Annons

Barometern-OT släpper podcast om 40 år gammal konserttragedi

40 år har passerat sedan tre unga länsbor miste livet på Mastens festplats. Nu ger Barometern-OT ut en podd i fyra delar om den tragiska konsertolyckan i Kristianopel.
– Det känns som en viktig del av pophistorien och vår lokalhistoria, säger reportern Frida Lindström.
Kalmar län • Publicerad 23 juni 2021 • Uppdaterad 25 juni 2021

I mars 1981 hade Gyllene Tider släppt sitt andra album ”Moderna Tider” med många blivande klassiker och bandets popularitet växte för varje dag. En dryg månad senare skulle bandet spela på Mastens festplats i Kristianopel på Valborgsmässoafton.

– Men ingen visste hur pass stora de verkligen var och det kom jättemycket folk, vilket arrangörerna inte hade räknat med. Då blev det trängsel vid entrén, det urartade, blev tryck och slutade med att tre unga människor från Kalmar län omkom.

Tre unga människor miste livet i konsertolyckan på valborgsmässoafton 1981. Men vad var det egentligen som hände?
Tre unga människor miste livet i konsertolyckan på valborgsmässoafton 1981. Men vad var det egentligen som hände?Foto: Arkivbild
Annons

Det säger Frida Lindström som för Barometern-OT:s räkning har gjort en podd i fyra delar. Olyckan inträffade många år innan hon själv föddes.

– Jag hade bara hört om det kort i en annan podd och tänkte ”varför har jag aldrig hört om det här”? Det var min mammas generation, 60-talisterna, som var på den festplatsen och när jag frågar runt minns alla det men det känns som om det är en historia som gått lite förlorad, säger Frida Lindström och fortsätter.

”Det här verkar ha påverkat Gyllene Tider mycket. Man märkte på Micke att trots att det har gått 40 år så reflekterar han över det mycket.”
Frida Lindström

– Det var ett känt band, en känd festplats och tre unga människor som dog. Det känns som om det är en viktig del av pophistorien och vår lokalhistoria.

I podden medverkar bland annat konsertbesökare, anhöriga, räddningspersonal och en av arrangörerna – men också Gyllene Tiders trummis Micke "Syd" Andersson.

– Det här verkar ha påverkat Gyllene Tider mycket. Man märkte på Micke att trots att det har gått 40 år så reflekterar han över det mycket. De var knappt 20 år då och han har tänkt mycket på hur det formade dem som band. På ett sätt kom de närmare varandra men det har också förföljt dem. För några år sedan bestämde sig Göran Fritzon i bandet för att gå in på Masten, då den fortfarande stod kvar, och försonas med minnet.

Det var under en konsert med Gyllene Tider som den tragiska olyckan inträffade. Dagarna efter skrevs det mycket om händelsen i såväl riks- som lokalmedia.
Det var under en konsert med Gyllene Tider som den tragiska olyckan inträffade. Dagarna efter skrevs det mycket om händelsen i såväl riks- som lokalmedia.Foto: Arkivbild

Syftet med podden är att ta reda på vad det egentligen var som hände och hur det kunde gå så fel. För Barometern-OT blir det också första gången som en historia berättas i poddformat.

– Det här en typ av historia som går att berätta audiovisuellt. Det handlar om musik, folk som upplevde ett händelseförlopp från punkt a till b. För mig har det varit viktigt att låta de människorna komma till tals och berätta sin historia. De som påverkades mest var ju faktiskt de som var på plats eller miste en anhörig.

Barometern-OT:s reporter Frida Lindström har producerat dokumentären.
Barometern-OT:s reporter Frida Lindström har producerat dokumentären.Foto: Mats Holmertz

”Dödsolyckan på Masten” släpps den 26 juni på barometern.se och i alla större podcastappar. Se trailern nedan:

Här saknas innehåll

Daniel BogeforsSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons