Coronasmittade får eget äldreboende
Sjuksängar och nattduksbord på hjul finns på plats – i övrigt är lokalerna nästan tomma. Men personalen arbetar med att fylla på.
– Vi har medarbetare som är iväg på Ikea och handlar nu. Och det ska upp lite blommor.
I första skedet finns plats för fyra coronasmittade äldre. Men på sikt ska kommunens coronaboende på Björkenäsvägen kunna ta emot 16 personer.
Tanken är att minimera smittorisken. Genom att samla alla smittade omsorgstagare på ett ställe minskas risken för spridning på äldreboenden och i hemtjänsten.
Det nya evakueringsboendet ska med kort varsel kunna ta emot smittade från just äldreboenden och hemtjänst, eller äldre personer som skrivs ut från sjukhusvård.
– Om du inte ligger på intensiven, men fortfarande behöver hjälp. Då kanske du behöver vara här för att bli smittfri, säger Emma Eriksson.
I förrådet är hyllorna fyllda med handsprit, tvål och skyddsutrustning. Undersköterskan Malin Nordgren visar munskydd, skyddsrockar, skyddshandskar – och visir av overheadplast med en 3d-printad hållare som frivilliga skänkt till omsorgen. Det mesta är engångsmaterial, men inte visiren.
– De går att återanvända en eller två gånger, säger Malin Nordgren.
Hon jobbar normalt i hemtjänsten, men sökte och fick en av de tillfälliga tjänsterna på evakueringsboendet, berättar hon.
Det låter modigt. Är du inte rädd?
– Nej, då skulle jag inte vara här. Vi har ju skydd, så jag känner mig inte så orolig.
Emma Eriksson håller med.
– Här kommer vi att veta att de är smittade. Och vi har den skyddsutrustning man behöver. I hemtjänsten kan man komma hem till någon man aldrig har varit hos, och så hostar de på en och det visar sig att de har haft corona, säger hon.
Evakueringsboendet
Var? Björkenäsvägen, Kalmar
Vad? Evakueringsboende för coronasmittade omsorgstagare från äldreboenden eller hemtjänsten.
Antal platser: Fyra i första skedet. Kan utökas till 16 platser.
Bemanning: 13 anställda ska i första skedet turas om att ta hand om fyra boende. Dagtid och kväll finns tre anställda på plats, och på natten två.
Bristen på skyddsutrustning har varit en känslig fråga för många kommuner. Men personalen på Björkenäsvägen är än så länge välutrustad.
– Vi har så vi klarar oss. Vi får ju beställa och hålla koll, men vad vi har fått veta är att det är mer på ingång. Så vi ska klara våra behov, säger Emma Eriksson.
Just nu finns 13 anställda på evakueringsboendet. De ska turas om att sköta fyra äldre, dag och natt. Bemanningen är högre än på ett normalt äldreboende – just för att det tar tid att ta av och på skydden.
Utrustningen ska användas så fort personalen är nära de äldre – ”inom hostavstånd”, som Emma Eriksson uttrycker det.
– Om det är nån som ligger i sängen och man behöver byta inkontinensskydd, då har man munderingen på sig. Men om man ska titta in på rummen och fråga vad de vill ha till middag så behöver man inte ha så mycket skydd, säger hon.
Mänsklig kontakt är viktigt i ert arbete. Hur blir det att möta en person i full skyddsmundering?
– Det kommer nog att vara konstigt med den första personen som kommer. Sen tror jag att man kommer in i det och inte kommer att tänka så mycket på det, säger Malin Nordgren.
Om folk är demenssjuka, då kanske de inte förstår varför ni har skydd?
– Nej, då får vi använda mycket ögonkontakt. Och är vi två meter ifrån dem, då behöver vi inte använda skydd, då kan vi prata med dem som vanligt.
– Det blir en utmaning att man inte kan jobba med sin ansiktsmimik. I vanliga fall använder man hela sig för att lugna någon eller för att inge förtroende. Men man har ju fortfarande rösten. Och ni är ju proffs på det här, säger Emma Eriksson.