Annons

Birgitta byggde sitt eget naturinspirerade tiny house – så kan minihusen se ut

Att våga ge sig på det. Det är Birgitta Westins bästa tips till den som skulle vilja bygga sitt eget tiny house. Hon är pensionär och hade byggt ett förråd tidigare, men sommaren 2020 började hon bygga sitt lilla hus på hjul, inspirerat av naturen.
Kalmar län/Örnsköldsvik • Publicerad 23 februari 2022 • Uppdaterad 15 mars 2022
Har man ingen erfarenhet av att bygga finns det alltid folk att fråga och mycket information att hämta på internet, menar Birgitta Westin.Foto: Privat

– Jag hade hört talas om tiny houses och tyckte att det lät lite spännande, berättar hon.

Efter att ha fått tag i ett underrede började hon bygga. Byggmaterialet hämtades direkt från skogen och hon sågade själv till virket.

Annons

– Det var roligt, säger Birgitta Westin som är hemmahörande i Örnsköldsvik.

Hon har alltid varit intresserad av naturen och det återspeglas i bygget. På golvlisterna har hon låtit barken sitta kvar, och på en list på väggen till toalettutrymmet har hon lämnat kvistarna. Dessutom har hon bränt lister kring fönster och dörr, och även panelen uppe på loftet.

Ett elva kvadratmeter litet hus på hjul som Birgitta Westin byggt på egen hand.Foto: Privat

I somras stod det klart. Elva kvadratmeter stort och ett loft på tre kvadratmeter. Ett tips till den som vill bygga själv är att försöka hitta begagnad inredning, till exempel kök, mulltoa och kamin, för att få ner kostnaden. Hennes hus kostade ungefär 75 000 kronor att bygga.

Hon har dock inte tagit det i bruk och flyttat in, planen är istället att sälja det.

– Får jag det inte sålt får jag väl köpa en tomt till det.

”Jag tror att det är många som vill bo så”
Birgitta Westin

För många kan det vara svårt att hitta en plats att sätta sitt tiny house på, och hon har själv inte satt sig in i vilka regler och lagar som gäller. Men hon tror att intresset kommer att öka för att bosätta sig i sådana här små hus, samlade på en plats med tillgång till gemensamt vatten och avlopp.

Vid toalettutrymmet har Birgitta Westin sparat kvistarna på en list.Foto: Privat

– Jag tror att det är många som vill bo så.

Några fler husbyggen planerar hon inte. Efter att ha ramlat ner tre meter när en byggställning rullade i väg och efter att ha slitit på knäna med mycket stegklättrande så är hon nöjd med byggandet.

Se fler bilder på andra tiny houses:

Fakta

Vad är ett tiny house?

Tiny house är ett litet hus som kan stå på marken eller på en flyttbar vagn med hjul. Det kan även placeras på en flytande flotte. Begreppet föddes i USA på 1970-talet när allt fler började söka ett alternativt sätt att bo på en mindre yta. Nu har intresset för små hus växt kraftigt. Drivkrafter är ofta att ha färre ägodelar, ett mobilt boende, bli mer självförsörjande och därigenom också kunna jobba mindre.

Det finns tiny houses som är så små som sju kvadratmeter. I regel är de inte större än 30 kvadratmeter. För att få transportera det utan särskilt tillstånd får det inte vara mer än 3,1 meter brett och 4,5 meter högt i Sverige. Om huset väger max 3,5 ton kan man dra det bakom bilen i 80 kilometer i timman. Det krävs dock BE-körkort och en bil som klarar vikten.

Kostnaden för att bygga beror på många faktorer. Vill man bygga lite enkelt och har tid och tålamod och kan vänta på att hitta rätt material gratis eller till en billig penning så kan det kosta från 30 000 kronor att få ihop ett tiny house. Men vill man bygga klart på några månader och köper allt material blir det lätt sexsiffriga belopp. Sen beror det också på hur väl man vill utrusta sitt hus, lyxvarianter kan kosta sjusiffrigt. Det går också att beställa tiny houses om man inte vill bygga själv, och där handlar det ofta om en kostnad på mellan 500 000 och över en miljon.

Det är en bra idé att kolla upp om det behövs bygglov, beroende på hur stort huset ska bli och var det ska placeras.

Fakta

Fem tips till dig som vill bygga ett tiny house

1. Vad har du för behov? Vad är viktigt i ditt liv? Har du ägodelar som du inte kan vara utan? Planera och anpassa ditt hus efter detta.

2. Var ska huset stå? Det kan vara svårt att hitta en lämplig plats, planera i tid.

3. Hur löser du tillgången till el och vatten? Ska du ha solceller?

4. Vill du göra byggandet billigare? Börja samla på dig material i tid.

5. Skaffa dig kunskap och inspiration. I dag finns det mycket litteratur och även tv-serier om tiny houses. Kanske känner du någon som har ett som du kan besöka och ta del av den personens erfarenheter och råd.

TV: Molle bor på 10 kvadrat – häng med in:

Här saknas innehåll

Åsa BorefurSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons