Annons

Släktforskare fann äventyrslystna sjöfarare släkt med tidig oskarshamnare

När staden Oskarshamn bildades i maj 1856 var änkan Anna Maria Sophia Larsdotter Krantz höggravid.
En dryg månad senare födde hon dottern Sofia Mathilda - som med andra ord är en av de allra första oskarshamnarna.
– Sofia var min mormorsmor, säger Hans Söder, 85 år.
Oskarshamn • Publicerad 25 augusti 2023
Som barn bodde Hans Söder, 85, tillsammans med sin mamma och hennes moster med man. I det här gula huset i Fnyket bodde hans gammelmoster Signe Söder mellan 1946 och 1969. På bilden ses även Hans son Christer Söder samt släktforskarna Mathias Karlsson, längst till vänster, och Yvonne Jerewall Rydberg, längst till höger.
Som barn bodde Hans Söder, 85, tillsammans med sin mamma och hennes moster med man. I det här gula huset i Fnyket bodde hans gammelmoster Signe Söder mellan 1946 och 1969. På bilden ses även Hans son Christer Söder samt släktforskarna Mathias Karlsson, längst till vänster, och Yvonne Jerewall Rydberg, längst till höger.Foto: Roger Carlsson

Det är släktforskarna i föreningen PLF i Oskarshamn som har lagt pusslet för att försöka hitta levande ättlingar till barn som föddes strax efter att Döderhultsvik fått stadsrättigheter och bytt namn till Oskarshamn.

– Det var i vintras som vi fick idén och vi tänkte nog att det inte skulle bli så svårt att hitta släktingar till de första oskarshamnarna. Men det visade sig vara en mycket svår nöt att knäcka, säger Mathias Karlsson och skrattar.

Annons

De första nio barnen dog antingen tidigt eller så förblev de barnlösa livet ut. Några försvann också spårlöst och det är omöjligt att veta om de fick några barn.

”Det är just det här som är det roliga med släktforskning, att efter mycket möda och stort besvär komma fram till människor av kött och blod.”
Mathias Karlsson, släktforskare

Men vid barn nummer tio, Sofia Mathilda Krantz som föddes i Oskarshamn den 12 juni 1856, blev det fullträff. Med gemensamma krafter och en del bläddrande i kyrkböcker fann släktforskarna äntligen en ättling - Sofias barnbarnsbarn Hans Söder.

– Vi kämpade över ett halvår innan vi lyckades med vårt uppdrag, konstaterar Mathias Karlsson och Yvonne Jerewall Rydberg.

– Det har varit en spännande resa och vi är extremt tacksamma över att Hans och Christer har varit så tillmötesgående. Det är just det här som är det roliga med släktforskning, att efter mycket möda och stort besvär komma fram till människor av kött och blod.

En gammal bild på Sofia Mathilda Krantz och hennes make Victor Söder. Tillsammans fick paret åtta barn varav Hans mormor Ragnhild var äldst.
En gammal bild på Sofia Mathilda Krantz och hennes make Victor Söder. Tillsammans fick paret åtta barn varav Hans mormor Ragnhild var äldst.

Länken mellan Hans och hans mormorsmor Sofia är en rad starka kvinnor som klarade sig bra i livet trots att de saknade formella pappor till sina döttrar. Hans mormor Ragnhild föddes 1878 i Oskarshamn och 35 år senare, 1913, födde hon i sin tur dottern Maj som är Hans mamma. Ingen av dem var gifta när de blev mammor.

– Min mamma målade i hela sitt liv och många i Oskarshamn kände henne under hennes konstnärsnamn Majk. Hon var en färgstark person, säger Hans Söder som växte upp i Svalliden.

– Jag har en del minnen från den tiden, bland annat kommer jag ihåg när jag fick min första cykel. Då var jag sju år, säger Hans Söder.

”Jag hade en bra uppväxt på alla sätt och tycker om att komma hit och gå runt bland husen. De senaste åren har det hänt mycket så i vissa kvarter känner jag inte igen mig längre.”
Hans Söder, 85 år
Hans Söders mamma var Maj Karlsson som först bodde i Oskarshamn och sedan flyttade till en gård utanför Klintemåla. De sista åren i livet bodde Maj i Borgholm. Hon var bland annat duktig på att måla tavlor i olja, ofta med lite dunkla naturmotiv.
Hans Söders mamma var Maj Karlsson som först bodde i Oskarshamn och sedan flyttade till en gård utanför Klintemåla. De sista åren i livet bodde Maj i Borgholm. Hon var bland annat duktig på att måla tavlor i olja, ofta med lite dunkla naturmotiv.

De sista åren i Oskarshamn bodde Hans inackorderad hos en familj i Gröndal för att gå realskolan. Hans mamma hade då gift sig med en bonde från Klintemåla. Efter examen seglade han till sjöss något år.

– Jag hade sjöfartsbok sedan tidigare, eftersom jag hade varit till sjöss redan under sommarlovet i realskolan. Jag seglade jungman och lättmatros i både Ostasiatiska kompaniet och Jonson Line, som längst till Japan och Californien, berättar Hans Söder.

Sommaren därpå var Hans och hans styvpappa ute i skärgården vid Klintemåla när de mötte en av flottans jagare.

Annons

– Det var en mycket mäktig syn, fortsätter Hans Söder som blir tårögd vid minnet.

Mötet blev en vändpunkt i ynglingens liv som sökte anställning inom flottan som motorman. Han tänkte att det kunde vara ett bra sätt att göra värnplikten på. Det blev dock inte bara värnplikt utan tio år i flottans tjänst.

– Jag började som jungman i handelsflottan och slutade som sjöingenjör i kungliga flottan, säger Hans Söder som sedan fortsatte sitt yrkesverksamma liv som serviceingenjör inom fordonsbranschen.

Både far och son Söder har levt äventyrliga liv till sjöss. I början av 1990-talet jagades Christer Söder av pirater i närheten av Borneo - något som uppmärksammades i Oskarshamns-Tidningen med en artikel skriven av reportern Joel Hedenlo.
Både far och son Söder har levt äventyrliga liv till sjöss. I början av 1990-talet jagades Christer Söder av pirater i närheten av Borneo - något som uppmärksammades i Oskarshamns-Tidningen med en artikel skriven av reportern Joel Hedenlo.Foto: Roger Carlsson

Intresset för båtar har funnits med hela vägen och gått i arv till sonen Christer, idag 53 år. Han är utbildad sjökapten och har de senaste 20 åren haft hela världen som arbetsplats som styrman på stora kryssningsbåtar.

– Som barn var familjen alltid ute med båten på somrarna och när jag var gammal nog gick jag med i sjövärnskåren. Där lärde jag mig grunderna i segling och navigation, berättar Christer Söder.

– När det var dags för lumpen sökte jag mig till flottan och några år senare flyttade jag till Kalmar för att gå sjöbefälsskolan och bli sjökapten.

Och där knyter Christer ihop släkttråden med sin farmors morfar Victor Söder. Sofia Mathilda gick nämligen mot strömmen i familjen och gifte sig. Valet föll på sjömannen Victor Söder i Oskarshamn. Året var 1877 och året därpå föddes deras äldsta dotter Ragnhild, Hans mormor.

– Victor utbildade sig med tiden till sjökapten och han startade även en skola där unga män kunde utbilda sig till styrmän, berättar Hans Söder som forskat en hel del i sin släkts historia.

”Jag kände inte alls till alla delar av släktens historia. Så hela den här resan är mycket intressant för mig.”
Christer Söder, 53 år

Hans bor numera i Borgholm, i huset som hans mamma Maj köpte när hon blev änka.

– Hon vågade inte bo kvar på gården själv utan ville flytta till Öland. Vi hjälpte henne att hitta huset i Borgholm, berättar Hans Söder som mycket väl minns husköpet som har en egen historia.

Annons

– Ja, på den tiden var det ingen mäklare inblandad, istället köpte man tidningen och bläddrade fram till annonserna med hus till salu. Vi valde ut det här huset som hade ett väldigt fint läge vid havet och så knackade vi på hemma hos Albert Andersson och hans fru, berättar Hans Söder, hämtar andan och fortsätter.

– Under vårt besök noterade jag att Albert pratade engelska med sin fru och frågade varför. Han berättade då att han tidigare bott i New York, närmare bestämt i stadsdelen Brooklyn.

Samtalet rullade på och Hans berättade för Albert att hans mormors bror, Tom South, utvandrat till USA och också bosatt sig i Brooklyn.

– Det visade sig då att Albert och Tom kände varandra och hade umgåtts mycket i New York. Helt otroligt, säger Hans och skrattar.

Hans Söders gammelmostrar Hedvig och Signe Söder.
Hans Söders gammelmostrar Hedvig och Signe Söder.

Genom kopplingen fann säljare och köpare varandra och Hans mamma köpte huset på stående fot. Idag bor Hans och hans fru Briitta i villan och även barnen, Christer och hans syster Cecilia, har sedan många år tillbaka lämnat Stockholm för att istället bosätta sig i Kalmar.

Någon gång ibland åker Hans till Oskarshamn för att besöka sin hemstad och minnas ungdomsåren.

– Jag hade en bra uppväxt på alla sätt och tycker om att komma hit och gå runt bland husen. De senaste åren har det hänt mycket så i vissa kvarter känner jag inte igen mig längre.

Både han och sonen Christer är glada över det jobb som släktforskarna har lagt ner på att kartlägga deras släktträd.

– Ja, för mig är det här helt ny information, jag kände inte alls till alla delar av släktens historia. Så hela den här resan är mycket intressant för mig, säger Christer Söder.

Sjökaptenen Victor Söder blev bara 49 år och dog till sjöss i lungsot. Ett av de sista skeppen som han mönstrade på var briggen Herman Hägvall som hade Oskarshamn som hemmahamn 1901-1902. Målningen är nu i Christer Söders ägo.
Sjökaptenen Victor Söder blev bara 49 år och dog till sjöss i lungsot. Ett av de sista skeppen som han mönstrade på var briggen Herman Hägvall som hade Oskarshamn som hemmahamn 1901-1902. Målningen är nu i Christer Söders ägo.Foto: Roger Carlsson

PLF står för Person- och Lokalhistoriskt Forskarcentrum med bas i Oskarshamn. Arbetet med att kartlägga de förstfödda oskarshamnarna har till största del utförts av Mathias Karlsson och hans bror Tomas Karlsson. Yvonne Jerewall Rydberg har också varit till stor hjälp.

Åsa A CederbomSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons