Annons

Kommunen kände till svartbygget i en månad

Redan den 8 april anmälde en före detta anställd det uppmärksammade svartbygget på Park Hermina. Ändå regerade kommunen först en månad senare.
Publicerad 24 juli 2019 • Uppdaterad 25 juli 2019

Skärmtaksbygget på Park Hermina har rört upp starka känslor hos Kalmarborna. Den 9 maj utförde Samhällsbyggnadskontoret ett tillsynsbesök på restaurangen efter att stadsarkitekten Björn Strimfors uppmärksammat dem om skärmtaket. Där konstaterade man att det skulle behöva utredas om bygget bröt mot lagen. Men redan en månad tidigare, den 8 april, fick kommunen kännedom om situationen. Då mejlade en av restaurangens före detta anställda till samhällsbyggnadskontoret och förklarade att Anders Hansson Skaret höll på att upprätta ett tak som saknade bygglov.

– Efter att jag skickat in anmälan tog det två–tre veckor och sen fick jag till svar att de inte kan starta någon utredning innan han börjat bygga, berättar den före detta anställda.

Annons

Den här bilden delas av Mikael Kaiser, som är bygglovschef på Kalmar kommun.

– I det här fallet påpekade man saker som skulle göras, men enligt plan- och bygglagen ska vi ingripa först när någon har gjort någonting. Vi jobbar inte förebyggande, och i det här fallet hade ingenting hänt, säger han.

Men den 8 april var bygget redan i full gång – vilket den före detta anställda påpekade i ett efterföljande mejl till Mikael Kaiser, som Barometern tagit del av.

Hur kommer det sig att ni inte agerade på den informationen?

– Det kan jag inte svara på. Vi ska hantera alla ärenden skyndsamt, men det är en prioriteringsfråga. Vi har ett begränsat antal resurser och har säkerligen hanterat andra ärenden som vi bedömt haft en högre prioritet, säger Mikael Kaiser.

När Björn Strimfors inkom med sin anmälan drygt en månad senare innehöll den bilder på skärmtaket – något som fick kommunen att förstå omfattningen av byggnationen och redan dagen därpå utföra ett tillsynsbesök på restaurangen.

– När vi fick veta att ärendet hade en allvarlig karaktär prioriterade vi upp det, säger Mikael Kaiser.

Enligt den före detta anställda ska den pågående byggnationen ha varit ett återkommande samtalsämne på restaurangen. Men Anders Hansson Skaret hade inte ansökt om något bygglov, vilket han berättade om i Barometern den 17 maj. Istället menade han att han trodde att åtgärden var bygglovsbefriad eftersom han upprättat liknande, tillfälliga, lösningar tidigare.

Anmälaren är besviken på hur kommunen hanterat den information hen delgivit dem, och önskar att de hade agerat redan efter hens första mejl.

– Om de hade lyssnat på mig hade detta aldrig hänt.

Annons

Efter att kommunen beslutat att Park Hermina ska riva skärmtaket samt betala 600 000 kronor i vite hade restaurangen fram till 24 juli att inkomma med sitt yttrande. Två dagar innan tidsfristen löpte ut begärde deras advokat om förlängd svarstid till 16 augusti. Nästa möte med samhällsbyggnadsnämnden äger rum 22 augusti, och det är först då ett beslut kan tas i ärendet. Om nämnden kommer fram till att taket ska rivas tar det ett antal veckor innan beslutet vinner laga kraft, och därefter har Park Hermina två månader på sig att utföra rivningen. Det innebär att taket kommer stå kvar åtminstone till november – och ännu längre om restaurangen väljer att överklaga.

Anser du att kommunen hade kunnat agera annorlunda i det här fallet?

– Ja, det skulle vi nog ha kunnat göra, säger Mikael Kaiser.

Barometern har sökt Anders Hansson Skaret.

Fakta

Detta har hänt

8 april: Den före detta anställda anmäler svartbygget till kommunen

8 maj: Björn Strimfors anmäler svartbygget till kommunen, med bifogade bilder.

9 maj: Kommunen utför ett tillsynsbesök på restaurangen.

16 maj: Den före detta anställda mejlar återigen kommunen, och får till svar att de inte kan göra något.

17 maj: Anders Hansson Skaret säger till Barometern att han inte förstod att skärmtaket krävde bygglov.

20 maj: Kommunen gör ett andra tillsynsbesök på restaurangen.

22 maj: Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att taket måste bort.

23 maj: Länsstyrelsen anmäler Park Hermina för fornminnesbrott.

29 maj: Barometern rapporterar att Anders Hansson Skaret riskerar vite på 200 000 kronor.

18 juni: Park Hermina ansöker om bygglov för skärmtaket.

27 juni: Samhällsbyggnadsnämnden avslår bygglovet, och meddelar att Skaret Hansson har fram till 24 juli att inkomma med yttrande.

5 juli: Barometern rapporterar att vitesbeloppet höjs till 600 000 kronor.

22 juli: Park Herminas advokat begär att få förlänga tidsfristen för yttrandet till 16 augusti.

Frida LindströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons