Revisor utreder vaccinfusk – ”rör sig om fyra personer”
– Vi gör vaccinationen på uppdrag av Region Kalmar. Vi har ställt frågan till dem och regionen tycker vi ska ge dem spruta nummer två. Vi i kommunen har inte beslutat än hur vi ska göra, säger kommundirektör Ann Willsund.
– En oberoende utredning ska utreda det här men vad jag vet nu rör det sig om fyra personer som inte tillhör prioriteringsgruppen som vaccinerat sig, varav en chef.
Det var i slutet av januari som det kom fram att socialchefen Ann-Katrin Ståhl vaccinerat sig mot covid-19. Utan att tillhöra den grupp som ska vaccineras enligt regionens och kommunens egna riktlinjer. Hon gjorde det för att inget vaccin skulle förstöras. Det fanns en dos över, det var bråttom och hon fanns i närheten.
”Regionen tycker vi ska ge dem spruta nummer två. Vi i kommunen har inte beslutat än hur vi ska göra.”Kommundirektör Ann Willsund
– I första hand vaccinerar vi enligt prioriteringen men hur skulle vi göra annars när människor uteblir eller inte kan komma. Det viktiga är att inte slänga viktig medicin, sa socialchefen.
Enligt kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Anders Törnblom fanns det redan då en reservlista med personer inom prioriteringsgruppen som snabbt kunde kontaktas om det blev en spruta över, men denna rutin ska ha skärpts ytterligare efter det inträffade.
Och i måndags påbörjades alltså revisionsfirman PWC:s oberoende utredning, som kan ta tre-fyra veckor att genomföra eftersom den har flera delar, berättar kommundirektören.
Här saknas innehåll
Revisionsbyrån ska intervjua inblandade och chefer för att reda ut om medarbetare kände till rutiner och prioriteringsordning, samt hur det har fungerat med reservlistor.
Det misstänkta vaccinfusket har lett till hätsk stämning och kommunledningen har polisanmält en Facebookgrupp för olaga hot, efter att medlemmar hängt ut och dödshotat kommunens medarbetare.
– Vi blev taggade i inlägg tillsammans med andra kommuner, även ministrar nämndes. Det var direkt hot mot medarbetare. Efter samtal med kommunpolis valde jag som arbetsgivare att anmäla, säger kommundirektör Ann Willsund.
Förundersökningen lades dock snabbt ner då polisen bedömer att anmälan ändå inte kommer leda till att någon kan lagföras.
Vad kostar utredningen Mörbylånga kommun?
– Vi har ett avtal sedan tidigare med PWC och vi kommer att följa kostnaderna. Ett maxbelopp finns utifrån den fakta som finns idag, 195 000 kronor, svarar Ann Willsund.
Vaccinutredning
Detta ska revisionsfirman PWC utreda genom att intervjua inblandade chefer och personal:
• Finns övergripande och kommunspecifik riktlinje/rutin för vaccination mot covid-19 i Mörbylånga kommun. Använder sig kommunen av Region Kalmars riktlinje?
• Hur har medarbetare informerats om rutiner och prioriteringsordning. Hur säkerställs att rutiner följs?
• Hur hanteras personuppgifter i samband med vaccination?
• Hur hanteras eventuella reservlistor?
Källa: Mörbylånga kommun