Midsommar hemma trots besöksförbudet
Det finns inte någon covid-19 på det aktuella boendet.
– Det fanns en stark önskan hos den här personen att åka hem några timmar över dagen. Under hela vistelsen var det bara närstående där och de satt ute på verandan, säger Charlotta Didriksdotter, enhetschef för hälso- och sjukvårdsenheten i Mönsterås kommun.
Var det rätt?
– Vi kan aldrig låsa in människor, de sitter inte i fängelse de som bor hos oss. I det här fallet var det inte en brukare som löd under smittskyddslagen, säger Charlotta Didriksdotter.
Efter händelsen skrevs en avvikelse, eller riskobservation som det kallas. Barometern-OT har tagit del av den. Händelsen utreddes på tisdagen efter midsommar.
I dokumentet beskrivs det som en risk att patienten skulle kunna få med sig covid-19 in på boendet.
Det framgår också att beslutet att låta personen lämna boendet och återvända är taget utan sjuksköterskans vetskap. Beslutet frångår folkhälsomyndighetens riktlinjer och lagen om besöksförbud på särskilda boenden.
Efter att den boende kom hem igen sattes hen i karantän i lägenheten.
Christina Samuelsson, socialchef, säger att flera personer var inblandade i beslutet.
– Det här är inga lätta beslut som en enskild person fattar, man är många som försöker väga det fram och tillbaka.
Varför informerades inte sjuksköterskan?
– De är inbjudna till våra möten. I det här fallet var även enhetschefen för sjuksköterskorna med, säger Christina Samuelsson.
Äldreboendena i kommunen har haft besöksförbud i fyra månader, Mönsterås stängde alltså innan regeringen fattade beslutet den 30 mars.
– Undantagen går att räkna på ena handens fingrar, de är oerhört få, säger Christina Samuelsson.
Varför skrevs en riskobservation?
– Det gör vi alltid när vi gör avvikelser, vi gör ständiga avvikelser men vi anmäler det som en risk ändå.
Så trots att det var planerat så anmäler ni det som en risk efteråt, det låter lite konstigt?
– Ja, det kan man tycka, vi försöker göra rätt och då gör vi en riskobservation.
Kan något liknande hända igen?
– Det beror på hur länge besöksförbudet pågår och vad människor är beredda att avstå ifrån, vi har ingen rätt att låsa in folk.
Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar län, känner inte till den enskilda händelsen utan uttalar sig generellt.
– Det finns allmänna rekommendationer och råd att följa. Det finns två aspekter, dels kan individen bli smittad och sedan kan smittan föras vidare på boendet. Det är allas ansvar att följa de allmänna råden, man får tänka på att man kan utsätta tredje part för fara, säger Lisa Labbé Sandelin.