Annons

Cementamiljoner ska satsas på södra Öland

Nu står det klart: Mörbylånga kommun och Cementa satsar miljoner för att hålla södra Öland vid liv.
Kalkbrottet och hamnen ska göras om till rekreationsplatser.
Degerhamn • Publicerad 8 november 2019 • Uppdaterad 11 november 2019
Tommy Pettersson, platschef Cementa, Henrik Yngvesson, kommunstyrelsens andre vice ordförande, Peter Marklund, blivande näringslivschef Mörbylånga kommun, Anna-Kajsa Arnesson, kommunstyrelsens vice ordförande och Ann Willsund, kommundirektör, deltog alla på presskonferensen.
Tommy Pettersson, platschef Cementa, Henrik Yngvesson, kommunstyrelsens andre vice ordförande, Peter Marklund, blivande näringslivschef Mörbylånga kommun, Anna-Kajsa Arnesson, kommunstyrelsens vice ordförande och Ann Willsund, kommundirektör, deltog alla på presskonferensen.Foto: Frida Lindström

Under en presskonferens på fredagen presenterade Mörbylånga kommun, Cementa och organisationen Kraftsamling Sydöland en gemensam plan för bygden på södra Öland. Detta i kölvattnet av att Cementafabriken lade ner merparten av sin produktion i april.

Projektet går under namnet Degerhamn 2023 och innehåller stora planer för såväl kalkbrottet som omkringliggande miljöer. Totalt satsas 5,4 miljoner, varav Cementa bidrar med 500 000 kronor om året i tre år.

Annons

– Det känns fantastiskt bra att få göra den här resan, säger kommundirektör Ann Willsund.

I satsningen har man i huvudsak utgått från tre områden – Bergstigen, kalkbrottet och hamnen. På sikt är tanken att utveckla ett attraktivt rekreationsområde med bland annat badplats, vandringsleder och möjligheter till naturnära friluftsliv, men eftersom det beräknas ta 17–19 år att fylla kalkbrottet med vatten ligger delar av planerna längre fram i tiden. Däremot vill man etablera ett museum, knyta ihop befintliga vandringsleder och upprätta ett minnesmärke för industriepoken redan till 2023.

"Jag hoppas att det här ska ge hopp och sända signaler om att det händer bra saker på södra Öland", säger kommundirektör Ann Willsund.
"Jag hoppas att det här ska ge hopp och sända signaler om att det händer bra saker på södra Öland", säger kommundirektör Ann Willsund.Foto: Frida Lindström

– Jag hoppas att det här ska ge hopp och sända signaler om att det händer bra saker på södra Öland. Tillsammans kommer våra gemensamma resurser att göra skillnad, säger Ann Willsund.

Cementa, som funnits i Degerhamn sedan 1967, försvinner inte helt från platsen utan kommer även fortsatt att vara närvarande i samhället.

– Vi har varit en väldigt stark spelare för föreningslivet här i många, många år och tanken är att vi fortsätter med det. Vi ska fortsätta hjälpa föreningarna här nere för det är tufft för dem också, säger Tommy Pettersson, platschef på Cementa.

Ann Willsund understryker att Cementas inblandning i projektet inte har något att göra med det ansvar fabriken har i att återställa markområdet på platsen, utan ligger helt vid sidan av den frågan.

– Det här handlar om att vi tagit ett gemensamt tag kring hur samhällsutvecklingen ska fortsätta i Degerhamn, och hur vi ska kunna kroka arm med det vi har.

Hon är hoppfull inför de kommande åren, och tror att satsningen kommer hjälpa södra Öland att frodas.

– Samarbetet kommer att ge oss andra muskler till att kunna bli konkreta i direkta satsningar. Vi satsar på företagsetableringar, för det är klart att man måste ha en sysselsättning. Ska en bygd leva måste det finnas arbetstillfällen.

Fakta

Degerhamn 2023 – målbild

• Etablerat museum och minnesmärke för industriepoken.• Restaurerad Bergstig. • Utveckling av den geologiska trädgården.• Fågeltorn, våtmark, vandringsled och terrängcykling.• Utbyggd småbåts- och gästhamn.• Passagerarfärja till fastlandet.• Beredskapshamn med helikopterplattform.• Samverkan med Räddningstjänsten för tillgång till vatten vid bränder.• Hållbart framtidshus för boende eller verksamheter – som exempelvis kan användas till tidigare nämnda industrimuseum eller ett seniorboende.• Utvecklat, etablerat, kontinuerligt verkande samverkansforum.

Frida LindströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons