Oskarshamns miljardregn – nu bara ett beslut bort
Det var på ett extrainsatt kommunfullmäktige tidigare i veckan som politikerna i Östhammar sa ja till SKB:s slutförvarslösning i Forsmark.
Ett beslut som togs emot med stor glädje i Oskarshamn.
– Spontant kändes det otroligt skönt. Det är en fråga vi här i Oskarshamn har jobbat med i 30 år och som måste få ett slut. Utan ett beslut från Östhammar hade inte regeringen kunnat ta beslut i frågan. Nu ser vi fram emot att få ett avgörande inom en snar framtid, säger Andreas Erlandsson.
Hur snart tror du?
– Jag hoppas att det kommer senast under första halvåret nästa år, det är min förhoppning, säger kommunalrådet.
På regeringens bord hamnar dels beslut om slutförvaret i Forsmark, dels beslut om inkapslingsanläggningen som ska byggas på Simpevarp och en utökning av lagringskapaciteten – från 8 000 till 11 000 ton använt kärnbränsle – vid mellanlagret Clab.
– Det är en sammanhållen ansökan som nu går till regeringen. Det är oerhört viktigt för Oskarshamn och hela kärnkraftscykeln att de ansökningarna hålls ihop. Vi vill ju inte att Clab ska bli ett slutförvar. Där ligger allt använt kärnbränsle och där ligger det tills vi har en långsiktig lösning på det, konstaterar Erlandsson.
– En annan aspekt är att många av de människor som jobbat med de här frågorna, och sitter inne med kunskapen, börjar bli till åren. Det gäller för varje generation att ta ansvar för sitt kärnavfall, vi kan inte lämna det till eftervärlden.
Slutförvaret för använt kärnbränsle
2011 ansökte SKB om tillstånd hos Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, och mark- och miljödomstolen att få bygga slutförvaret i Forsmark. Här är det tänkt att det använda kärnbränslet ska förvaras i kopparkapslar som omges av bentonitlera, cirka 500 meter ner i urberget. Avfallet, som är det mest svårhanterliga avfallet från den svenska kärnkraften, måste isoleras och vila i minst 100 000 år.
Källa: TT.
SKB:s vd Johan Dasht om Östhammars ja:
– Det är ett historiskt beslut på många sätt. Vi har nu godkända platser för både slutförvaret i Forsmark och för inkapslingsanläggningen i Oskarshamn. Nu ligger frågan hos regeringen för beslut och vi står redo att bygga anläggningar för att slutligt omhänderta Sveriges använda kärnbränsle, säger han.
– Vi fortsätter förberedelserna inför byggstart och för att investera 19 miljarder kronor i de nya anläggningarna. Dessa medel finns redan i Kärnavfallsfonden, så finansieringen är klar. Samtidigt skapas 1 500 arbetstillfällen på SKB, hos leverantörer och andra aktörer i samhället omkring Oskarshamn och Östhammar.
Även Sofie Gunnarsson, platsutvecklare på Attraktiva Oskarshamn, är glad över att frågan närmar sig sitt slut:
– Spontant känner jag glädje, stolthet – och lite ”äntligen”. I dessa tuffa tider är det något fantastiskt att se fram emot. När SKB ska rekrytera personal pratar de om ett av Sveriges viktigaste miljöskyddsprojekt och det känns bra att Oskarshamn är en del av det, säger hon.
– Cred till alla SKB:are, kommunala representanter och boende i Misterhult som i så många år levt med den här frågan som nu är inne på upploppet.
”Spontant känner jag glädje, stolthet – och lite äntligen. I dessa tuffa tider är det något fantastiskt att se fram emot.”Sofie Gunnarsson, platsutvecklare på Attraktiva Oskarshamn
När SKB 2009 beslutade att det skulle bli Forsmark som får bygga slutförvaret stod det klart att även förloraren Oskarshamn blev en vinnare. Det så kallade mervärdesavtalet garanterade Oskarshamn värden för 1,5 miljarder kronor. En riktig jackpot – där den största delen inte faller ut förrän efter att regeringen fattat sitt beslut.
Hur mycket pengar återstår i pengapåsen?
– Vi får den frågan ibland, men det viktiga är inte hur mycket faktiska pengar vi stoppar in – utan värdet som själva insatsen skapar, säger Jenny Rees på SKB:s enhet för mervärden och samhällsfrågor.
Avtalet är uppdelat i två perioder – den första fram till regeringens beslut och den andra efter detsamma.
– För Oskarshamns del handlar det om att det ska skapas värden för ungefär 300 miljoner i period 1 och drygt en miljard i period 2, förklarar Rees.
Andreas Erlandsson väljer att ligga lågt när den framtida miljardjackpoten förs på tal:
– Jag vill helst inte blanda ihop de här sakerna, vi ska akta oss för det. Klart det har betydelse. Men det får inte stå över säkerheten på något vis, då är inte de pengarna värda mycket, säger han.
Sofie Gunnarsson skenar inte heller i väg:
– När beslutet kommer frigörs möjligheter att utveckla Oskarshamn och det är många som går och väntar på de här mervärdesinsatserna. De ger oss jättestora möjligheter – men vi har också ett stort ansvar att förvalta medlen på rätt sätt.