Kraftsamling Sydöland satsar på hamnarna
Kraftsamling Sydölands är ett projekt med syfte är att skapa ett livskraftigt och attraktivt Sydöland för boende, verksamheter och besökare. Nu har en inventering av hamnarna i Mörbylånga kommun inletts, för att kartlägga deras utvecklingsmöjligheter.
Johan Persson, tidigare anställd på Cementa, ska leda arbetet. Det var han som presenterade idén om satsningen på hamnarna för Kraftsamling Sydöland.
– Det finns sex hamnar i kommunen, tre privata och tre kommunala. Även de privata hamnarna har varit positivt inställda. De har såklart inte samma medel att satsa med, men det handlar om att samarbeta. Och Kraftsamling Sydöland kan hjälpa till att hitta resurser, säger Johan Persson.
Kraftsamling Sydöland
Kraftsamling Sydöland är ett initiativ av Mörbylånga kommun med finansiering från Region Kalmar län för att mobilisera krafter och resurser för att lindra konsekvenserna av Cementas nedskärningar och i stället få fart på utvecklingen för att på sikt skapa ett livskraftigt och attraktivt Sydöland för boende, verksamheter och besökare.
Projektgruppen består av projektledaren Ulf Kyrling, ortsutvecklare Eva Engström, integrationssamordnare Anna Gustafsson och näringslivsutvecklare Susanne Bredesjö Budge
Prioriterade områden inom projektet är: företagsrekrytering, nyföretagande, företagsutveckling, inflyttning, lokal mobilisering, kollektivtrafik, räddningstjänst, hälso- och sjukvård.
Källa: Mörbylånga kommun
Han förklarar att hamnprojekt är indelat i tre faser, där den tre månader långa förundersökningen utgör den första fasen.
– Möjligheter, behov och hinder ska identifieras. Vi kommer exempelvis att titta på besöksstatistik, båtplatser och om möjligheten att bedriva något företag eller kafé finns. I den andra fasen kommer vi att titta på finansieringsmöjligheterna, så som EU-medel och bidrag från Boverket eller Tillväxtverket. Själva genomförandet utgör den sista fasen. Det finns ingen tidsplan, utan handlar om långsiktighet.
Ulf Kyrling, projektledare för Kraftsamling Sydöland, framhåller att projektet inte bara handlar om hamnarna.
– Målet är att öka hela södra Ölands aktivitet och attraktionskraft. Det gäller inte bara för besökare utifrån, utan även för alla boende här. När Cementa stängde skapades mycket oro. Det här projektet är viktigt för att skapa framtidstro, säger han.
Kraftsamling Sydöland startade i samband med att Cementa i Degerhamn varslade 75 anställda.
– Vi märkte snabbt att kompetensen var hög bland de varslade och i dag är det endast sex eller sju personer som saknar jobb, säger Ulf Kyrling.
Han berättar att projektets fokus nu snarare ligger på hela kommunen.
– Det som hände Cementa var såklart inte bra, men det har skapat en krismedvetenhet och frigjort stora krafter. Förutom hamnprojektet har vi flera stora projekt på gång. Vi jobbar även aktivt med att hitta företag som vill etablera sig här. Just nu har vi sex-sju kontakter som funderar på det.
Hittills är det sagt att Kraftsamling Sydöland ska pågå under 2019, men man hoppas på en fortsättning.
– Vi har fått in så många idéer. Vårt uppdrag är att hitta aktörer som kan genomför de som är möjliga, säger Ulf Kyrling.
Johan Persson och Ulf Kyrling är överens om att förändring tar tid, men är hoppfulla inför framtiden.
– Det känns som att det pågår en slags andra gröna vågen nu. Många vill flytta till landsbygden och södra Öland har goda förutsättningar med sin natur, kultur och bra skolor. Vår utmaning ligger bland annat i att lösa fler boende, att marknadsföra oss bättre samt att satsa på kommunal service som sjukvård och räddningstjänst, säger Ulf Kyrling.