Annons

Det här ska du helst inte pynta graven med

Bestämmelserna för hur man får pynta kan skilja sig åt mellan olika kyrkogårdar, men också inom en kyrkogård. Även om kyrkogårdsförvaltningen inte förbjuder vissa saker kan det vara sådant som man bör undvika att pynta med. Batteriljus och ljus i glas är några exempel.
Oskarshamn • Publicerad 31 oktober 2024
Kyrkogårdsförvaltningen i Oskarshamn avråder bestämt från ljus i glas, och man vill inte heller att besökarna tar med batteridrivna ljus.
Kyrkogårdsförvaltningen i Oskarshamn avråder bestämt från ljus i glas, och man vill inte heller att besökarna tar med batteridrivna ljus.Foto: Hanna Franzén/TT

Inför allhelgonahelgen blir det extra mycket pyntande hos nära och kära på kyrkogårdarna. Men det är inte alltid som besökarna följer de bestämmelser som finns. Det gäller att hålla reda på vad som gäller för de olika gravskicken, om det till exempel är en enskild grav, askgravplats eller minneslund.

Anna Lideborg är kyrkogårds- och fastighetschef inom Oskarshamns församling, och hon berättar att personalen kan se en hel del dekorationer som hamnat på platser där de inte ska vara.

Annons

I askgravlunden och minneslunden får man bara smycka med lösa blommor och ljus på en gemensam plats, men inför allhelgonahelgen lägger besökare dit både kransar och andra dekorationer. Egna vaser, växter, lyktor, figurer och liknande är inte tillåtet där.

”Men vi plockar inte bort det utan låter det ligga kvar över allhelgonahelgen”
Anna Lideborg, kyrkogårds- och fastighetschef

Hon tror att de flesta vet om det, men att man känner att man vill göra det ändå.

– Men vi plockar inte bort det utan låter det ligga kvar över allhelgonahelgen.

Ljus i glas och batteridrivna ljus har blivit allt vanligare på kyrkogårdarna.

– Det är mycket ljus i glas som vi egentligen inte gillar, säger Anna Lideborg.

Kyrkogårdsförvaltningen avråder bestämt från att använda gravljus i glas då de kan orsaka bränder. De välter lätt och går sönder och när de blir varma kan de explodera. Finns det granris i närheten är brand ett faktum. Istället rekommenderas små och stabila gravljus med lång brinntid som inte kan gå sönder. Ljuslyktor som man ställer ett gravljus inuti fungerar också.

Batteriljus är inte så miljövänliga och hamnar ofta i brännbart avfall, därför vill kyrkogårdsförvaltningen helst inte se sådana heller.

– Men vi har inte förbjudit det, bara önskat det.

På en enskild gravplats bestämmer gravrättsinnehavaren vilka växter som ska pryda graven, inom ramen för gällande föreskrifter. När det gäller hur en gravsten får se ut så ska den godkännas innan den monteras. Hittills har man inte haft något fall där det varit någon tvekan om godkännande.

Åsa BorefurSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons