säger David Nilsson.

En lantbrukare berättar att problemen är enorma med vildsvinens härjningar.

– Det är ett riktigt helvete och kostar oss mycket pengar. Förra året fick vi köpa extra hö för att grisarna hade förstört en hel åker veckan innan vi skulle skörda.

Vildsvinsstammen ökar i landet. Nyligen startade Vildsvinshjälpen för att mobilisera jägare till att hjälpa lantbrukare med vildsvinsjakten.
Vildsvinsstammen ökar i landet. Nyligen startade Vildsvinshjälpen för att mobilisera jägare till att hjälpa lantbrukare med vildsvinsjakten.Foto: Lena Gunnarsson
Annons

Problemen med vildsvinens skadegörelser har funnits i flera år, men eskalerat de senaste åren.

– Det finns ett behov och det är ett bra initiativ. Vi vill inget annat än att slippa grisarna i vallarna, säger en annan lantbrukare.

Anna BorgSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons