Annons

Mårlid efter genombrottet: ”Från dag ett har det varit fantastiskt spännande”

Över en natt skapades en enorm uppmärksamhet när resultatet av Oskarshamnsbon Björn Mårlids och hans medarbetares forskning och utvecklingsarbete blev känt för världen. I många år har intresset för kemi och batterier fört honom till nya uppdrag, både i Sverige och utomlands. Den ständigt pågående utvecklingen och kommande miljardsatsningar gör varje dag på jobbet spännande.
Oskarshamn • Publicerad 4 mars 2024 • Uppdaterad 5 mars 2024
Björn Mårlid är vd för Altris som är ett litet men världsledande företag som arbetar med att utveckla framtidens batteri. För några månader sedan hamnade företagets arbete ordentligt i blickfånget efter ett genombrott.
Björn Mårlid är vd för Altris som är ett litet men världsledande företag som arbetar med att utveckla framtidens batteri. För några månader sedan hamnade företagets arbete ordentligt i blickfånget efter ett genombrott.Foto: Roger Carlsson

– Vi är i en spännande fas och har vind i seglen, säger Björn Mårlid när Oskarshamns-Tidningen träffar honom på Hotell Post i Oskarshamn, där hustrun, yngsta barnet och hemmet finns kvar.

Karriären inleddes i Uppsala efter att Björn Mårlid utbildat sig till kemist och blivit doktor i materialkemi. Men vid ett tillfälle när han var nere i Oskarshamn för att stänga igen familjens sommarstuga för vintern, fick han av en händelse se en annons i Oskarshamns-Tidningen om att den världsledande batteritillverkaren Saft sökte en utvecklingsingenjör här. Han sökte och fick jobbet och kom att stanna i 21 år, bland annat som produktutvecklingschef.

Annons

2010 dök det upp ett erbjudande som ledde till att han, hustrun och de fyra barnen flyttade till Jacksonville, Floridas största stad.

– Det blev ett jätteäventyr för hela familjen, säger Björn Mårlid som minns de tre åren där med glädje och värme.

Uppdraget var att ta fram nästa generations produkt för Saft. Istället för ett cylinderformat batteri skulle en fyrkantig battericell tas fram.

Efter tre år bar det hem till Oskarshamn igen, men för Björn väntade ytterligare ett utlandsuppdrag, den här gången i franska Bordeaux och med uppgiften att utveckla litiumjonbatteri för tunga fordon.

– Jag veckopendlade till Bordeaux i tre års tid, men sedan kände jag att det var lagom att komma hem igen.

Björn Mårlid hade länge Saft som bas, men numera tågpendlar han till Altris i Uppsala. På tåget hinner han jobba och kommer dessutom fram utvilad.
Björn Mårlid hade länge Saft som bas, men numera tågpendlar han till Altris i Uppsala. På tåget hinner han jobba och kommer dessutom fram utvilad.Foto: Roger Carlsson

Saft var alltså hans bas under många år och där har han trivts med många intressanta uppdrag, både på hemmaplan och utomlands. Men så dök Altris upp, ett Uppsalaföretag som han haft lite koll på – och de hade haft span på honom visade det sig.

– Hösten 2022 stod våra stjärntecken tillsammans, säger Björn Mårlid och skrattar.

Han blev företagets nya vd.

– Då var det dags, inte att gå från något utan att gå till något. Från dag ett har det varit fantastiskt spännande. Det är ett nytt företag och en ny kemi att jobba med, och det är mycket som händer.

Altris är ett litet företag men ändå världsledande på forskning och arbetar med att utveckla framtidens batteri. Det bildades så sent som 2017 som en följd av att en masterstudent på Uppsala universitet tyckte sig se luckor i en artikel skriven av den då blivande Nobelpristagaren John B Goodenough. Studentens egen forskning ledde till ett patent två år senare och uppstarten av Altris. Batteritillverkaren Northvolt är storägare.

Björn Mårlids arbete har tagit både honom och familjen runt i världen, men basen har alltid varit Oskarshamn.
Björn Mårlids arbete har tagit både honom och familjen runt i världen, men basen har alltid varit Oskarshamn.Foto: Roger Carlsson
Annons

Altris har koncentrerat sig på forskning och utveckling av natriumjonbatterier. I november 2023 kom företaget att hamna rejält i blickfånget när Northvolt presenterade sitt genombrott, ett nytt natriumjonbatteri. Det var Björn Mårlid och hans team som jobbat med att utveckla detta. Uppmärksamheten blev enorm i media.

