Hemkäre mästerkocken om nya vardagen: ”Jag får ladda telefonen oftare nu”
Som Barometern-OT har skrivit om tidigare så gillades ansökan, nålsögakval passerades på vägen och på onsdag sänds det första avsnittet med de tolv finalisterna som tog sig hela vägen in till programmet. Bland elva andra amatörkockar ska Gullringenuppväxte Oskarshamnsbon Lucas Eriksson slå sig fram.
På frågan hur han skulle beskriva sig själv dröjer svaret en aning:
– Jag tycker man låter så skrytsam när man ska prata om sig själv. Men jag är...lugn, säger han.
Det är fredagskväll när Barometern-OT gör ett besök hemma hos Lucas Eriksson. Han har precis kommit hem från jobbet på Groth kaross i Mönsterås. De två drevrarna i hundgården skäller välkommen. Sambon Felicia är för kvällen på jobbet.
– Jag jobbar som elektriker och lite allt i allo. Jag har varit där i snart ett år, säger Lucas och slår sig ner på en stol vid matbordet.
Lucas Eriksson beskriver sig också som en hemkär person.
– De längsta resorna brukar bli till jaktskogen eller konditoriet i Gullringen där jag brukar hjälpa morsan och syrran, säger han.
Resorna till uttagningarna till ”Sveriges mästerkock” i Göteborg, Gävle och Stockholm var därför lite ovant för honom.
– Jag ville bara att det skulle gå snabbt så jag kunde åka hem, säger Lucas om inspelningarna i Täby centrum.
Hur kom det sig att du sökte till programmet från första början?
– Sambon var ute och red med granndottern och det tog sådan tid. Och jag hade lagat mat. Då satte jag mig med telefonen och såg att de sökte deltagare. Då tänkte jag: ”Det där ska jag söka”, säger han.
Formuläret fylldes i och en kort video spelades in. Första sållningen gjordes i Göteborg och han var en av alla som gick vidare till inspelningarna i Täby centrum. Det var också där han fick träffa juryn, med Micha Billing, Tom Sjöstedt och Tommy Myllymäki, för första gången.
– Det var tre personer i fina kläder, säger han.
Sitt deltagande i ”Sveriges Mästerkock” ser han mest som en rolig grej.
– Det är inte på liv och död.
”Det känns som att jag inte ska vara där. Och det är väl först nu man fattar vad som har hänt”Lucas Eriksson
Hur var det att se sig själv på tv?
– Lite skumt. Det känns som att jag inte ska vara där. Och det är väl först nu man fattar vad som har hänt, säger han.
På några veckor har livet förändrats en hel del för den jakt- och matlagningsglade 25-åringen. Folk känner igen honom i mataffären och vill prata, följarskaran på sociala medier har ökat flera gånger om och kommentarerna strömmar in.
– Det är sjukt positiva och fina kommentarer. Jag får ladda telefonen väldigt ofta nu för tiden.
På ett av hans inlägg på Tiktok, ”svart häst”, har han runt en halv miljon visningar.
– Det hade man inte räknat med, det är sjukt, säger han och skrattar.
På jobbet har det såklart blivit lite snack också.
– De har frågat om recept. Men jag har inte gett några än.
Det är inte bara privatpersoner som hört av sig. Han har även fått förfrågningar på samarbeten från olika företag.
– Lidl ringde i dag, men, nej. Ska det vara något samarbete ska det vara för något jag står för som ska kännas äkta. Men Biltema skulle vara fränt, tänk att vara ambassadör för Biltema, det vore drömmen, säger han.
Just att bli igenkänd och kontaktad i sociala medier kändes ovant och var inget han funderade på på förhand.
Ser du dig som en influencer?
– Nähe. Skulle jag bli det skulle jag aldrig kalla mig själv för det.
Har du fått smak på tv-branschen eller är du färdig med din tid i rampljuset?
– Drömmen vore att ha ett jakt- och matlagningsprogram. Då skulle jag vara hemma, säger Lucas Eriksson.
Lucas Eriksson
Ålder: 25 år.
Familj: Sambon Felicia Sandeen, drevrarna Zäpo och Zacko samt katten Zelda.
Bor: I villa, med skogen som granne, en dryg mil väster om Oskarshamn.
Gör: Jobbar som elektriker och allt i allo på Groths i Mönsterås.
Fritid: ”Jakt ligger högst på prioriteringslistan.”
Aktuell: Är en av de tolv finalisterna i ”Sveriges Mästerkock” i TV4.
Finns alltid i kylskåpet: ”Öl och potatis.”
Det äter jag aldrig: "Asiatisk mat."
Paradrätt: "Rådjurssadel, hasselbackspotatis och rödvinssås.
Favoritredskap i köket: "Kniven."
Bästa tilltugge i tv-soffan: ”Löjromschips. Man blandar löjrom, vispad creme fraiche, gräslök och rödlök. Chipsen är vanliga saltade chips. Det blir som en tacobricka.”