Annons

Världsarvsveckan: Borgchefen efterlyser historier från utgrävningen av Eketorp

Flera nyheter om Eketorps borg presenterades på världsarvsveckans uppstartsmöte. Borgchefen Stefan Ahlgren är på jakt efter bra historier från bygdens folk som var med vid utgrävningarna under 1960- och 70-talen.
Mörbylånga • Publicerad 3 februari 2020 • Uppdaterad 4 februari 2020
Ett 40-tal intresserade kom till uppstartsmötet inför 20-årsjubilerande världsarvsveckan den 13-19 juli, berättade världsarvssamordnare Emma Rydnér.
Ett 40-tal intresserade kom till uppstartsmötet inför 20-årsjubilerande världsarvsveckan den 13-19 juli, berättade världsarvssamordnare Emma Rydnér.Foto: Pia Olofsson

Detta ska resultera i en ny utställning på Eketorps borg.

Ett 40-tal intresserade kom till mötet i Mörbylånga kommunhus som världsarvssamordnare Emma Rydnér bjudit in till på måndagen. Tillsammans ska deltagarna sätta ihop programmet för världsarvsveckan som i år går av stapeln den 13-19 juli.

Annons

Eftersom 2020 också är ett jubileumsår ska programmet vara extra späckat. Det är 20 år sedan Unesco utsåg Södra Ölands odlingslandskap till ett av världens drygt 1100 världsarv, varav 15 finns i Sverige.

– Det kan handla om musik, barnaktiviteter, öppna kyrktorn som visar utsikten över vårt världsarv, säger Emma Rydnér.

Och mitt i världsarvet ligger Eketorps borg som grävdes ut under 1960- och 70-talen. Borgen är kommunens ansvar sedan förra våren.

– Vi kommer att förlänga säsongen, från påsk till skördefesten och ha öppet under Ljus på kultur. Det kommer att finnas audioguide att ladda ner till mobiltelefonen inläst av en kändis från södra Öland med rätt dialekt. Vem det blir kommer vi avslöja senare, säger borgchef Stefan Ahlgren.

Ett 40-tal intresserade kom till uppstartsmötet. De har till mitten av maj på sig att lämna förslag på vad som ska ingå i programmet för världsarvsveckan den 13-19 jul, berättade världsarvssamordnare Emma Rydnér.
Ett 40-tal intresserade kom till uppstartsmötet. De har till mitten av maj på sig att lämna förslag på vad som ska ingå i programmet för världsarvsveckan den 13-19 jul, berättade världsarvssamordnare Emma Rydnér.Foto: Pia Olofsson

Dessutom har utställningen med fornminnen försvunnit till Länsmuseet i Kalmar. Montrarna ansågs inte hålla måttet och föremål rostade och textilier föll sönder.

– Givetvis kämpar vi för att få tillbaka fornminnena på sikt. Men med montrarna borta finns det ett större utrymme för annat, menar Stefan Ahlgren.

Borgens museum kommer visa en fotoutställning om Ölands fornborgar i år. Det kommer också vara en utställning om världsarvet kallad Mötesplats världsarvet och guidningar ut i landskapet kring borgen.

I det tidigare kontoret ska man sätta upp en utställning om utgrävningen av Eketorps borg.

– Till den vill vi bjuda in alla med en god historia, folk från bygden som var med och grävde ut har kanske bilder, säger Stefan Ahlgren.

Mörbylånga kommun presenterade på måndagen också en ny egenproducerad logga för Eketorps borg och en ny film som ska marknadsföra Eketorps borg mitt i världsarvet.

Eketorps borg har fått en ny logga och profil för marknadsföring, berättar borgchef Stefan Ahlgren.
Eketorps borg har fått en ny logga och profil för marknadsföring, berättar borgchef Stefan Ahlgren.Foto: Pia Olofsson
Annons

Bland det som redan är klart i programmet är att Capellagården och Mörbylånga kommun samarbetar om en barnaktivitet som rör landskap och hantverk under världsarvsveckan.

Dessutom kommer Ölands museum Himmelsberga ha flera olika utställningar och aktiviteter som uppmärksammar världsarvet och dess radbyar, berättar verksamhetschef Julius Winberg Sääf.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons