Hård kritik möter Ugandas nya hbtqi-lag
Ledamöterna ändrade betydande delar av det ursprungliga lagförslaget, men av de 389 som närvarade i parlamentet var det endast en person som inte stödde förslaget.
Lagförslaget går nu till president Yoweri Museveni – som antingen kan lägga sitt veto mot eller underteckna lagen. Han sade i ett tal nyligen att han stödjer förslaget, men har också signalerat att han inte tycker att det är en prioriterad fråga och hellre behåller de goda relationerna till givare och investerare i väst.
Kritik från Vita huset
Lagen får kritik från flera håll.
– Vi skulle behöva se över om vi måste ta till åtgärder, kanske ekonomiska sådana, om den här lagen verkligen skulle gå igenom och godtas, säger nationella säkerhetsrådets talesperson John Kirby.
Washington följer en eventuell implementering av lagen noga, enligt Kirby.
FN:s människorättschef Volker Türk uppmanar Ugandas president att stoppa lagen.
"Att godkänna denna diskriminerande lag – troligen en av de värsta i sitt slag i världen – är en djupt oroande utveckling", lyder ett uttalande från Türk.
Även Amnesty uppmanar presidenten att avslå förslaget som man beskriver som ett grovt angrepp på hbtqi-personer.
– Den här tvetydiga, vagt formulerade lagen kriminaliserar till och med dem som "främjar" homosexualitet, säger Tigere Chagutah, Amnestys chef för östra och södra Afrika.
Livstids fängelse
Uganda är ökänt för sin intolerans mot homosexualitet. Homosexualitet är redan straffbart med livstids fängelse.
Lagförslaget lades fram i februari och målet var att straffa "främjande, anstiftande och finansiering" relaterat till hbtqi-aktiviteter. Däremot förblev det oklart vilket straffet blir på grund av ändringar i sista minuten.
Även "försök till homosexualitet" blir brottsligt med fängelsestraff i upp till tio år.
Homosexualitet är olagligt i fler än 30 av Afrikas 54 länder.