Tillverkningen av natriumjonbatterier är billigare men också mer hållbar då man inte behöver använda dyrare och mer svårtillgängliga råvaror som kobolt, nickel och koppar som används i litiumjonbatterier.

– De är också säkrare.

”Vi går från ett världsledande forskningsföretag till att vara ett tillverkningsföretag med världsledande forskning. Vi måste se till att vi kan springa så fort som det behövs”
Björn Mårlid, vd

Med salt, skog, elkraft, järn, luft och aluminium har man det som behövs för att tillverka ett sådant batteri. Det är sådant som det finns gott om i Sverige, och därmed kan man undvika instabila geopolitiska lägen och göra sig oberoende av Kina som leverantör av material.

Natriumjonbatterier kan användas för stationär lagring av el från till exempel vindkraftverk och solpaneler, eller kopplas till elnät och laddningsstationer. Utvecklingen pågår ständigt. Det är mycket på gång. Från att ha varit i forsknings- och utvecklingsfasen går man vidare och är just nu i en uppskalningsfas. En pilotfabrik ska byggas för en halv miljard kronor i Sandviken, och där ska man tillverka det egna banbrytande så kallade katodmaterialet till batterierna.

Katodmaterialet kallas preussiskt vitt eller ibland preussiskt blått (eller Berlinerblått) och kan användas som motgift vid förgiftningar av vissa tungmetaller som tallium och cesium. Altris har döpt sitt katodmaterial till Fennac där Fe står för järn, N för kväve, Na för natrium och C för kol.
Katodmaterialet kallas preussiskt vitt eller ibland preussiskt blått (eller Berlinerblått) och kan användas som motgift vid förgiftningar av vissa tungmetaller som tallium och cesium. Altris har döpt sitt katodmaterial till Fennac där Fe står för järn, N för kväve, Na för natrium och C för kol.Foto: Privat

Men inom en femårsperiod kommer man att behöva bygga en ännu större produktionsfabrik för att kunna skala upp ytterligare. Var den hamnar är än så länge oklart, men det kommer att bli någonstans i Norden eller övriga Europa.

I dagsläget har Altris ett 40-tal anställda, i slutet av året kommer de att vara cirka 55 personer och i slutet av 2025 drygt hundra. Det har hittills inte varit några problem med att rekrytera.

– I grund och botten är det vi håller på med en kemiprocess. I Uppsala, med närheten till universitetet, finns det ganska gott om folk.

Utveckling av batterier är det som Björn Mårlids hela arbetsliv har kretsat kring. Här en så kallad foliecell. Väldigt enkelt beskrivet handlar det om att pensla på aktivt material på aluminiumfolie.
Utveckling av batterier är det som Björn Mårlids hela arbetsliv har kretsat kring. Här en så kallad foliecell. Väldigt enkelt beskrivet handlar det om att pensla på aktivt material på aluminiumfolie.Foto: Roger Carlsson

En del personal har hämtats från Northvolt. Själv tror han starkt på att personal flyttar runt mellan företag för att dela med sig av både kunskaper och erfarenheter, oavsett om det handlar mellan Altris och Northvolt, eller mellan Saft, Scania och Press Kogyo i Oskarshamn, för att nämna några exempel. Det stärker näringslivet menar han.

Björn Mårlid och hans kollegor arbetar även med andra aktörer än Northvolt på marknaden, bland annat Polarium, ett svenskt företag som har testlaboratorium i Oskarshamn och är en ledande utvecklare av energilagring.

I år behöver Björn Mårlid och hans företag ta beslut om var den nya storfabriken ska placeras i Europa.
I år behöver Björn Mårlid och hans företag ta beslut om var den nya storfabriken ska placeras i Europa.Foto: Roger Carlsson
Annons

Ett annat exempel är Clarios, en stor spelare inom blybatterimarknaden, och i det arbetet fokuserar man på att kunna ersätta blybatterier med natriumjonbatterier. Många tänker inte på att det finns blybatterier i dagens elbilar, som styr vardagsfunktioner som elhissar, elstolar och liknande i bilarna.

– Där har man en jättemarknad, konstaterar han.

Under 2024 behöver Altris bland annat bestämma var den nya storfabriken ska hamna i Europa. Även om den ligger flera år framåt i tiden så är det en jättesatsning av stor betydelse.

– Vi går från ett världsledande forskningsföretag till att vara ett tillverkningsföretag med världsledande forskning. Vi måste se till att vi kan springa så fort som det behövs.

Åsa BorefurSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons