Domstol ger kommun rätt om högstadiebygge
Enligt kammarrätten i Jönköping har kommunen inte gjort fel i upphandlingen eller brutit mot bestämmelser i Lagen om offentlig upphandling, LOU, vid upphandlingen av nytt högstadiebygge.
– Kammarrättens dom var väldigt kortfattad och väldigt klar, vi är glada att vi haft rätt hela tiden, säger Bengt Johansson, exploateringschef i Mörbylånga kommun.
Hansa Bygg kan överklaga även denna dom inom tre veckor till Högsta förvaltningsdomstolen, där det går att söka prövningstillstånd.
– Blir det ett snabbt besked om det blir överprövning eller inte gör jag en beställning i sommar. Vi tycker att Färjestaden behöver den här skolan.
För nio månader sedan presenterade den förra politiska majoriteten i Mörbylånga kommun att det blir företaget P&E Invest som bygger Färjestadens nya kommunala 7-9-skola, som kommunen i sin tur ska hyra. Då var tanken att skolan skulle stå klar till hösten 2020.
Upphandlingstvåan byggföretaget Hansa Bygg överklagade.
Först till förvaltningsdomstolen i Växjö, som i december förra året avslog överklagan och gav Mörbylånga kommun rätt. Sedan till kammarrätten som prövat frågan. Resultatet blev återigen ett avslag på överklagan och att Mörbylånga kommun gjort rätt i upphandlingen.
– Under resan gång har vi förlängt med alla anbudsgivare, så P&E Invest och de andra tre är på banan. Vi räknar med en byggtid på 18-19 månader och skolstart hösten 2021, säger Bengt Johansson.
Hansa Byggs jurist hävdade bland annat att Mörbylånga kommun inte följt lagen om offentlig upphandling då vinnande anbud inte skickat med egenförsäkran, ESPD, för alla sina underleverantörer. På slutet lät kommunen P&E Invest byta ut entreprenören Multibygg, som inte kunde visa tillräckligt många referensobjekt för att klara kraven, mot Dynacon. Byggföretaget menar att kommunen låtit bolaget komplettera sitt anbud i strid med likabehandlingsprincipen i lagen om offentlig upphandling, och att bestämmelsen om att byta ut ett företag enligt flera domar bör utnyttjas restriktivt.
Kammarrätten i Jönköping håller inte med företaget och gör samma bedömning som förvaltningsrätten – kommunen har inte gjort några olagliga kompletteringar. ”Det har enligt kammarrättens mening inte varit fråga om någon otillåten komplettering och det finns inte något krav på att i detta skede ge in en ESDP för det nya företag som åberopas”, skriver kammarrätten i domen som meddelades den 18 juni.