Bra år efter epoken Jeansson
De kunde nog inte tro att just 1970 skulle bli ett bra år, det bästa i mannaminne har jag hört sägas. Det började direkt på nyåret då deras stad utsågs till Årets stad i Sverige.
Det var Expressen som under en period hedrade några svenska städer som den tyckte var extra på gång. Stora festligheter ordnades i Sporthallen och på Stortorget. Dittills hade Kalmar utifrån mest setts som den lugna Kvastastan med egen visa på det temat. Med utmärkelsen Årets stad följde också en ny Kalmarvisa av den då så populäre låtskrivaren och sångaren Thore Skogman. Men intresset för den klämkäcka trudelutten svalnade snabbt. Jag fick ett signerat skivexemplar men nu vet jag inte ens var det finns.
Så här lät Kalmar – Årets stad 1970:
Flera år senare skrev Skotte Linde och radions Mia Wendel en ny Kalmarvisa. De framförde den på en gala i Kalmarsalen då vi några lokalkändisar inför fullsatt salong berättade, sjöng och musicerade om vårt Kalmar. Men även denna visa har gömt sig längst in bland det som troligtvis aldrig mer kommer i dager.
BILDSPEL: Så skrev Barometern om Länet 70:
Vad Kalmarborna däremot i slutet av 1969 kände till var att fram i sommaren skulle en stor utställning öppnas i Norrgårdsparken vid Norra vägen och upp mot dåvarande Cirkusplatsen vid Erik Dahlbergs väg och Smålandsgatan, områden vilka båda numera är bebyggda av bland annat Jenny Nyströmskolan och stora Riksbyggenhus. Utställningen hade namnet Länet 70 och invigdes av kung Gustaf Vl Adolf assisterad av landshövding Erik Westerlind. Det var han som två år tidigare hade tyckt att det var en förvisning att placeras i Kalmar då han tidigare varit länschef med säte i Stockholm och dessförinnan närmaste man till finansminister Gunnar Sträng. Men han blev snart en stridbar ledare för Kalmar län med uppvaktningar av statsråd och myndigheter. De hölls fredagar eller måndagar för att förlänga hans veckoslut i centrala bostaden i huvudstaden och få känna pulsen.
”Hur skulle det vara med en ny stor utställning nu ett halvsekel efter Länet 70?”Kenneth Ottosson blickar bakåt på Länet 70-utställningen.
Annat storslaget under 1970 var ny simhall, Storgatan blev gågata trots protester, det var gott om arbeten, folkmängdsökning med 783 till 52 637 och blivande Ölandsbron började sticka ut i sundet från båda hållen. Två år senare invigdes den av kronprinsen. Däremot var det uselt på fotbollsfronten då Kalmar FF harvade i division 2 södra. Det var också synd att marken på Rävspelet var dålig. Det var nämligen mer eller mindre bestämt att 1970 skulle krönas med nybyggt bibliotek där. Ett annat projekt som tyvärr gick i stöpet under årets optimism var den planerade storidrottsplatsen vid Skälby. Prislappen var 3,7 miljoner.
Länet 70 var en stor händelse. Många utställare, många besökare och många fina artister på den väl tilltagna utomhusscenen. Ansvarig för utställningen var en luttrad arrangörsman från Vimmerby. Jag minns inte hans namn men kommer ihåg att han var nöjd och att han skänkte paviljonger och andra tillfälliga byggen till hugade Kalmarbor. Däremot räddade han kvar en kaninfamilj som hade bo i en buske mitt i området. Han hade omgärdat den med bräder och nät och ungarna och mamman klarade sig bland alla människor och allt ståhej.
Hur skulle det vara med en ny stor utställning nu ett halvsekel efter Länet 70? Kanske på det ännu obebyggda området i Snurrom? Eller är fysiska visningar ute i den digitala världen? Nog har Kalmar och länet en hel del bra att presentera. Simhall ska byggas och den här gången är Kalmar FF kvar i allsvenskan. Men snälla ni som styr FF, se till att nästa års träning blir stenhård. Vi vill inte längre vara med om hur spelarna kroknar sista kvarten och gör oss besvikna. Blir det några pengar över så satsa dem på högtalaranläggningen på Guldfågeln Arena så att man hör vad speakern säger.
Avslutningsvis vill jag önska alla läsare goda jul- och nyårshelger och förhoppningsvis möts vi i spalterna 2020, som lär bli det bästa året hittills.