Annons

Krusenstiernska firar 150 år med välbesökt heldag i Kalmars egen gröna oas mitt i stan

För 150 år sedan skrevs papperen under. Då köpte Hermina von Krusenstierna fastigheten som kom att bli Kalmars egen oas med historiens vingslag fläktande kring blommor och kulturbyggnader. Det firades med miniteater, kockduell, guidad visning och så klart - en egen jubileumsbakelse.
Kalmar • Publicerad 1 maj 2024 • Uppdaterad 2 maj 2024

Bland annat. Programmet var digert. Och besökare som ville passa på att fira kom i en strid ström. Trädgårdscaféet hade fullt upp från start. Emma Angelin Holmén, verksamhetsutvecklare, är mycket glad åt sin arbetsplats.

– Det är ett fantastiskt ställe. Jag har faktiskt sommarjobbat här när jag var student. Jag tyckte om det redan som ung, säger hon.

För Nettie Börjesson betyder Krusenstiernska en hel del. Hon var ofta på gården redan som barn. Hennes mormors syster var föreståndare på den tiden.Foto: Emma Arenius
Annons

Nettie Börjesson, ordförande i Krusenstiernskas vänsällskap, har också ett personligt förhållande till platsen.

– Den betyder väldigt mycket för mig. Min mormors syster var föreståndare här. Så jag var här mycket när jag var liten. Ibland lekte jag med dockhuset fast man inte fick, säger hon och skrattar.

Trädgården är välbesökt, och på senare år än mer än tidigare. Satsningar har gjorts på fler evenemang och kaféet har fått ett uppsving. Ewa Bokström och Agneta Melne är regelbundna gäster.

– Det är jättetrevligt att komma hit. Man träffar folk och njuter av blommorna. Det är en oas i Kalmar, säger Ewa Bokström.

Stefan Eriksson, också besökare, har ingen annan uppfattning. Han brukar vara på Krusen några gånger per år.

– Det är en jättefin oas i stan. Väldigt trevligt, säger han.

Krusenstiernska gården drivs idag av en stiftelse med representanter för Kalmar kommun och Kalmar läns museum. Johan Persson (S), invigningstalare och kommunalråd, är stolt över hur Krusenstiernska utvecklats.

– Samtidigt har vi lyckats bevara det gamla. Det går men det kan vara en svår balansgång, säger han.

Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons