Annons
Kalmar/Snurrom

Huset felvänt – balkonger 30 meter från Norra vägen

Något gick snett och ett helt hyreshus vändes åt fel håll. Balkongerna hamnade i västerläge 30 meter från den hårt trafikerade Norra vägen istället för i norr och söder. Det nya utseendet har fått klartecken i efterhand. Men grannarna klagar till länsstyrelsen.
Publicerad 5 augusti 2018 • Uppdaterad 6 augusti 2018
De som bor i det mindre huset i kvarteret Råstenen kan se och höra Norra vägen från första parkett på sina balkonger. Så var det inte tänkt.
De som bor i det mindre huset i kvarteret Råstenen kan se och höra Norra vägen från första parkett på sina balkonger. Så var det inte tänkt.Foto: SUVAD MRKONJIC

I december förra året skickades ett mejl från Hansabygg till stadsarkitekt Björn Strimfors och en bygglovshandläggare med upplysningen att företaget tyvärr upptäckt en avvikelse från bygglovet för ett hus i kvarteret Råstenen i Snurrom.

– Det vi tänkte när informationen nådde oss är att detta är inte bra, säger Björn Strimfors.

Björn Strimfors, stadsarkitekt.
Björn Strimfors, stadsarkitekt.
Annons

I projekteringen har balkongerna av misstag flyttats och hamnat i fasaden åt väster istället för söder och norr som var bestämt. Det handlar om det mindre av två hus som Hansabygg uppfört på tomten och skälet till att balkongerna hamnat fel är att det mindre huset är identiskt med halva det större förutom balkongernas placering. ”Det vill säga, vi har detaljprojekterat en halva av det större huset, för att sedan använda oss av detta spegelvänt i den andra delen i det större huset och rättvänt i det mindre huset. Då vi har gjort på detta sätt har balkongernas placering följt med” förklarar Hansabygg i mejlet.

En bullerutredning var redan gjord när brevet skickades och den byggnadsakustiker som anlitats för att se vad som krävs för att lägenheterna ska klara bullerkraven var klar och ett åtgärdsprogram levererat. Hansabygg var tvungna att byta ut och klassa upp en del fönster, något som också var beställt. Byggföretaget bad om ett möte med kommunen med tanke på att byggnaden inte stämmer med bygglovet.

”Det vill säga, vi har detaljprojekterat en halva av det större huset, för att sedan använda oss av detta spegelvänt i den andra delen i det större huset och rättvänt i det mindre huset. Då vi har gjort på detta sätt har balkongernas placering följt med”
Balkongerna hamnade på fel fasad och vetter ut mot Norra vägen. De första hyresgästerna verkar uppskatta balkongerna trots läget. När Barometern stegar avståndet blir det 23 kliv mellan fasaden och vägen.
Balkongerna hamnade på fel fasad och vetter ut mot Norra vägen. De första hyresgästerna verkar uppskatta balkongerna trots läget. När Barometern stegar avståndet blir det 23 kliv mellan fasaden och vägen.Foto: SUVAD MRKONJIC

Ett möte blev det också. I januari sammanstrålade två handläggare och en företrädare för GBJ Bygg, som köpt Hansabyggs projekt tidigare under hösten. Det visar sig då att förutom de felplacerade balkongerna och fönstren så strider även planlösningarna mot bygglovet. Stadsarkitekten, som då också var bygglovschef, kopplades också in på frågan om gestaltningen av norr och söderväggarna där balkongerna skulle ha varit eftersom även de fått nytt utseende som inte accepterades - tråkigt och kalt var tjänstemännens dom. Lösningen blev franska balkongdörrar för att lätta upp. Däremot öppnades inget tillsynsärende av de felplacerade balkongerna i väst. Resonemanget som gick var att det inte var fråga om en väsentlig förändring och därför behövdes inte ett nytt bygglov.

Den 22 mars ansökte Hansabygg om bygglov för de franska balkongerna. Bygglov beviljades men den här gången fick inte grannarna möjlighet att säga sin mening.

– Vi skickade inte ut bygglovet till sakägarna eftersom ändringen följer detaljplanen. Då är vi skyldiga att lämna bygglov, säger Mikael Kaiser, nuvarande bygglovschef.

I Hansabyggs bullerutredning konstateras att det är 30 meter till Norra vägen och för att kalkylerna ska hålla måste fönstren vara stängda. Vid fasaden överstiger ljudnivåerna riktvärdena som finns. En kompensationsåtgärd är en uteplats på andra sidan huset för där det inte låter lika mycket från vägen.

Är de felvända balkongerna okej med tanke på bullersituationen?

– Bedömningen blev att det inte är ett tillsynsärende. Men däremot har byggherren en skyldighet att bygga så att det blir en tillfredsställande bostad. Bedömningen var att balkongernas placering inte är en väsentlig avvikelse. Man får tänka om de hade varit acceptabla från början i en bygglovshantering och hur mycket ändringen påverkar omgivningen.

Kommunen bedömer även att grannarna inte påverkas. Den uppfattningen delas inte av berörda och två har överklagat bygglovet. Det gjordes i april. Grannarna konstaterar att bygglovet inte överensstämmer med verkligheten och kräver att husets fasad i väster byggs om så att den stämmer med bygglovet, eller att de kompenseras på annat sätt.

De menar att ändringarna har lett till att de är full insyn mot deras bostad och fastigheten har därmed fått ett lägre värde. Med vändande post kom beskedet att de inte överklagat i tid, bygglovet gavs för två år sedan, att det inte blev som på ritningen gör ingen skillnad.

Annons

– Eftersom balkongerna inte prövats i bygglovet från början har de medgivits i beslutet att inte ingripa mot dom, förklarar Mikael Kaiser.

De vänder sig då till länsstyrelsen med en ny överklagan där de beskriver hur de i mars månad ser att det inte blir franska balkonger på västerfasaden utan riktiga balkonger. Det kommer också ett besked om fasadförändring på söderfasaden men även balkongerna i väster är inritade. Kravet om ändring eller kompensation förs fram även till länsstyrelsen.

Men den 23 maj är allt klart för kommunens del och skriver i slutbeskedet till GBJ att byggherren har fyllt sina åtaganden för de båda husen enligt bygglovet.

Vad händer nu?

– Ärendet prövas av länsstyrelsen. Vi får se vad de fattar för beslut, säger Mikael Kaiser.

Alice Wedin har precis flyttat in. Hon blev lite överraskad över närheten till vägen.
Alice Wedin har precis flyttat in. Hon blev lite överraskad över närheten till vägen.Foto: SUVAD MRKONJIC

Alice Wedin är en av de första hyresgästerna i huset. Hon flyttade in för några dagar sedan och även om hon inte tänkt särskilt mycket på det, så har hon reagerat på närheten till vägen.

– Jag har inte tänkt så mycket mer än att vägen är väldigt nära. Jag har inte hunnit känna in hur det är ännu. Men det såg ju inte ut så här på ritningarna som vi fick. Det hade varit mysigare om det inte hade varit en väg där, säger hon.

Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons