Annons

Årets Ölänning 2000: Börge Kamras

Sollidens sommarslott hade många eminenta gäster denna lite gråmulna fredag den 7 juli år 2000. Vårt kungapar, landshövding Anita Bråkenhielm och kommunalråden Lillebill Grähs och Saga Sigvardsson. Tillsammans med bofasta och besökande ville de alla hylla museichefen Börge Kamras, som utsetts till Årets Ölänning år 2000. Konung Carl XVI Gustaf överlämnade Sollidenpriset, Barometern-OT:s chefredaktör Gunilla Andreasson läste upp juryns motivering och vissångaren Göran Fristorp inramade högtiden med finstämd musik.
Publicerad 28 mars 2019 • Uppdaterad 14 oktober 2019
Börge Kamras.
Börge Kamras.Foto: Paul Madej
FAKTA

Juryns motivering

”I mer än femton år har Börge Kamras seriöst envist och kreativt bidragit att ge Öland en positiv kulturprofil.

Med sitt galleri i Borgholm och sina sommarutställningar på Borgholms slott har han ökat kulturutbudet för ölänningar, länsbor och turister från många länder. Förra årets glastriennal hade världsklass och lockade en storpublik”.

Börge Kamras föddes år 1941 i Borås. Hans far hette Philip och var fabrikör och hans mor Eva, f.ö. född i Norra Möckleby, var hemmafru. Börjes farfar invandrade på 1910-talet från Riga i Lettland. Militärtjänstgöringen gjorde Börge vid LV 4 i Malmö. Han avlade textilingenjörsexamen i hemstaden och tjänstgjorde därefter under flera år som fabrikschef på Åland.

Konst i alla dess former har alltid fascinerat Börge Kamras. Mera påtagligt när han år 1971 startade Bruna Boden på Fiskaregatan i Kalmar. Här sålde han finskt konsthantverk och design. Några år senare hittade han av en händelse något som kunde liknas vid ett drömprojekt. Konstnärinnan Vera Nilssons mytomspunna blå hus, Lilla Nyborg, alldeles vid infarten till Borgholms stadskärna, kom i Börjes ägo. Tillsammans med hustru Barbro byggde de här upp ett galleri av det mera fashionabla slaget. Kamras galleri blev ett välrenommerat begrepp i konstnärskretsar. Det var här på Lilla Nyborg, som Börge Kamras etablerade glaser som högklassisk konstform. Här var han definitivt en nyskapare. Han har alltid haft en öppen attityd till konst och han ville inte ha täta skott mellan olika konstuttryck. Kamras vill ha bredd och spänning i sin utställningsverksamhet.

Annons

Börge Kamras arbetsfält sträcker sig över stora delar av världen. Under decennier har han producerat flera hundra konstutställningar i bl.a. USA, i Ryssland och i ett flertal europeiska länder. Men kanske är Borgholms Slott favoritplatsen för Börjes utställningsverksamhet. Ljuset och stämningen bidrar. Första utställningen 1984 ”Det femte elementet” har följts av tjugo sommarutställningar fram till 2005. 1989 Segel, 1998 Ord & Bild, 2000 Birds. 1999 första internationella glas triennalen Global Art Glass De följande 2002 och 2005. I sollidenparken har Börge under många somrar regisserat ett flertal skulpturutställningar som väckt stor uppmärksamhet.

Men utan all jämförelse är det egenägda VIDA Museum och Konsthall, som är Börges och hustru Barbros stora skapelse. Med en vidunderlig utsikt över Kalmarsund och granne med Halltorps gästgiveri, ligger ett mäktigt pålverk, som ytterligare framhäver en stram och sparsmakad dekor. Tvåtusen kvadratmeter har fyllts med konst där det personligt valda och genuin känsla för det vackra och sköna fått vara styrande.

VIDA Museum och Konsthall har blivit en magnifik scen för all slags konst. Konstnären Bertil Vallien producerar och utvecklar i en avdelning sitt nästan femtioåriga konstnärsskap, berömt över världen. I en annan avdelning finns delar av konstnärinnan Ulrica Hydman-Valliens livsverk representerat. I en tredje konsthall visas konstnären Ulf Trotzigs målningar och i den Norra Hallen residerar sedan några år den omfattande Rasjösamlingen, skapad av Ewa och Staffan Rasjö. Samlingen är en källa till vidlyftiga återblickar på svenskt konstnärsliv. Börge Kamras storhet som konstkännare och stora nätverk har möjliggjort, att samlingen deponerats på VIDA för att ständigt kunna visas för en konstintresserad allmänhet. Ett storslaget initiativ.

Göran O T Dahlberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons